UMF

Oude pand van ’t Hoogt uit de verkoop gehaald

  • Door Redactie
  • |
  • 31 mei 2019
  • |
  • 2 reacties

Een jaar geleden werd bekend gemaakt dat het pand Slachtstraat 5 door het Utrechts Monumenten Fonds (UMF) in de verkoop werd gedaan. Het UMF is een stichting die zich binnen Utrecht inzet voor het behoud van het gebouwde erfgoed in de stad, door monumenten te restaureren en bijvoorbeeld daarna te verhuren als woning. Na het vertrek van filmtheater ’t Hoogt kwam de plek vrij en het fonds zag vanwege de betrekkelijke monumentale waarde geen reden om het in eigen portefeuille te houden. Bovendien konden de middelen vanuit de verkoopopbrengst worden ingezet ten gunste van de restauratie en herbestemming van de rijksmonumenten van ’t Hoogt 2-10 en andere erfgoedprojecten binnen de portefeuille. Voor 850.000 euro zou de koper een pand met twee verdiepingen, zolder en souterrain tot zijn beschikking krijgen. Bovenop dat bedrag kwam dan ook een mogelijke afkoopsom voor het huidige erfpachtscontract. In welke constructie en hoe groot dat bedrag precies zou zijn was toen niet bekend. En nu ook nog niet. Sinds medio 2018 is er een discussie tussen de gemeente en het UMF over de hoogte van het bedrag.

Dat er op korte termijn uitsluitsel komt, is niet waarschijnlijk. Reden voor het UMF om Slachtstraat 5 in het najaar van 2018 uit de verkoop te halen. Directeur Suzan te Brake betreurt deze gang van zaken maar ziet geen andere mogelijkheid: “We kunnen potentiële kopers geen enkele duidelijkheid geven over de situatie rondom de erfpacht. Er is nog steeds een groot verschil tussen wat wij ten aanzien van de erfpacht redelijk vinden en wat de gemeente wil. Dan heeft het geen zin om een verkooptraject in te gaan. Een koper wil weten wat hij uiteindelijk moet betalen voor het pand. Wij hebben op die vraag geen antwoord. Het is heel vervelend dat dit zo loopt. Zowel de verkoop van de Slachtstraat 5 als de restauratie en herbestemming van ’t Hoogt 2-10, hebben wij als UMF namelijk ‘on hold’  gezet. Wij willen dit project afronden maar kunnen nu even niets doen.”

Te Brake heeft geen idee wanneer het pand weer in de verkoop gaat. “Ik kan daar niets zinnigs over zeggen. Vooralsnog ziet het er niet naar uit dat hier snel duidelijkheid over komt en het gehele traject loopt al zo’n 1,5 jaar.  We wachten af.”

 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *