Galerie Waterbolk

Mislukt(Naakt): ‘De schilderijen verdienen licht, moeten gezien worden’

Vanaf 23 november een expositie in Galerie Waterbolk van schilderijen die op zoek zijn naar een nieuw leven.

Hoe kom je aan zo’n verzameling? Je schuumt decennialang veilingen,  brocantes, vlooienmarkten af in Nederland, België, Frankrijk, Spanje – en  ineens valt je oog op een naakt. Een schilderij van een naakte vrouw.  Het staat slordig tegen een boom uitgestald op het Brusselse Vossenplein,  het miezert, er zitten modderspatten op, het is beschadigd en… er klopt iets  niet. De schilder heeft gesjoemeld, zit vast, of het ontbrak hem aan techniek,  maar er is iets met de afbeelding van het tafereel. Zijn het haar ogen, neus,  mond, borsten, billen, het verhaal? Geen idee.  

Het doek in het decor van het plein is onuitwisbaar – de markt, de slechte  staat waarin het schilderij verkeert, de handelaar die demonstratief  onverschillig is – het is duidelijk dat er geen toekomst is voor het linnen, de  verf en de lijst. Je moet haar helpen. Kijk: ze is al iemand geworden. Ze mag  niet verkommeren. Zij en de schilder, zondags-, dilettant of gemankeerde  professional, krijgen iets aandoenlijks: eigenlijk is het wel een gek, leuk  schilderij.  

Niet weten wie de kunstenaar is die ingespannen zijn blote droombeeld  heeft geprobeerd vast te leggen of wie het afgebeelde model is, bevordert  een ruimhartiger beoordeling. Komt nog bij dat je immers op het punt staat  een goede, anonieme daad te verrichten. Je onderhandelt, betaalt veel te  veel of veel te weinig.  

Na vijfendertig jaar schumen staan er zo’n vijftig werken ruimte in te nemen –  de meeste in een donkere opslag. De schilderijen verdienen licht, moeten  gezien worden, moeten komen te hangen bij iemand die er door getroffen  is, bij wie ze een glimlach losmaken.  

De expositie Mislukt?Naakt luidt het afscheid in van een collectie en het  begin van een nieuw leven voor de geportretteerden. De prijzen voor de  werken vallen reuze mee! 

Galerie Waterbolk, Schoutenstraat 10.

23 t/m 28 november, van 11:00-18:00 uur.

Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *