Van 1 april tot en met 20 augustus

Centraal Museum presenteert Hannah van Bart in Landhuis Oud Amelisweerd

Werk van Hannah van Bart

Van 1 april tot en met 20 augustus 2023 is de solotentoonstelling van de Nederlandse kunstenaar Hannah van Bart (1963) te zien in Landhuis Oud Amelisweerd. In de historische kamers van het landhuis toont Van Bart schilderijen uit de afgelopen twintig jaar die vrijwel allemaal voor het eerst in Nederland te zien zijn. Het is de derde expositie in een vijfjarig programma, waarbij het Centraal Museum werk van Nederlandse kunstenaars toont met een bewezen staat van dienst.


Hannah van Bart (Oud-Zuilen) schildert vooral portretten, maar ook stillevens en landschappen. Haar werken zijn indringend en sferisch, en kunnen ondanks hun schoonheid voor een gevoel van onbehagen zorgen. De schilderijen bestaan vaak uit grijze grondtonen, aangevuld met rode, blauwe of gele kleuren

Van Bart bouwt haar schilderijen op uit lagen. Ze begint zelden met een bestaand beeld, maar start vanuit iets kleins; een fragment van een bepaald beeld of juist een gevoel dat ze probeert te verbeelden. Het oppervlak van haar werken toont dat zoekende schilderproces: als je goed kijkt, ontdek je vele lagen verf en thema’s. Details van een gezicht, een lichaam of een landschap zijn op de doeken gezet en weer weggevaagd. De lagen doen denken aan herinneringen en voorzien de werken van psychologische diepgang.

Bart Rutten, artistiek directeur Centraal Museum: “In een interview stelt Hannah van Bart: “Ik maak eigenlijk denkbeeldige figuren. Ik bouw een denkbeeldig karakter.” Dat laatste spreekt mij erg aan in haar werk. Niet het moment najagen, zoals bij fotografie of een schets in een atelier, maar een langdurig proces van wikken en wegen, van schilderen en schrapen, van toevoegen en wegschuren.”


Hannah van Bart is opgeleid aan de Rietveld Academie en aan de Rijksakademie van beeldende kunsten, beide in Amsterdam. Zij heeft diverse solotentoonstellingen gehad in Nederland, onder andere in het Kunstmuseum (Den Haag) en het Cobra Museum (Amstelveen). De laatste vijftien jaar exposeert ze voornamelijk in het buitenland, bij onder andere galerie Marianne Boesky in New York en Vielmetter Los Angeles. Van Bart won onder meer de Philip Morris Prijs, de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst en de Jeanne Oosting Prijs.

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt een nieuwe, rijk geïllustreerde monografie over het werk van Hannah van Bart, met bijdragen van Allie Biswas, Hans den Hartog Jager en Bart Rutten en onder redactie van Laurie Cluitmans, curator van de tentoonstelling en conservator hedendaagse kunst bij het Centraal Museum. Het boek is vormgegeven door Put Gootink en wordt uitgegeven door Jap Sam Books. 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *