Effe tekkele

Opgeruimd staat netjes

Nederlanders staan te boek als een proper volkje. Het opruimen, schoonmaken en netjes onderhouden zit dat volkje in zijn bloed.
Bekend zijn de beelden van vrouwen met bezems en emmertjes water die hun straatje schrobben. Beelden van mannen die hun auto staan te poetsen. Mannen en vrouwen die samen de ramen van hun huis aan het lappen zijn.
Het zijn vrolijke frisse beelden. Het getuigt ook van een hoge mate van hygiëne. Het geeft deze bezigheden een positief imago.

Het zal ook wel om die reden zijn dat onze politiek correcte journaallezeressen, wanneer het om minder frisse zaken gaat zoals het grootschalig afmaken van dieren, spreken van ruimen. Dat klinkt namelijk niet zo negatief.
Die lafaards durven gewoonweg niet ronduit te zeggen dat het voor de zoveelste keer om massaal doden van dieren handelt.
Als het mensen betrof, zou dat worden aangeduid als massamoord. De wijze waarop het gebeurt, doet eveneens denken aan lang vervlogen Nazitijden.
En iedere keer als zo’n ruiming aan de orde is, ontspringt de aanstichter van het kwaad de dans en wordt het dier massaal geslachtofferd.

Onlangs stond de uitbraak van corona bij twee enorme nertsenfokkers in Brabant in het nieuws. Die fokkers houden daar meer dan 20 duizend op elkaar gepropte nertsen gevangen. Gevangen onder erbarmelijke omstandigheden in ijzeren kooien. Zodra hun bontjasjes dik genoeg zijn, worden ze vergast en gevild. Miljoenen nertsen per jaar in Nederland.

Wat doen die arme wezentjes nog steeds met honderdduizenden in die verdomde rot kooien? Ik dacht dat die barbaarse wijze van bont fabriceren al lang tot het verleden behoorde. Dus niet.
Individuen die op deze wijze met dieren omspringen zijn voor mij gewetenloze hufters.
In de bewuste kwekerijen in Brabant hebben vrijwel zeker de “verzorgers” de nertsen besmet met corona. Nu de beestjes dat virus onder de leden hebben, is er paniek. Angst dat de nertsen het virus weer teruggeven aan mensen.

Ook nu weer spreekt de juffrouw van het NOS-journaal over ruimen. Niet direct, er moet eerst nog wat onderzoek worden gedaan.
Als het ruimen al niet op korte termijn gebeurt, zal men wel even willen wachten tot de vachtjes optimaal zijn. Naar goed Hollands gebruik.

Ruimen, ruimen en nog eens ruimen. Geiten, kippen, varkens, koeien en nu nertsen.
Als het dier buiten zijn schuld ook maar iets mankeert, luidt het parool “ruimen”. Hoe meer hoe beter, lijkt het wel.
Veel mensen zijn dat massaal afmaken van dieren spuugzat. Ze besluiten te stoppen met de consumptie van vlees en andere dierlijke producten.
Ze hebben groot gelijk.
Ik ben weliswaar nog niet zover. De consumptie van vlees en vis heb ik wel sinds jaar en dag teruggebracht tot een keer per week.
Ik vind nog enige rechtvaardiging voor mijn bescheiden vleesconsumptie bij de gedachte dat als een leeuw honger heeft en de kans krijgt een mens te verslinden, hij het evenmin zal laten.
Maar ja, wanneer heeft een leeuw voor het laatst een van die 7 miljard mensen verorberd. Hoeveel van het handjevol leeuwen dat nog over was, is inmiddels niet door mensen neergeknald om te dienen als jachttrofee.
Nee, God heeft met de mens een gruwelijk monster op aarde gezet en dan nog wel geschapen naar zijn evenbeeld.

Website van Bert, zijn facebookpagina.  

Mailen kan naar: albertplomp@gmail.com.

Auteur Bert Plomp
Auteur

Bert Plomp

Laat uw reactie achter

Reactie

9 reacties

 • Ties Cornelisse- Leunk schreef:

  Hoi Bert,
  Ik ben het helemaal met je eens, ok wij zijn aan het minderen van vlees en vis!
  Als je de berichten en foto’s van de jagers op fb ziet, dan zijn het in mijn ogen criminelen!Hoe kun je voor je eigen plezier dit de dieren aandoen, hun IQ is niet hoger dan nul komma nul, iets anders kan ik ik er niet van maken! In Brabant en Limburg heb je bv enorme megastallen, met koeien, varkens, kippen en nertsen die in je verhaal al voorkomen, ze kunnen hun…….niet keren, de voorzieningen van elektra is niet in orde, vandaar die enorme branden enz! Bert ik stop, want ik word er ziek van! Ik wens je een gezellig weekend, bedankt voor je verhaal!
  Lieve groeten Ties.?????????

 • Theodorus M schreef:

  Beste Bert
  Tijdens het “rijke Roomse leven” kwam op de vrijdag geen vlees op tafel dat zeker
  niet moeilijk was omdat het ook op de meeste andere dagen ook het geval was.
  Mocht er een huwelijk of andere speciale gelegenheid op de vrijdag plaatsvinden ging men
  even naar de pastorie en gaven de meeste Pastoors wel dispensatie. Meestal kwamen
  deze kerkdienaren die dag wel even opdraven omdat zij deel uitmaakte van de ceremonie.
  Sigaren en drank naar keuze evenals hartige hapjes werden dan uiteraard zijn deel en
  dispensatie was immers verstrekt.

 • Frank Bosch schreef:

  Schaamteloos hoe er met dieren omgegaan wordt. Wij zijn jaren geleden al geminderd met consumeren. Lukt nog niet helemaal.

 • E Westerhoff beekink schreef:

  Wij mn echgenoot en ik eten ook niet zoveel vlees meer vis kan ook 1 maal per week en die megastallen hadden ze in het begin gelijk de kop in moeten drukken hetzelfde met die kippenfarms van de gekke albert heijn verkoopt 8 soorten eieren dus eenvoudiger kan dus ook hetzelfde voor vlees

 • Florence Plomp schreef:

  Precies waarom ik vegetariër geworden ben, wie ben ik dat een ander levend en voelend wezen moet sterven zodat ik 5 minuten kan kauwen op iets wat ik geleerd heb lekker te vinden.

 • Bert Plomp schreef:

  Bedankt voor de reacties. Hopelijk tot een volgende column. Groetjes, Bert

 • Ultee schreef:

  Heel goed Bert, weg met die nerstfokkerijen, het zegt eigenlijk meer iets over de mensen die dat soort kleding dragen. We eten met z’n allen ook te veel vlees, dat is wel duidelijk, we proberen er hier thuis ook minder vlees te eten, maar dat valt nog niet mee, kwestie van wennen

 • marijke van deursen schreef:

  Zijn er nog steeds mensen die een nertsjas dragen?
  Zullen wij het ook eens hebben over de haast een miljoen beesten die afgelopen tijd verbrand zijn in afgesloten schuren.
  Onbegrijpelijk mensen maken zich druk om hun huisdieren … maar dit laten ze gebeuren? Ook de regering!
  Ik eet zelf plantaardig…..dit is alleen al voor mijn gezondheid een zegen.

 • Bossifrance schreef:

  Ale dierenfokkerij voor gewin is misdadig de nertsenfokkerij in het bijzonder, het ware beter de fokkers te ruimen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *