De motie van wantrouwen tegen wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) heeft geen meerderheid weten te behalen. Stadsbelang Utrecht diende de motie in omdat de partij vindt dat de wethouder de gemeenteraad niet goed informeert over de Uithoflijn.
De motie haalde geen meerderheid, maar kreeg wel steun van de volledige oppositie. Een flinke tik op de vingers van de wethouder, maar ze hoeft er niet door op te stappen. De kritiek die de wethouder kreeg, was dat zij de gemeenteraad niet op tijd en volledig heeft geïnformeerd. De kritiek op de informatievoorziening viel volgens de wethouder “rauw op haar dak.” Ze verzekerde dat ze zich iedere dag inzet om de raad goed te informeren.
Het spoeddebat over de tramlijn werd aangevraagd door de oppositie na een publicatie in het AD Utrechts Nieuwsblad, die eind januari verscheen. In dit stuk staat dat er extra geld is gegaan naar aannemer BAM, zonder dat helder was waarom. Het zou om een bedrag van tien miljoen euro gaan waar geen duidelijke onderbouwing voor is. De wethouder gaf aan het vervelend te vinden dat er een bepaald beeld is geschetst door de berichtgeving over de ‘verdwenen miljoenen.’
Het is niet de eerste keer dat Van Hooijdonk een motie van wantrouwen overleeft. Dit gebeurde ook al op 20 december 2018. Toen werd de motie overigens niet door de volledige oppositie ondersteund.
Wiens schuld het ook mogen zijn, het gaat om het nemen van verantwoordelijkheid.
Nu is niemand (voor de zoveelste keer) verantwoordelijk en dus is de politiek (nagenoeg ?) failliet.
Ik zou graag eens een minderheidscollege willen steunen. Hoe doe je dat?
Bij een competitieve aanbesteding moet men ook de PM-posten eens goed inschatten of gewoon vermijden. Ondernemen wordt vanzelf een vak als het je eigen geld betreft.