Meedenken over oplossingen

Ondernemers vrezen einde bloemenmarkt: “We raken een belangrijk deel van onze inkomsten kwijt”

 • Door Redactie
 • |
 • 12 oktober 2021
 • |
 • 23 reacties

Nastasja van Rossum voor de kraam van kwekerij Beeksterhof

Parkeerplekken voor bezoekers zijn weggehaald. Vanwege de aanscherping van de milieunorm moeten bloemenverkopers per 1 januari nieuwe vrachtwagens kopen. En mogelijk mogen ze op korte termijn ook niet meer laden en lossen op het Janskerkhof. De ondernemers van de bloemenmarkt voelen zich niet gehoord door de Utrechtse gemeente en vrezen voor het voortbestaan van de markt. Vandaag stuurden ze een brandbrief aan de gemeenteraad.

Natasja van Rossum van kwekerij De Beeksterhof staat elke zaterdag op de markt maar twijfelt of zij en haar collega´s nog lang hun waar kunnen verkopen. In maart stuurden ze een brief naar de gemeente waarin ze hun zorgen uitspraken over de herinrichting van het Janskerkhof en de gevolgen daarvan voor de bereikbaarheid van de bloemenmarkt. Behalve een ontvangstbevestiging kregen zij geen reactie.

“Wij willen graag met de gemeente denken over oplossingen. Natuurlijk begrijpen we dat de stad steeds autoluwer gaat worden. Dat is een gegeven en daar zijn we niet tegen. Maar de maatregelen die nu worden genomen maken het ondernemen voor ons onmogelijk. Naast bloemen worden op de markt ook grote planten als heesters en olijfbomen verkocht. Die kan je niet op de fiets vervoeren. Door het weghalen van de parkeerplekken raken we een  belangrijk deel van onze klanten en onze inkomsten kwijt. We hebben dit aangekaart bij de gemeente maar tot overleg heeft dat niet geleid. En dan is het gek dat we in de krant lezen dat met het opheffen van de parkeerplekken de gemeente de ondernemers juist willen steunen. De oplossing die we hebben voorgesteld is simpel. Maak twee plekken vrij waarop kort geparkeerd mag worden. Daar kan toch niemand tegen zijn?”

Hoe lang mag deze vrachtwagen nog op het Janskerkhof staan?

Een ander nog ingrijpender probleem waarmee de ondernemers worden geconfronteerd, is de op handen zijnde euronorm voor de bussen/vrachtwagens, die per 1 januari 2022 gaat gelden. Vanaf die datum mogen ze niet meer met hun huidige auto’s de stad in.

“Een nieuwe vrachtwagen kost al gauw anderhalve ton”

“We rijden dan 500 meter de milieuzone in. We gaan ontheffing aanvragen maar weten niet of dat verzoek wordt gehonoreerd. Mocht dat niet het geval zijn dan vrees ik echt dat we na 35 jaar definitief moeten stoppen op de markt. Een nieuwe vrachtwagen kost al gauw anderhalve ton. We hebben corona ternauwernood overleefd maar zo’n financiële aanslag kunnen we niet meer opbrengen. En het is ook nog maar de vraag hoe lang je die nieuwe wagens nog op het Janskerkhof kan parkeren. De gemeente wil alle ruimte geven aan het horecaplein op het Janskerkhof. Terwijl ik denk dat de bloemenmarkt en horeca elkaar juist ondersteunen. Ik begrijp dat er plannen zijn om ons in de toekomst op de tractieweg te laten parkeren. Daar vandaan zouden ander vervoer moeten gebruiken om naar de binnenstad te komen. Hoe dan? Ik kan me daar niets bij voorstellen.”

Net als haar collega’s ligt Natasja wakker van de recente ontwikkelingen op de markt. “Als er niets verandert, is het einde verhaal voor ons. Gelukkig krijgen we veel steun van onze klanten. Die snappen niet waar de gemeente mee bezig is en stellen voor dat we een petitie beginnen. Misschien gaan we dat ook doen maar ik hoop dat onze brief aan de gemeenteraad zorgt voor constructief overleg.”

Marijn de Pagter van de VVD heeft inmiddels laten weten vragen te gaan stellen aan het college.

Lees hier de brief aan de gemeenteraad.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

23 reacties

 • Coen schreef:

  Maar gelukkig hebben we wel een regenboog fietspad.

 • Lies van Rijnsoever schreef:

  Een begrip in de stad. Een magneet voor mensen van buiten. En de gemeente gaat hier zo mee om? Een stuitend verhaal.

 • Eduard schreef:

  Afblijven van de bloemenmarkt, GROEN links.

 • Corina schreef:

  Jeetje wat een onzin de bloemenmarkt hoort bij utrecht en jandkerkhof.
  Dit is xo mooi iets dit laat je toch niet kapot gaan.

 • Willem schreef:

  Utrecht is Utrecht niet meer

 • Hielkje Knopper schreef:

  Stapelgek daar bij de Gemeente…hoe verzinnen ze dit!!!
  Altijd wel….maar op zaterdag helemaal de mooiste plek van Utrecht!!!
  Broodrovers zijn het!!!

 • Chris de Leur schreef:

  Nou gemeenteraad, werk aan de winkel! Van Groenlinks hoeven we niets te verwachten. Dat is nou eenmaal geen partij voor de Utrechters. Dus moeten andere partijen ingrijpen. De bloemenmarkt mag niet verdwijnen. De wethouder gaat zaterdag maar eens langs om met de ondernemers een redelijke oplossing te vinden. Lang hoeven ze niet te zoeken want de ondernemers hebben die al aangereikt.

 • Coby schreef:

  Voor velemensen aljarenlang een vaste gewoonte: bloemen- en tuinplanten kopen op Janskerkhof. Goede kwaliteit, goed geprijsd. Daarna een kopje koffie bij aangrenzen horeca!! En dat zal straks niet meer kunnen?? En dan heb ik het nog niet eens over alle vaste bloem- plantverkopers!! Al jarenlang op hun eigen plekje….Dit kan en nag toch niet!!!

 • Dirk Kooij Tasmania-Australia schreef:

  Is de Gemeente Utrecht GEK geworden. De wereld woedt over genomen bij BUREIUKRATEN . Het words hoog tijd Nederland verNderd in een REPUBLIEK. Holland is bekent als het bloemen land van Europa. Kom aan mensen VECHT voor je bestaan!!!!

 • Fons schreef:

  Bloemen houden van mensen, de gemeente Utrecht duidelijk niet.

 • Erwin Hoogendoorn schreef:

  Een schande om zo met deze historische markt, de huidige kooplui en de klanten om te gaan!
  Een petitie steun ik onvoorwaardelijk!
  Als Nieuwegeiner (geboren Utrechter!) kom ik meerdere keren per jaar om inkopen te doen én te genieten van de planten- en bloemenweelde. Daar varen óók de horeca en andere ondernemers el bij kan ik u verzekeren!
  Utrechtse Raad en college: heb aandacht voor deze noodkreet!

 • Boesje schreef:

  Hier schrik ik van. Elke zaterdag koop ik mijn bloemen op het Janskerkhof op de gezellige bloemenmarkt. Is de gemeente nou helemaal gek geworden. En dan gewoon niet reageren op het voorstel van de kraamhouders. Wat een minachtende houding weer naar de burger.

 • Margriet hoogendoorn schreef:

  De Bloemenmarkt op het Janskerkhof mag niet verdwijnen.
  Wat is er mooier dan elke zaterdag zo’n grote bloemen weelde op de graven van eertijds. De blije mensen die zich op deze manier ontspannen en thuis van onze rijke natuur genieten. Sta alleen even stil bij de laatste rustplaats van de stadsbewoners van weleer.

 • Bert van Sloten schreef:

  Het wordt telkens weer bewezen. Ambtenaren zijn er niet voor ons. Ga in overleg, denk mee, wees redelijk.

 • Nancy schreef:

  Het is belachelijk de hard werkende mensen worden zo gestraft zeg .Ze maken alles kapot en we hebben niks te zeggen hier in onze eigen stad . In plaats van mensen te helpen . Maken ze ondernemens kapot . Die hier van leven ziek zijn ze de gemeenten Utrecht

 • Hans schreef:

  Belachelijk, alles wordt door de gemeente Ambtenaren te zielen gebracht. Eerst de bloemen markt op de Oudegracht zo genaamd door Corona. Nu waarschijnlijk bloemenmarkt op het Janskerkhof. En straks de lapjes markt in de Breedstraat!!!

 • Herma Tichelaar schreef:

  De bloemenmarkt is van oudsher een begrip voor Utrecht
  Waarom deze regels ineens veranderen?
  Broodroof is het voor mensen die hard voor hun boterham willen werken!
  Regels regels regels gek wordt je ervan in dit land
  Veel succes met alles Hoop dat het lukt!
  Herma Tichelaar

 • Anneke Woltjes schreef:

  De bloemenmarkt hoort bij het Janskerkhof: het is levendig ,kleurrijk en gezellig. Ik moet er niet aan denken dat het er niet meer zou zijn.Soms kun je beter soepel omgaan met regels dan ze star volgen terwille van een stukje menselijkheid.

 • Conny van soest schreef:

  SCHANDALIG KOMT AL 62 JAAR OM MIJN BLOEMEN EN PLANTEN OP DE MARKT TE KOPEN.VOOR MIJN IS DAT EEN UITJE.GEEN VACANTIE MAAR EEN PLANT OF EEN BLOEMETJE. ERG ALS DIT VAN MIJN AF GENOMEN WORDT. BURGERMEESTER LAAT DE MARKT MENSEN EN DE KLANTEN NIET IN DE KOU STAAN A.U.B.

 • P van Leeuwen schreef:

  Utrecht zonder plantenmarkt kan niet! Een begrip. Al vele jaren. Mijn tuin staat vol de mooie planten van kwekerij de Beeksterhof.
  Er moeten oplossingen gevonden worden en uitzondering maken voor hun vrachtwagens moet toch mogelijk zijn!

 • Emilie schreef:

  Werkelijk te erg voor woorden als de gemeente door deze maatregelen de bloemenmarkt de nek zou omdraaien . Af en toe vraag je je echt af of ze weten hoe belangrijk deze en andere prachtige voorzieningen voor stads- en omgevingsbewoners zijn. Zorg dat de bloemenmarkt op zaterdag blijft!!!

 • Toine Goossens schreef:

  Over een half jaar zijn de verkiezingen. Niet meer op GroenLinks of D66 stemmen. PvdA/VVD/CDA vormen een mooi alternatief.

 • W schreef:

  De bloemenmarkt Janskerkhof is zo Utrechts!
  Het hoort bij Utrecht en het Janskerkhof en mag nooit!!! verdwijnen.
  Het is ‘Onze’ Utrechtse geschiedenis. Blijf er van af!!!
  Waar zijn die originele Utrechtse politici, die opgegroeid zijn met ouders en grootouders die al hun bloemen en planten op de bloemenmarkt Janskerkhof kochten?
  Misschien jaloezie van die tijdelijke! Amsterdamse bestuurders en ambtenaren die in Utrecht werken, omdat onze bloemenmarkt mooier en sfeervoller is dan die in Amsterdam!
  Groen Links is duidelijk niet voor alle groen in!!!
  Alleen als het die partij uitkomt zo te zien. Laten we in maart echt onze stem laten horen en partijen als Groen Links en D66 LINKS laten liggen. Want als het aan de horeca partij D66 ligt, willen ze wel het hele Janskerkhof vol plempen met terrassen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *