oase van biodiversiteit

Moeten tuinders volkstuinen Utrechtse Rijndijk weg? Eigenaar laat het tot een rechtszaak komen

Een oase van biodiversiteit

Ruim veertig jaar zijn de volkstuinen aan de Rijndijk een ontmoetingsplek voor een gemêleerde groep Utrechters uit de hele stad die een passie delen voor tuinieren en natuur beheer. Ze noemen het zelf een van de weinige plekken in Maarschalkerweerd waar nu al in de praktijk sprake is van vrijwel alle ambities uit het ontwikkelperspectief Maarschalkerweerd en de plannen voor Lunettenpark. De tuinders vrezen voor de toekomst van hun tuintjes. Eigenaar Drent heeft de huur opgezegd maar  de tuinders menen dat hij daarmee eerder gemaakte afspraken niet nakomt. Op 19 januari staan ze voor de rechter.

“We hebben geen enkel probleem met een huurverhoging en willen eventueel de tuintjes kopen, maar de eigenaar weigert in gesprek te gaan. Dat hij er voor kiest om deze zaak aan de rechter voor te leggen, betreuren wij.”

Manon Voorwinde , woordvoerster van de tuinders, ging er in 2020 nog van uit dat de situatie aan de Rijndijk zeker tien jaar ongewijzigd zou blijven. “De nieuwe eigenaar had dat toegezegd. We zouden samen de plek nog mooier maken. Een half jaar later kwam er opeens een ommezwaai. De huur werd per 1 januari 2022 opgezegd en de heer Drent verklaarde dat een mondelinge afspraak geen afspraak is. Dat lijkt me een verkeerde gedachte.”

Onduidelijk is wat de plannen zijn als de tuinders de plek moeten verlaten. Het bestemmingsplan biedt weinig ruimte voor een commerciële ontwikkeling van de grond.

“We weten ook niet wat precies het alternatief is. De eigenaar heeft het over een vergaderlocatie. Daarvoor zouden alle tuintjes plat moeten en er alleen nog een aantal blijven staan. Daarmee wordt dan een prachtige groene oase van biodiversiteit vernietigd. Dat is toch in deze tijd niet te verkopen. Daarnaast passen de tuintjes perfect in de plannen voor het Lunnetenpark. Voor de tuinders is vertrek een hard gelag. Ze zitten hier al jaren, hebben onderling een geweldige band en onderhouden met veel passie het groen. Door het nijpend tekort aan volkstuinen is een nieuwe plek op korte termijn niet realistisch. Maar denk ook aan het algemeen belang. Er is nog maar zo weinig groen. We hopen dat de rechter inziet dat deze plek niet alleen ons persoonlijke maar ook dat algemeen belang dient.”

De Nuk sprak in 2021 met twee tuinders aan de Rijndijk. Kijk de reportage hieronder terug.

Redactie

Eén reactie

Reageren
  1. Familie drent wil een slaatje uit de omgeving slaan. Gaat om geld en niet om moeder natuur. De toezegging om te blijven was voor de plannen van de Lunetten park daarom wil hij deze toezegging niet meer heugen. Schandalig ! Heb vertrouwen in de rechtsstaat een rechter maak je niet gek! Wij hopen dat het blijft!

    Een buur uit de buurt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *