Europese verkiezingen

Festival Europa: even veelzijdige als uitgebreide line-up

Interviews, talks, literatuur, wetenschap, muziek en theater. Het komt allemaal aan de orde bij Festival Europa, komende zaterdag in TivoliVredenburg. De line-up van het politieke festival is veelzijdig en uitgebreid. 

Jan van Zanen en Jan Terlouw openen het festival. D66-coryfee Terlouw is nog steeds zeer betrokken bij de huidige maatschappelijke ontwikkelingen. Hij stelt dat sommige problemen te complex zijn om op nationaal niveau te moeten oplossen. Terlouw noemt de verschuiving van de macht naar het kapitaal en de manier waarop we met onze natuur omgaan als belangrijkste van deze problemen. Hiervoor zijn oplossingen op internationaal niveau nodig. Welke rol Europa hierin kan spelen? Op 18 mei licht hij zijn standpunten toe.

Klimaatverandering
Ook de Belgische Anuna de Wever (17) & Kyra Gantois (19) komen naar het festival. Ze zetten zich in tegen klimaatverandering en wisten tienduizenden Vlaamse jongeren te mobiliseren om de straat op te gaan. Inmiddels hebben ze hun standpunten vervedigd in Straatberg en hebben ze een boek gepubliceerd: Wij zijn het klimaat. Wat drijft hen en hoe krijg je een nieuwe generatie in beweging voor een ongrijpbaar probleem?

Financieel
Oud-ombudsman Alex Brenninkmeijer (hoogleraar rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Utrecht en lid van de Europese Rekenkamer) gaat in gesprek met hoogleraar economie Coen Teulings. Wat zijn na de eurocrisis en het Griekse debacle de uitdagingen voor de Europese economische samenwerking? Hoe blijft de Europese Unie een krachtige financieel blok ondanks onderlinge verschillen tussen de lidstaten?

Radicalisering, racisme en vluchtelingenbeleid
NRC-verslaggever Thomas Rueb en Mahir Guven schreven allebei een boek (Laura H. & Broer) met de overkoepelende thema’s van radicalisering, terrorisme en familie-liefde. Wat is de voedingsbodem voor radicalisering? En hoe moet Europa omgaan met terugkerende syriëgangers?

De strijd tegen racisme krijgt ook een podium op het festival. Welke trends ziet Domenica Ghidei, lid van de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie, in Europa als het gaat om racisme en uitsluiting, en wat zijn succesvolle strategieën om deze kwalijke mechanismen een halt toe te roepen?

Journalist Linda Polman neemt het vluchtelingenbeleid onder de loep.

Populisme
Wetenschappers Léonie de Jonge (University of Cambridge), Anton Jäger (University of Cambridge) en Tom Nijs (Universiteit Utrecht) gaan tijdens het festival in gesprek over het thema populisme. Wat betekent de opkomst van rechts-populistische partijen voor Europa? Waar komt het vandaan?

Cultuur
Ook kunstenaars spelen een rol in het vertellen van Europese verhalen? Lucas de Man, Lieke Marsman, Ghayath Almadhoun en Annelotte de Graaf (Amber Arcades) doen dit alledrie op hun eigen manier; via muziek, literatuur, poëzie, theater en documentaires. Ilja Leonard Pfeijffer zal in dialoog gaan over zijn boek Grand Hotel Europa en zijn visies op ons continent.

De Kiesvrouwen zullen ook van de partij zijn. Zij verzorgen een paar dagen later, op maandag 20 mei, hun eigen show in de Winkel van Sinkel.

De Orde van de Dag sluit de avond af met een satirische, vrolijk chaotische Late Night. Een reeks kleurrijke personages uit de muziekwereld geeft hun deskundige mening over de toekomst van Europa en voorziet je van een bindend stemadvies. Opgeluisterd door muziek van Frank van Kasteren, Liza Lucaszyzck & Marcel Osterop.

Presentatoren
Discussies en interviews zullen worden geleid en gedaan worden door drie presentatoren: politicoloog, opiniemaker, publicist en auteur Mounir Samuel, Sophie Derkzen (journalist en moderator met een fascinatie voor internationale politiek en cultuur) en debatleider, presentator en dagvoorzitter Rogier Elshout.

Anne Fleur Dekker en Splinter Chabot zijn jonge politieke smaakmakers die een illuster presentatieduo zullen vormen tijdens het festival. Dekker maakte in 2016 al furore als milieuactivist en hoofdredacteur van VEGAN magazine, en kwam in de schijnwerpers te staan vanwege haar stevige weerwoord tegen rechtse politici als Trump, Wilders en Baudet. Ook Chabot – zoon van Bart Chabot – valt op: de politicologie-student katapulteerde zichzelf in de afgelopen jaren naar de rol van JOVD-voorzitter. Binnen de VVD-sferen is Chabot echter een dwarsdenker; hij staat kritisch tegenover het cultuurbeleid van de VVD en stemt ‘niet per se’ op de moederpartij.

‘Thema’s gaan ons allemaal aan’
De initiatiefnemers van het festival, Pauline Phoa en Hanneke van Eijken (Europees recht van de Universiteit Utrecht): “Soms lijkt het alsof ‘Europa’ zich alleen in Brussel afspeelt, terwijl de thema’s ons allemaal aangaan. Wetenschappers hebben een verplichting om uit de ‘universitaire toren’ te stappen en bij te dragen aan maatschappelijke discussies. Met dit festival laten we zien dat je over Europa op een kritische, creatieve en inspirerende manier kan praten.”

Het volledige programma is hier te vinden. 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *