De werken zijn tot en met 17 juli a.s. te zien

Nieuwe aankopen Centraal Museum te zien in tentoonstelling Gezonde Stad

Het Visschersplein van Joop Moesman

Het Centraal Museum heeft dankzij bijdragen van particuliere steungevers werken van Jan van Scorel, Hendrick Bloemaert, Joop Moesman en Jasper Hagenaar kunnen verwerven. De werken zijn vanaf deze week te zien in de presentatie Gezonde stad, gezond mecenaat, onderdeel van de tentoonstelling De gezonde stad over gezond stedelijk levenDe werken zijn tot en met 17 juli a.s. te zien.  

Amerikaanse kunsthistorica en Scorel-specialist professor dr. Molly Faries schonk het museum ‘Landschap met de roeping van Petrus’ van kunstschilder Jan van Scorel uit 1550. Professor dr. Faries heeft veel onderzoek gedaan naar en diverse boeken gepubliceerd over de Utrechtse kunstenaar. 

De John en Marine Fentener van Vlissingen Art Foundation maakt het de komende vijf jaren mogelijk dat het Centraal Museum werk aankoopt uit Utrecht of van Utrechtse makers. De aftrap wordt gedaan met een werk ‘Het offer van Job’ van Hendrick Bloemaert dat hij speciaal schilderde voor het Jobs-gasthuis in Utrecht. Daarnaast kon het Visschersplein uit 1946 van Nederlands enige officiële surrealist Joop Moesman worden verworven. In dit werk zou men de bewondering van Moesman voor Giorgio de Chirico kunnen terugzien. Deze Grieks Italiaanse kunstenaar was een belangrijke voorloper van het surrealisme. De werken zijn een bijzondere aanvulling op de werken die al van beide Utrechtse kunstenaars in de collectie van het museum zijn vertegenwoordigd. 

Daarnaast zijn drie werken aangekocht van hedendaagse kunstenaar Jasper Hagenaar, van wie vorig jaar een solotentoonstelling in het museum te zien was. Hagenaar was onder meer winnaar van de Koninklijke Prijs voor de schilderkunst en werk van hem is opgenomen in Teylers Museum en Centraal Museum. De kunstenaar werkt in Utrecht. Zijn signatuur is te vinden in reeksen schilderijen die associaties zijn op verschillende onderwerpen. Hij hanteert daarbij een gedempt kleurenpalet. 

Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *