eerbetoon

Opening postume expositie van Jan Pieter Hartzema in Galerie Waterbolk

Net voor kerstmis overleed de Utrechtse kunstschilder Jan Pieter Hartzema (1954-2018). Zijn overlijden was voor al zijn vrienden, en dat zijn er veel, een grote schok. Hij liet een groot oeuvre na, vrijwel zeker zullen zijn schilderijen en gouaches tot in lengte van jaren mooie herinneringen blijven oproepen aan zijn charismatische persoonlijkheid.

Jan Pieter, geboren in 1954 in het Friese Sint Annaparochie, was al enige tijd ziek, maar bezocht, tegen alle adviezen van zijn een vrienden in, geen dokter. Niemand wist hoe ziek hij was, hijzelf waarschijnlijk ook niet, maar hij schilderde tot op het laatst alsof hij voelde dat de dood hem op zijn hielen zat. In zijn atelierwoning troffen zijn nabestaande twee schildersezels aan met daarop twee doeken waaraan hij gelijktijdig werkte.

Al op zestienjarige leeftijd kwam hij naar Utrecht om aan de School Voor Grafische Vakken te gaan studeren. Na het behalen van zijn diploma ging hij naar de Academie voor Beeldende Kunsten Artibus (nu HKU), waar hij in 1979 afstudeerde. Jan Pieter was nieuwsgierig en geïnteresseerd in andere culturen, hij maakte daarom en mede ter inspiratie een reis naar Amerika en Mexico. Na zijn terugkeer werkte hij zijn getekende reisimpressies uit in olieverf. In die periode schilderde hij figuratief, op doeken van groot formaat met brede kleurvakken waarin hij de mens centraal plaatste.

Later, in de jaren negentig verandert zijn stijl en maakt de figuratie plaats voor abstractie waarin nog maar sporadisch figuraties te ontdekken zijn. Door alle jaren heen bleef het gebruik van kleur een van zijn sterkste wapens. Hij exposeerde zelden, hij schilderde niet om te verkopen, hij schilderde om te schilderen, integer en zonder concessies. Omdat hij weinig exposeerde bouwde hij een groot oeuvre op dat een fascinerende tijdweergave laat zien van zijn ontwikkeling als schilder.

Een aantal vrienden heeft besloten om een postume verkoopexpositie te organiseren in Galerie Waterbolk in de Schoutenstraat 10 in Utrecht. Deze expositie gaat morgen (19 maart) om 12.00 uur open. Om 19.00 vindt de officiële opening door Marcel Gieling plaats. Heleen Schuttevaer zorgt voor de muzikale omlijsting.

 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *