Europese verkiezingen

In mei gemotiveerd het stemhokje in door de Utrechtse Kiesvrouwen

 • Door Redactie
 • |
 • 1 februari 2019
 • |
 • 3 reacties

Foto: De Kiesvrouwen

“Wist je dat in 2014 maar 18 procent van de jongvolwassen is gaan stemmen voor de Europese verkiezingen?”, zegt Pien Offerhaus vol ongeloof. “Dat is zo weinig voor iets dat zo belangrijk is!” Dus gaat ze daar onder de noemer De Kiesvrouwen samen met Mies Bos, Sara de Monchy en Jesler Bos iets aan doen. Op 20 mei, drie dagen voor de Europese verkiezingen, zullen de vier meiden Utrechters in de Winkel van Sinkel informeren, entertainen en vooral motiveren om te gaan stemmen.

“Wat zij doen, dat kunnen wij ook doen in Utrecht!”, zeiden Pien, Jesler en Mies tegen elkaar toen ze op een van de shows van De Kiesmannen aanwezig waren. De Kiesmannen zijn drie Amsterdamse jongens die de afgelopen jaren shows organiseerden om jongeren te motiveren om te stemmen. De Utrechtse meiden hadden het gevoel dat hun stad ook zo’n show kon gebruiken, omdat ze zagen dat weinig mensen om hen heen zich bezig hielden met de Europese politiek. Zo kwamen De Kiesvrouwen tot stand. 

De vier kiesvrouwen hebben allemaal geen achtergrond in de politiek. Pien en Mies studeren rechten, Sara deed de toneelacademie in Maastricht en Jesler studeerde Media en Cultuur. Wel hebben ze alle vier een groot plichtsgevoel en hebben ze allemaal projecten gedaan die te maken hebben met maatschappelijke kwesties.

Wat kunnen we verwachten op 20 mei?

Langdradige speeches, ingewikkelde partijprogramma’s en formeel taalgebruik zijn dingen die we niet zullen horen op 20 mei. De Kiesvrouwen organiseren een allesbehalve stijve show. Als politieke artiesten verzorgen zij een avond vol humor, theater, muziek met de Europese politiek in het middelpunt. “Hoe zit het parlement in elkaar, wat zijn de fracties, wat voor besluiten worden er genomen? Ook gaan we aan de hand van bepaalde onderwerpen uitleggen wat de verschillende partijen belangrijk vinden.” De avond moet voelen als een avondje uit, daarom hebben we ook voor de Winkel van Sinkel gekozen”, vertelt Pien.

De grote show in mei lijkt nog ver weg, maar de dames zijn al druk bezig met de voorbereidingen. “We moeten natuurlijk alles weten over de EU, wij zijn op 20 mei de experts”, vertelt Pien. De Kiesvrouwen zullen de komende maanden op verschillende evenementen aanwezig zijn  die te maken hebben met de aankomende verkiezingen, maar de focus ligt voor De Kiesvrouwen op de show van 20 mei. Ze hopen dat de zaal vol komt en dat alle driehonderd mensen op 23 mei de stemhokjes induiken.

‘We hopen een verschil te maken’ 
Stemmen voor de Europese Unie is iets waar jongeren zich volgens Pien niet zo druk om maken, terwijl het zeker nu belangrijk is. “Er gebeurt zo veel in Europa: er zijn nationalistische bewegingen op komst, en natuurlijk de Brexit. We hopen een verschil te maken, want wat er in het Europese parlement wordt beslist, heeft veel effect op ons leven. Het maakt niet uit wát ze kiezen, als ze maar gemotiveerd kiezen”, aldus Pien.

 

De kaartverkoop van de show van De Kiesvrouwen op 20 mei in de Winkel van Sinkel zal eind februari starten.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

3 reacties

 • Leen en Ineke Verhagen schreef:

  Lieve meisjes,
  Een geweldig initiatief.
  Hopelijk slagen jullie er de 18 procent deelname van de vorige verkiezen op te voeren naar 36 procent in mei.
  Heel veel succes!
  Opa Leen en oma Ineke.

 • Lila boucher schreef:

  Geweldig plan, zijn oudere jongeren ook welkom?

 • Geke Geveke schreef:

  Wat een geweldig initiatief!!
  Succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *