Henk Westbroek riep vorige week op om plastic tasjes te verbieden, en in plaats daarvan eventueel duurzame alternatieven te verkopen. Utrecht zou volgens hem het voorbeeld moeten geven. De Nuk en Henk gaan er voor strijden dat Utrecht gaat verbieden dat ‘dit soort spul’ – Henk gooit een tasje in de lucht – nog langer uitgedeeld mag worden, al dan niet voor een dubbeltje of twee. “Dat komt de schoonheid van de zee ten goede. Wees daar maar eens tegen!”, aldus Henk. “Wij vallen aan, volg ons!”
We vragen deze week wat andere Utrechters en Utrechtse politieke partijen er van vinden.
Jantine Zwinkels, CDA-raadslid: kritisch blijven op duurzame alternatieven
Zwinkels: “Wij hebben vorige week het verbod op ballonnen niet gesteund, want in hoeverre ga je zulke voorwerpen verbieden en hoeveel verschil maakt het echt? We vinden het niet-proportioneel en te veel symboolpolitiek. Het is ook nog eens onzinnig op het gebied van handhaving, want het valt bijna niet te controleren. boetes hierop vinden wij niet wenselijk.”
Plastic tasjes zijn volgens Zwinkels een ander verhaal dan ballonnen, ze staat dan ook positiever tegenover het voorstel van Henk Westbroek. “Dit is effectiever te organiseren, heeft naar verwachting meer impact en hiervoor zijn voldoende alternatieven. Je ziet al veel mensen in de supermarkt met een eigen boodschappentas of grote rugzak. Een verbod op het uitdelen en verkopen van ‘single use’ tasjes geeft ook meer bewustwording en gewenning voor een veel groter deel van onze samenleving.”
Zwinkels wil wel kritisch blijven op die duurzame alternatieven. “Het is niet vanzelfsprekend wat het beste is. Een plastic tasje kun je bijvoorbeeld wel vaker opnieuw gebruiken dan een papieren tas en er zijn ook allerlei innovaties denkbaar, zoals biobased en biologisch afbreekbare tasjes. Nog best ingewikkeld dus!”
Een alternatief op een verbod van plastic tasjes is volgens Zwinkels het verhogen van de prijs er van. “Dit vind ik eigenlijk alleen een goed idee als de opbrengsten hiervan ten goede komen aan investeringen in het milieu en duurzaamheid. Anders heb ik liever dat winkels duurzamere tasjes gaan verkopen die langer meegaan en minder afval veroorzaken.”
CDA Utrecht wil wel dat de gemeente het goede voorbeeld geeft en dat meer aandacht komt voor duurzame alternatieven. “Een visie van de gemeente op afval en grondstoffen is hard nodig, want op basis daarvan kunnen we degelijker keuzes maken en besluiten nemen over zaken als plastic ballonnen en tasjes. Goede ideeën en initiatieven van onze inwoners dragen daaraan bij en zijn van harte welkom.”
Wanneer vroeger ruitensproeier op was in de auto kocht je bij de pomp een klein geconcentreerd flesje.. gooide je in je auto en vulde dit aan met water.. tegenwoordig ben je verplicht om grote plastic soort jerrycans te kopen.. ( duur ook nog ) swinters enig idee hoeveel extra plastic dit kost..??!!!!! Heel heel heel veel.!!!!moet verboden worden.!!!