kunstliefde

Oud-voorzitters Kunstliefde luiden noodklok: voortbestaan genootschap bedreigd

 • Door Redactie
 • |
 • 18 maart 2019
 • |
 • 2 reacties

Afgelopen vrijdag bracht Kunstliefde het nieuws naar buiten dat vanwege een via een door het Boellaardfonds bij de rechter afgedwongen huurverhoging een faillissement  onafwendbaar lijkt.

Het bericht heeft tot veel ophef geleid binnen de Utrechtse kunstwereld. Oud-voorzitters van Kunstliefde laten via een open brief weten zich ernstig zorgen te maken over een aanstaande sluiting. “Hier dreigt door onwil en kortzichtig marktdenken een cultuurschat én huis van hedendaagse beeldende kunst, verloren te gaan.” Hieronder de brief.

Wij, voormalig voorzitters van het Genootschap Kunstliefde te Utrecht, maken ons grote zorgen over het voortbestaan van deze aloude – sinds 1807 – kunstenaarsvereniging. Utrecht zonder Kunstliefde op de Nobelstraat nr. 12a, is niet goed denkbaar. Toch dreigt dat te gebeuren nu de Utrechtse Rechtbank Stichting Het Boellaardfonds, eigenaar van het pand waar Kunstliefde sinds 1938 huist, in het gelijk heeft gesteld waardoor een huurverhoging van meer dan 500 % per 1 januari aanstaande, in het verschiet ligt. Het Boellaardfonds is sinds 1872, op basis van het testament van mevr. M.C. Boellaard,  nauw verbonden aan Kunstliefde, maar gaat de afgelopen jaren haar eigen weg en laat zich niets meer gelegen liggen aan deze relatie en ook niet aan de maatschappelijke en culturele doelstelling van Kunstliefde en zeker ook niet aan de  testamentaire bepalingen van mevr. Boellaard. Het bestuur van Het Boellaardfonds Fonds lijkt slechts geïnteresseerd te zijn in de marktwaarde van het pand. Daarmee ontkent ze haar oorspronkelijke taak om Kunstliefde en haar kunstenaars te ondersteunen en op die wijze een bijdrage te leveren aan het behoud van Kunstliefde als essentieel onderdeel van het netwerk aan beeldende kunst in de stad.

We doen een dringend beroep op de gemeente, op de collega kunstinstellingen, op alle beeldende kunstenaars in Utrecht, al of niet lid van Kunstliefde, op alle Utrechtse ingezetenen die zich betrokken voelen bij de beeldende kunst in onze stad, al het mogelijke te doen om te vermijden dat Kunstliefde na ruim 2010 jaar de deuren moet sluiten. Hier dreigt door onwil en kortzichtig marktdenken een cultuurschat én huis van hedendaagse beeldende kunst, verloren te gaan.

Joop Wouters (1992-1995), Hans Lutz (1995-1999), Eric Hanse (2004-2006), Jaap Röell (2006-2012), Jaap Hillmann (2012-2017).

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

2 reacties

 • Alma Mekking schreef:

  Ik ben het roerend met u eens dat het verbijsterend is dat het Boellaardfonds deze huurverhoging afdwingt; het is geheel in tegenstelling met de bedoeling van mw Boellaard indertijd. Ik ben een kunsthistorica en ik onderschrijf volledig het belang van Kunstliefde, voor de kunst, als podium van de Utrechtse kunstenaars én voor de stad!

 • roland sohier schreef:

  zorg nou ff dat de schrijf fouten uit deze brief gehaald worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *