Syrische muziek

Ontmoeting staat centraal tijdens Dabke Night in TivoliVredenburg

Tijdens Dabke Night komen culturele elementen uit de Westerse en de niet-Westerse cultuur op een ongedwongen manier met elkaar samen. Voor de één is het een leuke uitgaansavond; een ander waant zich weer even echt thuis.

Door middel van activiteiten zoals de Dabke Nights wil de Stichting Dreaming of Syria een ontmoeting tot stand brengen tussen de westerse en niet-westerse culturen, samen met de vrijwilligers die de avonden helpen organiseren. “Nederlandse mensen komen er op af omdat het een leuke uitgaansavond is en bezoekers met een Syrische achtergrond ‘wanen zich weer even thuis’, horen we regelmatig”, aldus organisator Iris Loos.

Dreaming of Syria
Het begon ooit met een festival in het voormalig wereldmuziekpodium Rasa. “Dat festival heette ‘Dreaming of Syria’. Dat was een breder festival met ook klassieke muziek en storytelling”, legt Loos uit. “Aan het eind van de avond draaide de dj een aantal dabke-platen. Toen die muziek opgezet werd, begon iedereen met elkaar hand in hand te dansen. We zagen veel Nederlandse mensen kijken die ook wel mee wilden doen”, vertelt ze. “Toen waren de rollen omgedraaid. Het ging niet om integreren in de Nederlandse cultuur, maar juist andersom. De Syriërs konden iets van hun cultuur laten zien.”

Na het festival volgde een avond in dB’s voor 150 man. Inmiddels vinden de Dabke Nights door het hele land plaats en op vrijdag 13 april is de Dabke Night in TivoliVredenburg. Naast een avond in Utrecht zijn er ook evenementen in o.a Rotterdam, Leiden en Den Haag.

Naast muziek is er ook een Syrisch pop-up restaurant en is er een dabke-workshop. Loos: “Dat is altijd een bijzonder moment. Die workshop wordt altijd aan de hele zaal gegeven. Dan dansen er een paar honderd mensen met elkaar. Het is heel bijzonder om te zien hoe mensen van verschillende achtergronden hand in hand met elkaar dansen.”

“We zijn pas tevreden als ons publiek net zo divers is als de inwoners van Utrecht zelf”

Het organiseren van het festival en de verschillende avonden is niet altijd makkelijk. “In het begin wist ik niet zo veel van de Syrische cultuur en werkte ik met mensen die net een half jaar in Nederland waren”, vertelt Iris Loos. Het team werd hechter toen de avonden succesvoller werden. “De grootste uitdaging is het aanspreken van een divers publiek en het creëren van een ‘safe space’ voor met name niet-Westerse vrouwen binnen het uitgaansleven. Dat gaat gelukkig wel steeds beter, maar het blijft wel een uitdaging. We zijn pas tevreden als ons publiek net zo divers is als de inwoners van Utrecht zelf.”

Ook het boeken van artiesten is niet altijd makkelijk. “We zetten geen amateurs neer. Want we staan in de grote poppodia en mensen moeten een kaartje kopen”, vertelt Loos. “Mijn Syrische collega Tamer Alalloush heeft een goed netwerk met artiesten. Op die manier weten we wie er weer muziek gaat maken en wie er iets nieuws uitbrengt.” Een jaar geleden stond onder andere de band 47soul op het podium. “Die hadden daarvoor maar één keer in Nederland opgetreden en stonden daarna op Lowlands.”

De Syrische volksdans is de rode draad van de avond, maar er klinkt ook andere muziek. “Tijdens de komende editie spelen een oud-zanger en een percussionist samen”, legt ze uit. “Dat gaat meer richting de traditionele muziek. Op die manier kun je mensen ook iets meegeven van de cultuur. Maar we maken ook de crossover naar Arabische popmuziek.”

De eerstvolgende Dabke Night in TivoliVredenburg is op zaterdag 13 april. Kaarten zijn hier te koop. Meer informatie over de Dabke Nights is te vinden op deze website.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *