Iedere Utrechter heeft het vast wel eens gezien, het markante koperen, met goud vergulde, beeld aan de gevel van de stadsschouwburg. Het beeld, gemaakt in 1941 kreeg de titel MUZE, maar wie maakte het eigenlijk?
De maker is Leo Brom, telg uit een beroemde Utrechtse familie van edelsmeden. Het bedrijf ontstond in 1856 toen Gerard Bartel Brom (1831-1882) een kleine werkplaats opende aan de Springweg. Hij maakte er in een neogotische stijl religieus werk zoals doopvonten, tabernakeldeurtjes, kelken en ander gerei dat in rooms-katholieke kerken wordt gebruikt. Het bedrijf groeide door en al snel breidde het uit met een tiental medewerkers.
Toen Gerard Bartel in 1882 overleed nam zijn zoon Jan Hendrik de zaak over. In 1892 verhuisde het bedrijf naar de Drift 15. Daar veranderde hij de stijl van neogotisch naar een moderner design. Jan Hendrik overleed in 1915 en het bedrijf werd voortgezet door zijn zoons Eloy en Leo. Het bedrijf bleef groeien mede doordat zij hun producten inmiddels ook naar het buitenland exporteerden. Op het hoogtepunt waren er ruim 50 medewerkers. Achter het pand aan de Drift werd een werkplaats ingebruik genomen, die strekte zich uit tot de evenwijdig lopende Keizerstraat. Helaas moest het bedrijf in 1961 de deuren sluiten, de reden daarvan was een steeds meer afnemende vraag naar religieuze objecten. De hoge schoorsteenpijp, te zien vanaf de Keizerstraat, is een nog resterende stille getuige van de eens zo welvarende Utrechtse firma Brom. In het pand aan de Drift is later, als blijvende herinnering, een door Pieter d’Hont vervaardigde gevelsteen geplaatst.
Eloy en Leo Brom volgden allebei een kunstzinnige opleiding, Eloy studeerde o.a. aan de Polytechnic School of Arts in Londen en aan de Rijksacademie in Amsterdam. In 1928 werd hij conservator van het Aartsbisschoppelijk Museum, het huidige Museum Catharijneconvent.
Leo was de meest creatieve, hij studeerde ook aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam en was lid van Genootschap Kunstliefde. Het beeld Muze is gemaakt uit gedreven en verguld koper dat in 1941 aan de gevel van de schouwburg werd geplaatst. In haar rechterhand houdt zij een masker en in haar linkerhand een lauwertak. Onder haar voeten zijn twee kanonnen zichtbaar die verwijzen naar de oorlogsjaren.
De tekst onder het beeld is van de hand van architect Willem Dudok die de schouwburg in 1937 ontwierp en verwijst naar het toneelspel.
Deze tekst luidt: O kunst die stijgt uit ’t dwaerlend Leven en aan der tijden nood ontgaat..
Laat uw reactie achter
Reactie