"De bloemenmarkt moet blijven"

VVD wil duidelijkheid over toekomst bloemenmarkt

De kraam van De Beeksterhof op de bloemenmarkt

Een maand geleden bezocht wethouder Diepeveen het Janskerkhof om zich te informeren over de problemen van de ondernemers op de bloemenmarkt. Deze hadden een brandbrief naar de gemeente gestuurd omdat zij vrezeen voor het voortbestaan van de markt.

Door het verdwijnen van de los- en laadplekken op het Janskerkhof en de aanscherping van de milieunorm op 1 januari 2022 verwachten zij een groot verlies aan inkomen. Het gesprek met de wethouder was positief. Hij liet weten dat wat hem betreft de bloemenmarkt niet mag verdwijnen. Sindsdien zijn er gesprekken tussen de gemeente en de ondernemers tot stand gekomen die in elk geval tot resultaat lijken te. hebben dat twee keer een jaar ontheffing voor de milieunorm wordt verleend. Maar zelfs dan blijft de strenger wordende milieuzone een probleem. De ondernemers geven aan dat zij bereid zijn te investeren, maar dat door de coronacrisis er te weinig geld is om te investeren in nieuwe vrachtwagens. Daarnaast zou een investering in een nieuwe vrachtwagen met Euroklasse 6 betekenen dat dit een niet duurzame investering is. Immers, een aantal jaar later mogen alleen nog maar nieuwe emissieloze vrachtwagens de milieuzone in. Voor het probleem van de los- en laadplekken is sowieso nog geen oplossing gevonden. Volgens de gemeente zou van het toekennen van de los- en laadplek een precedentwerking uitgaan.

VVD-raadslid Martijn van Dalen vindt het allemaal te langzaam gaan. “Ik weet dat wethouder Diepeveen zich positief heeft uitgelaten over de toekomst van de markt. Dat is mooi, maar ik wil concrete resultaten. Deze mensen liggen waker van de onzekerheid. Zij geven aan dat voor velen van hen bij de bloemenmarkt in Utrecht hun hoofdinkomsten vandaan komen: van één bloemen- of plantenkraam eten 5 gezinnen geven zij aan dat voor velen van hen bij de bloemenmarkt in Utrecht hun hoofdinkomsten vandaan komen: van één bloemen- of plantenkraam eten 5 gezinnen.”

Door middel van een reeks schriftelijke vragen wil de VVD onder meer weten hoe de communicatie met de ondernemers is verlopen, wat er is gedaan met de punten die ondernemers op de bloemenmarkt van tevoren hebben aangegeven? Of de gemeente bereid is om net als bij kermisvoertuigen en foodtrucks uitzonderingen voor de milieuzone te verlenen.

Lees hier de vragen.

Eerder sprak De Nuk met met Natsja van Rossum (kwekerij De Beeksterhof), enkele bezoekers van de bloemenmarkt en raadslid van Dalen. Je kan het filmpje hier terug kijken.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *