Aanbidding der Koningen

Nieuwe schets raam Domkerk door Jan Toorop in collectie Centraal Museum

Nog net voor het eind van het jaar heeft het Centraal Museum Utrecht een bijzondere  aankoop kunnen doen: een ontwerp van een glas-in-loodraam van Jan Toorop voor de  Domkerk uit mei 1927. Toorop (de vader van Charley) was één van de belangrijkste  Nederlandse kunstenaars aan het begin van de vorige eeuw.  

In 1908 werd Jan Toorop katholiek en dat zou voor zijn raamontwerp voor de Dom grote  gevolgen hebben. In 1924 protesteerde leden van de protestantse gemeente, waartoe de  Domkerk behoorde, luid tegen een raamontwerp van Toorop, dat een jaar eerder aan de Dom was geschonken. Hoewel het kerkbestuur deze Aanbidding der Koningen toch wilde  plaatsen, zou het na het overlijden van Toorop in 1928 in een la verdwijnen.  

Dat ontwerp zit in de collectie van het Catharijneconvent. Naar nu blijkt maakte Jan  Toorop in mei 1927 nóg een schetsontwerp van de Aanbidding der Koningen voor een elf  meter hoog raam in de Dom. De kunstenaar was toen al ziek en net als zijn eerdere  ontwerp zou ook deze ‘krabbel’, zoals hij het zelf omschreef, nooit worden uitgevoerd. Het  kleurrijke ontwerp van de kunstenaar is nu opgenomen in de collectie van het Centraal  Museum. 

Bart Rutten, artistiek directeur van het Centraal Museum: ‘Als Centraal Museum zetten  we ons in voor het behouden van erfgoed uit Utrecht, beeldende kunst, mode en  toegepaste kunst. We zijn dan ook zeer blij met deze prachtige aanwinst!’ 

Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *