opinie

Lot leest een boek. Pepijn denkt na. Wat kost dat nou?

Twee prominente GroenLinks-leden namen deze week afscheid van de Utrechtse politiek. De een definitief, de andere tijdelijk. Een afscheid met een prijskaartje

Lot van Hooijdonk vond het mooi geweest en stapte 5 december op als wethouder van GroenLinks. Was het tijd voor een nieuwe baan?  Dat niet. Het was tijd voor reflectie. Wat meer sporten, weer eens een boek lezen. Zo liet ze in een afscheidsbrief aan de raad weten.

Wie in Nederland ontslag neemt, heeft geen recht op een ww-uitkering. Je bent zoals dat heet verwijtbaar werkloos. Dit geldt niet voor wethouders. Als zij behoefte hebben aan een andere tijdsbesteding (‘meer sporten’) kunnen zij een beroep doen op de wachtgeldregeling. Wat betekent dit voor Lot van Hooijdonk?

Volgens de algemene pensioenwet politieke ambtsdagers wordt het wachtgeld gedurende de eerste 3 maanden van de wachtgeldperiode bepaald op 95 procent, 95% van het laatstelijk genoten inkomen, gedurende de volgende 7 maanden op 85%, gedurende de daarop volgende 10 maanden op 75% en gedurende rest van de periode op 70%.

Een wethouder in Utrecht verdient 10,842 euro per maand. Van Hooijdonk krijgt de komende drie maanden een bedrag van meer 10.000 euro overgemaakt. In de loop der tijd wordt dat minder, maar de bestaanszekerheid komt geen moment in gevaar. In het geval van van Hooijdonk loopt de regeling tot minimaal zes jaar. (info: Binnenlands Bestuur)

Deze week trok GroenLinks-raadslid Pepijn Zwanenberg zich terug uit de raad.

Hij meldde zich op advies van de bedrijfsarts ziek. De samenwerking van zijn partij met de PvdA bij de volgende verkiezingen greep hem zo aan dat hij zijn lidmaatschap opzegde en niet meer in staat was om zijn taak als volksvertegenwoordiger uit te voeren. Opmerkelijk omdat pas in 2026 sprake is van die samenwerking. Die twee jaar zou je toch wel kunnen uitzingen?

Wat betekent dit voor Pepijn Zwanenberg?

Volgens de regels behoudt hij de komende zestien weken de raadsvergoeding en de helft van de onkostenvergoeding. Een raadslid in Utrecht ontvangt 2326 euro per maand. Dat komt op een totaalbedrag van 9734 euro.

In een brief aan de burgemeester zegt Zwanenberg dat hij tijd nodig heeft om na te denken over zijn toekomst. Welke toekomst? Hij is inmiddels partijloos dus ligt een onmiddellijk vertrek uit de raad voor de hand.

Uiteraard is het meer dan terecht dat zieke raadsleden een uitkering krijgen. Maar geldt dat ook voor een raadslid dat vooral schoolziek lijkt te zijn? Van schoolziekte spreekt men bij kinderen die geen zin hebben naar school te gaan.

Ik hoop dat Lot een snelle lezer is en Pepijn spoedig herstelt. Dat zou goed nieuws zijn voor onze armlastige gemeente.

Auteur Michael Kroonbergs
Auteur

Michael Kroonbergs

Hoofdredacteur

Laat uw reactie achter

Reactie

29 reacties

  • Ben van Houten schreef:

    Dat politici die zelf opstappen recht hebben op een riante wachtgeldregeling is echt te gek voor woorden. Idealist van Hooijdonk heeft er minder moeite mee.

  • Gerard Kruijff schreef:

    Misschien is het goed om ook eens te kijken hoe het zit met de aan-/afwezigheid van raadsleden. Van de Tweede Kamer is bekend dat er een hoog verzuimpercentage is; afwezige kamerleden en ook kamerleden die er zichtbaar de kantjes vanaf lopen. Van de in het artikel genoemde personen kan dat zeker niet gezegd worden hoe je ook tegen het door hun gevoerde beleid aankijkt.

  • Annie De Laat schreef:

    Wat een naar stuk is dit. Draagt werkelijk nergens constructief aan bij. Alleen leuk voor mensen die graag meedrijven in de stroom van negativiteit.

  • L. Winter schreef:

    @gerardkruiff. Of deze mensen hard hebben gewerkt, is totaal niet relevant. Zwanenberg meldt zich ziek vanwege een politiek verschil van inzicht. Wat een flauwekul. De wachtgeldregeling waar van Hooidonk nu gebruik van maakt zou er alleen moeten zijn voor politici die worden weggestuurd. Niet voor politici die er geen zin meer in hebben.

  • Johan schreef:

    Schoolziek. Perfect omschreven.

  • M. Goselink schreef:

    Eens met Annie. Naar.

  • Joop van Wijngaarden schreef:

    Mijn vader heeft zijn hele leven hard gewerkt. Hield er een lullig pensioentje aan over. Van tussentijds opstappen met een wachtgeldregeling was helaas geen sprake.

  • Henk Westbroek schreef:

    Gelukkig wordt er op gewezen dat dit informatieve verhaal weinig positiefs uitstraalt. Want dat parasiteren op de samenleving een positieve zaak is mag niet van vraagtekens voorzien worden.

  • Sander schreef:

    Helemaal eens. Het is een naar verhaal. Zich idealist noemende politici die hun hand ophouden als ze er geen zin meer in hebben.

  • Isabelle schreef:

    Altijd is Kortjakje ziek….

    Laten we het afscheidscadeau voor Lot maar bezien in het licht van de tientallen miljoenen die zij aan door haar verprutste projecten gekost heeft. Het einde van de kostenpost Lot is gelukkig in zicht!!!

  • Johan schreef:

    Deze politici versterken de gevoelens van anti-parlementarisme en dragen dus bij aan groei van fascisme. Dat vinden ze zelf natuurlijk helemaal niet en hun GL-klimaatgekkies-kunstluizen-bubble is het helemaal met hun eens. Zo snel als wettelijk kan naar de 70 % zetten en de wet strenger maken. Nee, dat gaan politici natuurlijk nooit doen, dat begrijp ik ook wel. 1/3 van de jeugd is nu voor een dictatuur. Dat wordt zo snel meer.

  • Julia Harris schreef:

    Hoe vreemd moet het in je hoofd toegaan als je vindt dat je als politiek bestuurder recht op gratis geld hebt als je zelf je ontslag neemt.En tegelijkertijd een systeem onderschrijft dat dit voor anderen dan politeke bestuurders niet geldt. Alsof politiek bestuurders van adel zijn en derhalve voorrechten verdienen.

  • Bram Schriever schreef:

    Wat een suggestief artikel. Een bedrijfsarts geeft aan je ziek te melden. Dat is niet voor niets.

  • E. van Mourik schreef:

    Het is simpel. Als ik het niet meer naar mijn zin heb op mijn werk, zoek ik een andere baan. Neem ik zonder een nieuwe baan ontslag dan heb ik hooguit recht op bijstand. Ik begrijp niet waarom mensen vinden dat voor een wethouder hierop een uitzondering moet worden gemaakt. In het geval van raadslid Zwanenberg zou dat vanwege ziekte anders kunnen liggen. Wie zijn brief aan de burgemeester leest, moet toegeven dat hij een beetje in de war is. Maar ook hier wringt het. Dat hij slapeloze nachten en stress heeft van een politiek verschil van inzicht, is na jarenlang raadslidmaatschap bijzonder. Als de samenwerking tussen twee partijen de reden is van zijn ziekte dan kan het herstel nog heel lang duren. Want die samenwerking gaat gewoon door.

  • bart bleijerveld schreef:

    man man man wat een zuur gezeur. zonder enige kennis van zaken allerlei suggestieve aannames (over wat het allemaal zou gaan kosten, over wat er wel of niet echt aan de hand is) tussen een soort nep feitelijke cijfers plaatsen. dit zijn allebei mensen die keihard hebben gewerkt voor de publieke zaak. of je het nu eens bent met ze of niet. daar was geen greintje eigenbelang bij. hoe zit dat eigenlijk bij jou?

  • Michael Kroonbergs schreef:

    @Bart. Zou u kunnen uitleggen wat er niet klopt aan de cijfers? Zou u kunnen uitleggen waarom iemand die zelf ontslag neemt zes jaar recht heeft op een riante wachtgeldregeling? Zou u me kunnen uitleggen waarom iemand die geen partij meer vertegenwoordigt nog in de gemeenteraad zit? Zou u me kunnen uitleggen wat u bedoelt met de suggestieve opmerking dat er bij mij sprake is van eigenbelang?

  • Stefan schreef:

    Nog best wel veel groenlinksers onder de lezers van de nuk.

  • Frank schreef:

    Ik begrijp de noodzaak niet van dit stemmingmakende hoofdredactioneel commentaar. Deze regeling bestaat nu eenmaal, daar kunnen de twee genoemde personen niets aan doen, deze regeling hebben ze niet voor zichzelf in het leven geroepen. Maar het gebruik maken hiervan wordt nu bestempeld als misbruik, alleen maar om deze GroenLinks politici eens even fijn terug te pakken.
    Dit valt me erg tegen van de Nuk.

  • Dick schreef:

    Mevrouw van Hooijdonk had voordat ze de politiek in ging een goede baan bij rijkswaterstaat in de mooiste kantoortoren van de stad met uitzicht op het drukste stuk verkeersbewegingen van het land.
    Ze zitten te springen om goede mensen bij rijkswaterstaat hoor ik op de radio.
    Heb je geen recht op je vorige baan bij de overheid als je 10 jaar het land hebt gediend?

  • Karla Kanters schreef:

    Dankjewel voor deze info, ik ben altijd wel benieuwd naar de financiële consequenties.
    Verder inderdaad een naar bericht. Twee mensen van één partij die niet de ballen hebben om hun ambstermijn uit te zitten, is inderdaad een kwalijke zaak.

    (Heb zelf regelmatig in reorganisaties en fusies gezeten, en er dan maar het beste van gemaakt tot ik wat anders had gevonden)

  • Bernard Tomlow schreef:

    In Nederland is uitgangspunt, dat wanneer je onvrijwillig je baan – lees inkomen- verliest, er een financieel vangnet is. In dit artikel wordt de vraag opgeworpen of dat ook redelijk is, als je zelf meedeelt dat je er mee ophoudt. In het arbeidsrecht heet dat ontslag nemen en dan geldt: geen werk, geen loon. De politiek heeft voor zichzelf beslist dat ze altijd uitbetaald krijgen, ook als je zelf opstapt. Terecht dat de hoofdredactie dat signaleert. Ik begrijp niet dat dat als stemmingmakerij wordt gekwalificeerd. Overigens is de wachtgeldperiode maximaal 3 jaar en twee maanden en heeft zo’n wethouder wel een sollicitatieplicht. Passende arbeid moet aanvaard worden: bijvoorbeeld trambestuurder naar de Uithof.

  • Jac schreef:

    @frank je kunt ook afzien van wachtgeld ….

  • W.H.de Groen schreef:

    Ik ben dan wel blij dat we hier op juiste wijze geinformeert worden over het wel en wee rondom de beloningen en wachtgelden van ons lokaal bestuur.
    Dat Lot en Pepijn de Groene Khmer voor gezien houden daar ze niet hand in hand willen gaan lopen met Neerlands Salonsocialistjes lijk me meer dan inzichtelijk.
    Neemt niet weg dat beiden getracht hebben om een bijdrage te gaan leveren binnen ons dagelijks bestuur en of je er nu wel of niet content mee ben geweest wil ik ze daar toch voor bedanken……daar ze ook hebben kunnen ervaren wat de negatieve kanten van een dergelijke functie kunnen zijn voor je persoonlijk leven
    Uiteraart hoop ik daarbij dat ze hun opgedane kennis en ervaringen op korte termijn kunnen gaan inzetten voor een Utreg die zijn eigen problemen kent en waarbij elke helpende hand van harte welkom is.

    Lot….Pepijn het ga jullie goed en bedankt dan.

  • Peter schreef:

    ZES jaar lang 70% van 10.842 (en de eerste 20 maanden zelfs meer?!). Dat is comfortabel ‘nadenken’ zeg, met 7.589 gratis geld per maand… Schokkend!
    Zou één jaar niet al ruim genoeg zijn om een andere baan te zoeken?

  • Marianne Nobels schreef:

    Ziek thuis? Of ziek van de waarheid?

    Pepijn Zwanenberg, voormalig GroenLinks-raadslid en locoburgemeester in Utrecht, zit zogenaamd ‘ziek thuis’. Maar is dit daadwerkelijk ziekte of simpelweg een slimme zet om de politieke druk te ontwijken? De timing is op z’n minst opvallend: net nu de fusie tussen PvdA en GroenLinks een feit is, heeft Zwanenberg weerstand tegen de samenwerking. Maar waarom precies? En waarom beschermden zijn PvdA-GroenLinks collega’s hem al die tijd ondanks zijn evidente misstanden?

    De Regenboog Watervilla: Symbool van Privileges
    Uit mijn onderzoek en WOO-verzoeken blijkt dat Zwanenberg al jaren gebruikmaakt van uitzonderingsposities. De zogenaamde historische Regenboog watervilla is daar een schrijnend voorbeeld van. De boot, met een indrukwekkende lengte van 30 meter, werd uit België geïmporteerd en kreeg een prominente plek aan de Keulsekade – ondanks dat deze ligplaats bedoeld is voor beeldbepalende schepen met Utrechtse historische waarde.

    Op papier voldoen Zwanenbergs schepen niet aan de voorwaarden. Toch wist hij via informele afspraken met de havendienst zijn plek te veroveren. Het meest opmerkelijke? Er is geen getekende ligplaatsvergunning met een kostenoverzicht gevonden. En wat te denken van de maanden waarin hij twee schepen naast elkaar had liggen, terwijl dat volgens de regels slechts 48 uur mag?

    Zwanenberg en de PvdA: Een Giftige Relatie
    De PvdA heeft Zwanenberg jarenlang verdedigd en zijn misstanden stilzwijgend genegeerd. Maar nu de fusie tussen PvdA en GroenLinks een nieuwe politieke dynamiek heeft gebracht, steekt Zwanenberg plotseling een mes in de rug van zijn voormalige beschermers. Zijn plotselinge ‘ziekte’ en verzet tegen de samenwerking roepen serieuze vragen op. Is dit oprechte weerstand, of probeert hij zichzelf te beschermen tegen verdere onthullingen en mogelijke juridische consequenties?

    Handhavingsverzoeken en Aangiftes
    Mijn handhavingsverzoeken van 20 en 30 november 2023 brengen steeds meer informatie aan het licht. Waarom is er nooit gehandhaafd op Zwanenbergs illegale ligplaats? Waarom negeerde de gemeente mijn eerdere meldingen en aangiften? Het is de plicht van burgemeester Sharon Dijksma, voorzitter van de VNG en verantwoordelijk voor de handhaving en integriteit, maar zelfs zij bleef in gebreke. Ondanks haar kennis van de zaak sinds januari 2023 heeft zij niets ondernomen om deze flagrante overtredingen te corrigeren.

    Historisch Sprookje of Moderne Zelfverrijking?
    Zwanenberg en zijn collega’s beweren graag dat de Regenboog watervilla een historisch schip is, maar de waarheid is dat het schip vooral een financieel voordeel oplevert. Met een ligplaats van deze omvang en locatie stijgt de waarde van een boot aanzienlijk. Voor de “gewone Utrechter” gelden strikte regels: een maximale bootlengte van 18 meter en geen ruimte voor informele deals. Maar in het geval van Zwanenberg lijken regels enkel een formaliteit, die met de juiste connecties moeiteloos worden omzeild.

    De Vragen die Blijven
    De situatie rondom Pepijn Zwanenberg blijft zorgwekkend en roept vragen op die de gemeente niet kan blijven negeren:
    1. Waarom beschermden PvdA-GroenLinks zijn misstanden zolang?
    2. Wat is de werkelijke reden achter Zwanenbergs verzet tegen de fusie?
    3. Hoe kon hij jarenlang zijn gang gaan zonder gevolgen?
    4. Waarom greep burgemeester Dijksma niet in, ondanks concrete meldingen en aangiftes?

    Het Masker van Transparantie
    Wat hier speelt, gaat niet alleen over één persoon, maar over een systeem waarin vriendjespolitiek en zelfverrijking hoogtij vieren. Pepijn Zwanenberg is slechts één pion in een groter spel van politieke manipulatie, waarbij de belangen van de burger worden genegeerd. Het is tijd dat de waarheid boven tafel komt en dat deze praktijken een halt worden toegeroepen. Utrecht verdient beter.

    Blijf mijn onderzoeken volgen. Dit is nog maar het begin van de onthullingen over Zwanenberg en de gemeentelijke doofpot waarin hij jarenlang opereerde. Dit is deel 5 van de voortdurende serie over een gemeenteraadslid dat de regels naar zijn hand zet en een gemeente die wegkijkt.

    https://x.com/nobelsart/status/1868099473592955352?s=46

  • bart schreef:

    @michael. de wachtgeldregeling voor politici is ingevoerd omdat politici kwetsbaar zijn, gauw hun werk kunnen verliezen. ze nemen daardoor een groot risico. zonder die wachtgeldgarantie zouden mensen bijvoorbeeld nooit “de verantwoordelijkheid kunnen nemen en op kunnen stappen”. (niet dat Lot dat ooit gedaan heeft eerder, maar dat buiten beschouwing)Dus die regeling hebben we met zijn allen afgesproken. ook voor vvd-ers, pvv-ers, iedereen. De suggestie die jij wekt met die cijfers is dat dat wachtgeld helemaal opgebruikt wordt. Dat hoeft helemaal niet te gebeuren. Zo gauw er ander werk is stopt de wachtgeldregeling. Ik vind het een goede regeling. Jij niet blijkbaar?
    In de gemeenteraad wordt je op persoonlijke titel gekozen. De kieswet kent je zetel toe aan een persoon. Niet aan een partij. Daardoor kunnen mensen die uit een partij stappen gewoon in de gemeenteraad blijven zitten. Of zich zelfs aansluiten bij een andere partij. Gebeurt heel vaak. In de tweede kamer, maar ook in onze gemeenteraad. En als laatste, ik stel aan het eind een vraag over jou. Daarmee suggereer ik toch niks?

  • Bert schreef:

    Gelukkig zijn ze lid van de partij die altijd de begroting op orde heeft, nooit hun persoonlijke mening in beleid door drijft en andere daar voor op laten draaien…

    Politici zijn niet kwetsbaar, ze zijn juridisch gezien onschendbaar en zo lang ze van de juiste flank zijn, helemaal.

    Daarnaast: daar kiezen ze zelf voor. Dat krijgen ik ook te horen als ondernemer: ondernemersrisico, daar kies je zelf voor.

    De wachtgeld regeling is steeds meer versoberd (en terecht), omdat we grof misbruik van werd en wordt gemaakt.

  • Marijke schreef:

    Wat een slappe houding van blauwbaard. Ziekmelden…. lekker gemakkelijk. en Lot had al veel eerder moeten opstappen en zo netjes moeten zijn haar wachtgeld te doneren aan de mislukte projecten.
    Profiteurs!!!

  • horst schreef:

    Veel TweedeKamerleden van de grootste fractie (PVV) daar krijgen gewoon betaald terwijl ze veel afwezig zijn bij vergaderingen en stemmingen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *