Politiek

Evenementen: Utrecht bereidt zich voor op de Europese verkiezingen

De Europese verkiezingen komen er weer aan! We mogen op 23 mei weer naar het stemhokje. Weet jij al op wie je gaat stemmen, en wat jouw stem precies betekent? Wellicht helpt een van deze evenementen jou een stapje verder. 

Je kunt natuurlijk beginnen met het invullen van een stemwijzer. Deze is hier te vinden.

6 mei: FNV Lijsttrekkersdebat

Met de Europese verkiezingen op komst, organiseert de FNV op maandagavond 6 mei een debat met Nederlandse lijsttrekkers van het Europees Parlement. Tijdens het debat kom je te weten welke partijen zich inzetten voor een sociaal en eerlijk Europa en hoe ze dat de komende 5 jaar gaan doen. Het doel is om jou te laten stemmen voor een Europa waarin de belangen van werkenden centraal staan.

Waar?  FNV Centraal Vakbondshuis, Hertogswetering 159
Wanneer?  Maandag 6 mei, vanaf 19:00 uur
Hoe duur?  Gratis
Aanmelden kan hier

9 mei: EU lijsttrekkersdebat – Huis van de Nederlandse Provincies

In aanloop naar de Europese verkiezingen organiseert het Huis van de Nederlandse Provincies op 9 mei een interactief debat met Nederlandse EU-lijsttrekkers in het Spoorwegmuseum. Tijdens dit debat is er een live-verbinding met een debat met Vlaamse EU-lijsttrekkers dat gelijktijdig in Brussel plaatsvindt. Het is een gezamenlijk initiatief om te horen welke Europese politieke taal er wordt gesproken in de lage landen.

De tien Nederlandse lijsttrekkers die hebben toegezegd gaan het debat aan over vier stellingen rondom de thema’s: klimaat, EU-financiering, democratie en migratie.

Waar?  Spoorwegmuseum
Wanneer?  Maandag 9 mei vanaf 18:30 uur
Aanmelden kan hier

16 mei: Randstad Europadebat

Er zal een Europadebat plaatsvinden onder leiding van Mariëtte Pennarts, gedeputeerde van provincie Utrecht. Het debat is opgesplitst in drie rondes: klimaat & duurzaamheid, industrie & innovatie en wisselwerking provincie en Europa.

Aan het debat nemen kandidaat-Europarlementariërs deel van verschillende partijen. D66, VVD, CDA, PvdA en GroenLinks hebben deelname reeds toegezegd; andere partijen hebben de uitnodiging nog in beraad. De kandidaten zullen aan de hand van prikkelende vragen en stellingen in gesprek gaan met elkaar én met statenleden uit de Randstadprovincies: Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland en Utrecht.

Waar?  Paushuize, Kromme Nieuwegracht 49
Wanneer?  Donderdag 16 mei van 14:30 – 17:00 uur
Aanmelden kan hier

18 mei: Festival Europa – TivoliVredenburg en Universiteit Utrecht

In TivoliVredenburg wordt aandacht besteed aan de Europese verkiezingen met ‘Festival Europa’. Verwacht interviews, talks, een lijsttrekkersdebat, optredens en experimenten en denk met (oud-)politici, journalisten en wetenschappers mee over de belangrijkste verkiezingsthema’s. Het wordt geen saaie bedoeling: er is ook muziek, theater en poëzie (en meer). Dit is een samenwerking met de Universiteit Utrecht.

Waar?  TivoliVredenburg
Wanneer? 
Op zaterdag 18 mei vanaf 19:30 uur
Hoe duur?  Reguliere tickets kosten € 14,50
Tickets zijn hier te koop

18 mei: Bundel: Regels voor Europa

Op 18 mei, aan de vooravond van de Europese Parlementsverkiezingen, verschijnt bij uitgeverij Magonia de tweetalige bundel Regels voor Europa. Daarin geven de dichters van het Utrechts Stadsdichtersgilde hun in dichtvorm gegoten visie op Europa. Dezelfde dag zal de bundel bij de opening van het Festival Europa in Tivoli worden aangeboden aan de burgemeester van Utrecht.

De redactie van het boek bestaat uit Hanneke van Eijken en Daniël Vis, vertalingen zijn gedaan door John Irons en vormgeving door Leine Reitsema.

20 mei: De Kiesvrouwen

“Wij zijn jong. Wij moeten nog heel lang met Europa. Dan wil je toch juist bepalen hoe die toekomst er uit ziet?” Dat is de mening van de Kiesvrouwen. Ze willen ervoor zorgen dat zo veel mogelijk mensen – vooral jongeren – gemotiveerd naar de stembus gaan op 23 mei. De afgelopen maanden hebben de vier Kiesvrouwen hun best gedaan alles te weten te komen over het Europese parlement. Als politieke artiesten verzorgen zij in Utrecht een avond vol humor, theater en muziek met de Europese politiek in het middelpunt.

Waar?  Winkel van Sinkel
Wanneer? 
Op maandag 20 mei vanaf 20:00 uur
Hoe duur?  Tickets kosten € 8,59
Tickets zijn hier te koop

 

Ook leuk om te lezen
RTV Utrecht sprak met drie Utrechtse vrouwen die verkiesbaar zijn: een nieuwkomer, een afzwaaier en iemand die hoopt nog langer in Brussel te mogen blijven. Lees het artikel hier.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *