Creatief en Circulair

Werkspoorfabriek opent de deuren voor ondernemers en publiek

foto: Stijn Poelstra

Op 1 november 2019 wordt in de Schaverijstraat in het Werkspoorkwartier de Werkspoorfabriek officieel geopend. In opdracht van Overvecht Vastgoed, tevens eigenaar van de Werkspoorkathedraal, is de voormalige Plaatwerkerij van Werkspoor, een hal van 175 m lang, getransformeerd tot een bijzonder bedrijfsverzamelgebouw van ruim 10.000m2 waar ruimte is voor creatieve bedrijven, ambachten, innovatieve maakindustrie, bijeenkomsten en events. In de Werkspoorfabriek zijn inmiddels 48 bedrijven gevestigd.

De herontwikkeling van het gebouw is het resultaat van een  samenwerking tussen Utrechtse partners. Naar het ontwerp van Zecc Architecten is het casco gerenoveerd met respect voor de historie en is het gebouw ingedeeld in een industriële units op de begane vloer en een verdiepingsvloer voor creatieve bedrijven en een hoofdentree met koffiebar en ontmoetingsfunctie. De units op de verdiepingsvloer zijn gerealiseerd in een duurzame en circulaire houten box in box constructie naar ontwerp en bouw van Sustainerhomes. Hierdoor is een transparante werkruimte ontstaan waarin ondernemers units van verschillende omvang huren. De styling in het pand is ontworpen door Wunderhund en de buitenruimte door Flux Landscape. De bouw is uitgevoerd door hoofdaannemer Van Kesselbouw en het projectmanagement was in handen van Kijk op Bouwen. Het dak is uitgerust met 910  zonnepanelen. Tevens is het gebouw studie-object voor studenten van de UU, HU en HKU die studieopdrachten doen naar circulaire bouw in het kader van het Europese project “Creatief en Circulair Werkspoorkwartier”.

Foto: Stijn Poelstra

Creatieve bedrijven

In de Werkspoorfabriek opent De Stadstuin haar eerste permanente locatie voor creatieve bedrijven. In de industriële units zit een mix van ambachten en innovatieve maakbedrijven zoals brouwerij De Leckere, 3-D print bedrijf Parts on Demand, Magimix. Baars Bloemhoff zal er een Utrechtse locatie van Broeinest openen, een concept waar (interieur)bouwers materialen kunnen onderzoeken en testen en waar mensen getraind worden.

Open huis

Op zaterdag 2 november houdt de Werkspoorfabriek open huis voor publiek tussen 11.00 en 16.00 uur. Ook na die tijd is publiek welkom voor een kop koffie of flexwerken in koffiebar Pluck  in de hoofdentree van het gebouw. In het nieuwe jaar zal het Museum van Zuilen haar deuren openen in het pand en kunnen bezoekers en scholen kennismaken met de rijke historie van Werkspoor en Zuilen.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *