Merwede

Merwede ideeën-challenge voor verbinding tussen Kanaal30 en Stadstuin

Kanaal30 en De Stadstuin liggen naast elkaar, maar worden gescheiden door een hek. Wie van de ene naar de andere plek wil lopen, is daar ongeveer een kwartier mee kwijt. Dat wil het eigenarencollectief Merwede graag anders zien. Het collectief heeft een ideeën-challenge uitgeschreven en roept creatievelingen op om een verbinding te ontwerpen.

Het idee voor een verbinding ontstond als vanzelf. Wie van Kanaal30 naar De Stadstuin wil of andersom, moet uitgaan van een kwartier looptijd of tien minuten rijden. “Werknemers en omwonenden hebben aangegeven dat ze dat lastig vinden, dus wij dachten: waarom realiseren we er geen tijdelijke verbinding?”, vertelt Marjolein Antonides van Unchain the Tigers, dat de branding verzorgt. De verbinding zal van tijdelijke aard zijn omdat in de toekomst een nieuwe stadswijk wordt gerealiseerd. Dat duurt echter nog wel even.

Het eigenarencollectief Merwede was er ook snel uit dat het een ideeën-challenge moest worden. “We kunnen zelf een verbinding gaan bedenken, maar het gaat om een van de meest creatieve gebieden van de stad, met creatieve broedplaatsen en veel creatieve bedrijfjes. We willen het met elkaar doen”, aldus Antonides. Ze vertelt dat ook de campagne in samenwerking met bedrijven uit Merwede is.

Duurzaam en circulair
De verbinding is ongeveer 1850 vierkante meter en heeft een lengte van 300 meter. De maximale breedte van het (fiets- en wandel)pad is 3,5 meter. “We hopen dat creatievelingen met duurzame en circulaire ideeën komen, die passen bij de creatieve Merwede”, aldus Marjolein Antonides. “Maar alle goede ideeën zijn welkom en het maakt niet uit van wie ze komen. Het mogen kinderen zijn, mensen uit Merwede, creatievelingen van buiten de stad.” Antonides zegt heel leuke reacties gehad te hebben op de challenge. “We hebben al leuk gespard en goede gesprekken gevoerd.”

Met de Merwede ideeën-challenge valt €2.500 te winnen, en de kans is groot dat het idee zal worden uitgevoerd.  “Het moet wel realistisch zijn en binnen het bestemmingsplan passen”, aldus Antonides.

Finale tijdens Midzomer Festival
Deelnemers kunnen tot en met zondag 9 juni hun ideeën voor een hoogwaardige en aantrekkelijke oost-westverbinding indienen. Het publiek zal dan stemmen op haar favoriete ideeën, waarna een top vijf bekend wordt gemaakt. Deze zal door een vijfkoppige jury worden beoordeeld. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens het kleurrijke Midzomer Festival dat op zaterdag 22 juni in Kanaal30 wordt gehouden. De prijs van €2.500 zal overhandigd worden door wethouder Kees Diepeveen, portefeuillehouder Merwedekanaalzone.

Het initiatief van de Merwede ideeën-challenge is van eigenarencollectief Merwede: private grondeigenaren en de gemeente Utrecht zijn eigenaar van het gebied en werken samen aan de realisatie van de nieuwe stadswijk. Meer informatie over de challenge is hier te vinden.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *