De Parade is er tot en met 8 augustus

Parade en Utrecht zijn blij met elkaar

‘ 

De Parade is terug op het Moreelsepark, maar in een andere gedaante, een door corona afgedwongen metamorfose naar een kleinschalige opzet. Er zijn minder speeltenten, het publiek kan in twee shifts naar vooraf geboekte voorstellingen. Dat geeft het theaterbezoek iets intiems, anders dan voorheen, toen het aanschuiven en proppen was op de banken. Nu is het geplaceerd gaan zitten op genummerde stoelen aan tafels. Dat kan aanvoelen als een beperking, maar het belangrijkste is dat de Parade weer leeft, nadat hij vorige zomer was stil gelegd, samen met alle andere denkbare festivals. Het is ook een vreugde voor de optredende kunstenaars. 

Er doet zich toch iets vreemds voor, in deze chaotische tijd vol tegenstrijdige maatregelen. Voor mijn gang naar de Parade ben ik eerst een paar uur de stad in geweest, heb ik goed gevulde terrassen gezien met publiek dicht bij elkaar. Bij binnenkomst op het Moreelsepark voor de Nightshift van 19.30 oogt het terrein opmerkelijk leeg – veel onbezette tafels en stoelen. Zo is het ook met het paviljoen van de Rêves Brisés, het drankhuis van de Gebroken Dromen.  

Nu heeft de Parade de allure van een festival dat nog ontdekt moet worden

Direct doemt de herinnering op aan de oertijd, halverwege de jaren zeventig, toen de Boulevard of Broken Dreams werd uitgerold op het Museumplein in Amsterdam en horden volk trok. Dat is ook het Paradebeeld geworden: de zinderende drukte van zwoele zomeravonden, rijkelijk vol drank. Nu heeft de Parade de allure van een festival dat nog ontdekt moet worden, terwijl zich hier de realisatie voordoet van de intense wil om weer rond te trekken langs de steden, na de nachtmerrie van vorig jaar toen alles macaber stil lag. 

Nóg is het niet helemaal zeker of de Parade wel door kan gaan in Amsterdam, al had directeur Nicole van Vessum daar woensdagavond wel vertrouwen in. Het zijn andere zorgen dan meerdaagse festivals als Lowlands waar het grote publiek overnacht op campings en die daarom opnieuw zijn opgeschort. Mooi dus dat de Parade in Utrecht ‘gewoon’ draait. Van Vessum, opgewekt: ‘Ik ben heel blij met 600 mensen per dag, terwijl het er normaal 3000 zijn.’ 

Lucky Fonz speelt vol flair en energie

Een bevrijde kunstenaar die eindelijk weer mensen in een zaal ziet

In de Reizende Schouwburg begint deze woensdagavond om 20.30 Late Night – Anne-Fay (DOX & PMP) + Lucky Fonz III, een voorstelling in twee delen. Lucky Fonz, alias Otto Wichers, opent met leuk gespeelde jongensachtige verlegenheid. Hij prijst het publiek gelukkig dat ze hem kunnen zien op de Parade. Vervolgens bezingt hij zichzelf achtereenvolgens als dromer en als sukkel. Hij is blij onderdelen te kunnen brengen van zijn programma Buiten de Lijn, ‘dat ik al anderhalf jaar probeer te spelen.’ In dit kader past ook zijn Ballade van het Antwoord op de Vraag of er nog Corona is in de Toekomst. Hij speelt het vol flair en energie met gitaar en mondharmonica, een bevrijde kunstenaar die eindelijk weer mensen in een zaal ziet. 

Anne-Fay Kops zet het publiek aan het dansen

Zo is het ook met Anne-Fay Kops na de veel te lange pauze. Ze komt met een imposante show vol soul- en funkinvloeden, liedjes uit haar Reaspora, waarin ze als blanke vrouw het spoor volgt naar haar Afrikaans-Surinaamse wortels. Ze zet daarbij een stem opzet waarin ook de timbres van Amy Whinehouse en Grace Jones weerklinken. Ook zij is blij: ‘Ik heb zo lang niet kunnen doen wat je het liefste doet.’ Dan zet ze het publiek aan het dansen, ook mij. 

In de nazit achter de draaimolen spreekt Nicole van Vessum haar waardering uit voor de soepelheid van de stad. ‘De gemeente Utrecht is echt heel goed voor ons geweest. In het overleg met de steden kwamen zij als eerste over de brug. Utrecht was een touwtrekker.’ 

Hoe anders was het in Den Haag. Daar kwam de vergunning pas een uur voor de opening.  

De Parade in Utrecht duurt nog tot en met 8 augustus. 

Laat uw reactie achter

Reactie

4 reacties

  • Roel schreef:

    Elk nadeel heeft zijn voordeel. Na jaren ga ik weer.

  • Sonja schreef:

    Ik ben geweest. Het was geweldig.

  • Bertien Gerritsen schreef:

    Helemaal niets mis met kleinschaliger. Het vreet en zuipfestijn is weer terug naar waar het ooit mee begon.

  • Corine schreef:

    Ik heb genoten maar ik miste de drukte wel. Je kan het een vreetfestijn noemen maar ik heb de ouderwetse Parade altijd als een fijn feest ervaren waar je altijd wel een paar bekenden tegenkwam. Volgend jaar hopelijk weer ouderwets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *