Donderdag gaan de deuren open

Barbara Mazairac begint na Amerikaans avontuur bij Stadsjochies:”Onwijs om dit met iedereen te delen”

Barbara:”het is heel erg tof om op een plek te werken waar de mooiste ingrediënten zo voor handen liggen”

Een avontuur in Orlando en een tweede kind rijker is Barbara Mazairac weer terug in de Utrechtse horeca. Ze is de bedrijfsleider van Stadsjochies, een nieuw restaurant aan de Rijndijk dat donderdag de deuren opent. “Het is heel erg tof om op een plek te werken waar de mooiste ingrediënten zo voor handen liggen, ik kijk er onwijs naar uit om Stadsjochies met iedereen te delen.” 

Samen met haar man Leon Mazairac vertrok Barbara in januari 2020 naar Orlando. Leon was gevraagd om daar het restaurant Elize een nieuwe identiteit te geven. Na dit project volgden diverse aanbiedingen en de keuze viel op Karel5. Home sweet home. Barbara kijkt met veel plezier terug op hun verblijf in Orlando.

“We hebben daar een geweldige en hele inspirerende tijd gehad. Ik heb dingen opgestoken die ik ook weer meeneem naar deze baan. Denk alleen aan de gastvrijheid in Amerika. Nederlanders zien het “How are you?” als je een Amerikaans restaurant binnenkomt als nep. Dat vinden wij maar niets. Maar ze zeggen daarmee “hallo” en doen dat op een vriendelijke manier, altijd met een glimlach. Dat heb ik liever dan een ober die je geen goedendag zegt of dat met een chagrijnig gezicht doet. Daar kunnen we hier wel wat van leren. Wat me ook aansprak is dat Amerika een plek is van protocollen. Dat geeft duidelijkheid. In Nederland wordt in mijn ervaring vaak voorbij gegaan aan het bieden van een duidelijke, stabiele en veilige werkplek. Mijn ervaring in Amerika leert dat niet enkel een persoonlijke aanpak maar dat ook protocollen hierin zeer kunnen bijdragen Ik hou van platte organisaties en dat is Stadsjochies in de breedste zin van het woord.”

Spannende nieuwkomer

Donderdag gaat Stadsjochies open. Een initiatief van ondernemers Tony van der Hulst, Rob Geerlings en Hans Oederkerk. Onder de Utrechtse horeca hadden de kassen in het Utrechtse Maarschalkerweerd al een goede reputatie. Nu komt er een restaurant met chef-kok André van Doorn in de keuken (hij had een Michelin-ster bij Restaurant Kasteel Heemstede). Een spannende nieuwkomer in het zich toch al sterk ontwikkelende Utrechtse culinaire wereldje. Met welk restaurant laat Stadsjochies zich vergelijken?

“Voorop staat dat de horeca ondersteunend is aan het telen”

“Dat vind ik echt een moeilijke vraag. We gaan voor pure smaken. Groenten uit eigen kas en andere producten uit de buurt. Met onze chef-kok is kwaliteit gegarandeerd. Voorop staat dat de horeca ondersteunend is aan het telen. Dat kan je onderscheidend noemen. En dat geldt ook voor de indeling met een theetuin waar je heerlijk privé kunt zitten, voor het strandgedeelte met strandstoelen, een grote speeltuin.  Er zijn verschillende plekjes met hun eigen sfeer. En dan hebben we nog het restaurant zelf waar je uitkijkt op de kassen.”

500 couverts

“Een Michelinster is in geen enkel opzicht ons streven”

Stadsjochies kan 250 couverts bieden,125 binnen en 125 buiten. Vanaf donderdag kan er drie keer in de week gegeten worden. Vanaf september worden dat vijf dagen om uiteindelijk zeven dagen per week open te gaan. In september wordt de moestuin ook voor particulieren opengesteld.

Bij Stadsjochies spat de ambitie er vanaf. Is een Michelin-ster een van die ambities? “Zeker niet”, zegt Barbara beslist. “Dat is in geen enkel opzicht ons streven. Laat ons het maar lekker op onze manier doen.

Waarmee een mogelijk belangenconflict in huize Mazairac geen rol speelt. Echtgenoot Leon wordt als chef-kok bij Karel V namelijk steeds nadrukkelijker in verband gebracht met een ster.

Barbara lachend: “Er gaat bij ons in huis maar een persoon voor een ster. En die kan ik daarin helemaal ondersteunen.”

En dan resteert een vraag. Stadsjochies? Leuke naam maar waarom?

“Toen eigenaar/oprichter Rob Geerlings hier begon nam hij zijn zoons mee om het werk in de moestuin te laten zien. Ze hadden geen idee en keken hun ogen uit. Logisch, want het waren stadsjochies. En toen wist Rob hoe zijn bedrijf moest gaan heten.”

Meer over de Stadsjochies op Stad en Groen.

Redactie

10 reacties

Reageren
  1. Helemaal mee eens. Gastvrijheid is in Nederland een zwaar onderschat onderdeel van de horeca. Ik kom regelmatig in Amerika en daar begrijpen ze het wel. Waarbij mogelijk meespeelt dat het personeel daar voor een belangrijk deel afhankelijk is van fooien. Maar dan nog.

  2. Barbara en alle medewerkers, maak er iets moois van! Veel succes en maak er iets speciaals van en onderscheid je van anderen! Liefs Rob en Loes

  3. @ Cor Zwanink:

    Gastvrijheid in de VS? Waar je alles in hoog tempo opgediend krijgt en nog voor het einde van je maaltijd de rekening al op tafel ligt? Waarbij de fooi al meegerekend is?

  4. Wij hebben er zaterdag 14 augustus heerlijk en zeer gezellig gegeten. Zeer mooie en lekkere cocktail, smaakvolle en fraaie gerechten. We hebben echt genoten. Incl. een rondleiding door Rob over de tuinen en door de kassen. Wat een enthousiasme. En wat een geweldige plek. Mooi stukkie Utreg!
    Ga zo door en blijf zo gastvrij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *