Kamermuziek

Nederlands Studenten Kamerorkest viert jubileum in de Geertekerk

Beeld: Milagro Elstak

Het Nederlands Studenten Kamerorkest (Nesko) bestaat dit jaar 55 jaar. Om dit te vieren geven zij in april acht concerten door het hele land. Op donderdag 11 april speelt het orkest in de Utrechtse Geertekerk.

Vanwege het elfde jubileum is het orkest groter dan andere jaren. “We zijn nu met 50 man. Dat is niet gebruikelijk. Kamermuziek speel je normaal in een kleine bezetting,” vertelt klarinettist Robin Schot, die ook deel uitmaakt van het bestuur. Het bijzondere aan het orkest is dat het ieder jaar opnieuw wordt samengesteld. “Op die manier heeft iedereen een eerlijke kans om erbij te komen.” De leden spelen meestal in hun eigen stad al bij een studentenorkest. “Dat zijn vaak grote orkesten, daar spelen ze vooral symfonisch werk. Bij het Nesko krijgen zij de kans om ook werken voor kleinere bezettingen te spelen.”

Om goed voorbereid te zijn, repeteert het hele orkest eerst een week lang in Friesland. “Dat is altijd een mooie week”, weet Schot. “Er wordt hard gewerkt en ook veel gefeest. Studenten zijn er twee weken fulltime mee bezig. En omdat het maar twee weken duurt, is het voor studenten ook goed behapbaar. Sommige mensen zeggen dat het na die twee weken lastig is om je aan te passen aan het gewone leven.”

Voor de pauze speelt het orkest onder andere de Euryanthe Overture van Carl Maria von Weber en De Ceder en de Palm van Vasily Kalinnikov. “We wilden als opener een flitsend stuk met een vrolijke toon. En het stuk van Kalinnikov sluit qua sfeer goed aan bij de vierde symfonie van Brahms.”

“Na de pauze spelen we een stuk van Brahms. Zijn vierde symfonie. Dat stuk is voor een grotere bezetting dan bij een normaal kamerorkest”, vertelt Schot. “Ook zitten daar trombones in. Dat is ook niet heel gebruikelijk. Daar hebben we rekening mee gehouden met het kiezen van de stukken voor de pauze. Het zou sneu zijn als de trombonisten dan niks te spelen hebben.”

In het programma zit ook nieuw werk. Het stuk Lof der Zotheid van Tijmen van Tol, een trompetconcert. “Hij heeft zijn studie compositie net afgerond. Het stuk is ook speciaal voor ons geschreven”, legt hij uit. De solist tijdens dat stuk is Floris Onstwedder. “Hij is een heel goede trompettist. Een virtuoos”, vindt Schot.

Voor het concert in de Geertekerk plaatsvindt, speelt het concert ook een lunchconcert op locatie. Waar dat in Utrecht zal zijn, is nog niet bekend. “De afgelopen keren was dat in het Wilhelmina Kinderziekenhuis”, vertelt hij. “Dat soort concerten zijn altijd heel bijzonder. Ik heb het idee dat het publiek op zulke locaties ook dankbaarder is dan publiek dat gewoon naar de zaal komt.” Voor de orkestleden is het geven van zo’n concert soms wel lastig, weet Schot uit ervaring.

“De Geertekerk heeft een mooie akoestiek. Ik heb er zelf ook een paar keer gespeeld”, vertelt Schot. “De noten en verschillende lagen worden er als het ware aan elkaar gelijmd.” Het gaat het vooral om de galm. “Bij heel grote kerken heb je ook  veel galm. Dan hoor je de laatste noten een week na het concert nog. Hier klinkt het altijd heel mooi.”

Bij het concert in Utrecht verwacht hij een goed gevulde zaal. “Er komen altijd wel veel studenten kijken. En ook veel studenten die in een studentenorkest spelen. Ik verwacht dat dat in Utrecht ook zo is. Je hebt hier het Utrechts Studenten Koor en Orkest en zij kennen weer mensen die bij ons spelen.”

Het concert in Utrecht vindt plaats op donderdag 11 april in de Geertekerk. Meer informatie en kaarten zijn hier te vinden.

Logo De Nuk
Auteur

Bas Koppe

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *