Kwartaalcijfers

Meer woningen verkocht, nog steeds stijging prijzen

Er worden meer woningen verkocht, méér huizen te koop gezet en de prijzen van bestaande woningen stijgen nog steeds licht. Dat is het beeld dat makelaarsorganisatie NVM schetst bij de bekendmaking van de cijfers over het tweede kwartaal van 2019 vandaag in Amsterdam.

Voor het eerst in acht kwartalen is het aantal verkochte bestaande koopwoningen hoger uitgekomen dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Er wisselden in het tweede kwartaal van 2019 bijna 39.200 woningen van eigenaar bij NVM-makelaars, goed voor een stijging van 1,8% in vergelijking met een jaar eerder.

“Daar zijn meerdere oorzaken voor”, stelt Ger Jaarsma namens de NVM. “In het 2e kwartaal van 2019 zijn er meer woningen te koop gezet dan een jaar eerder. Het is goed nieuws dat er veel nieuw woningaanbod op de markt komt, zeker wanneer dat in regio’s gebeurt waar de krapte op de markt erg groot is. Steeds meer verkopers zien dat het nu een goed moment is om hun woning te koop te zetten.”

De toename in verkopen is vooral in de prijsklasse van €300.000 tot 750.000. Daar laten de NVM-cijfers zien dat er bijna 20% meer is verkocht dan het jaar ervoor. “De prijs van de gemiddelde verkochte woning is nu 308.000 euro (+7,4%) en daarmee is opnieuw het record gebroken. Wel zien we de prijsstijging verder afvlakken.”

Interactieve kaart met landelijke cijfers, Buurtverkenner over de Utrechtse woningmarkt

Op de site van de Volkskrant staat een interactieve kaart waarop te zien is hoeveel het modale huis in het tweede kwartaal van 2019 kostte en hoeveel de gemiddelde verkoopprijs is veranderd. De kaart is hier te zien.

De Utrechtse makelaardij Punt Makelaars geeft elk kwartaal een Buurtverkenner uit. Daarin vind een analyse van de Utrechtse woningmarkt. Niet alleen voor de hele stad, maar ook per wijk. De Buurtverkenner kan je hier downloaden.

 

 

 

 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *