De Utrechtse Partij van de Arbeid wil grenzen stellen aan de prijzen van koopwoningen in het middensegment. Raadslid Bülent Isik stelt hier vragen over aan de wethouder. Middeninkomens krijgen volgens de partij nauwelijks voet aan de grond: “Ze verdienen te veel voor een sociale huurwoning, maar te weinig voor een woning op de vrije markt, koop en huur.”
De PvdA Utrecht wil dat Utrecht een voorbeeld neemt aan Amsterdam: het gemeentebestuur van de hoofdstad gaat ingrijpen in de Amsterdamse huizenmarkt. De maximale verkoopprijs voor nieuwe huizen in de middensector zal volgens het Parool liggen tussen de 175.000 en 297.000 euro. Andere maatregelen die in het verschiet liggen zijn bedoeld om beleggers te dwarsbomen: een verhuurverbod en een bewoningsplicht.
Omdat in Utrecht de huizenprijzen ook blijven stijgen, wil de PvdA dat de Amsterdamse maatregelen navolging krijgen in onze gemeente. “Inmiddels is het zover dat een doorsneewoning in Utrecht onbetaalbaar is geworden voor bijvoorbeeld docenten, verplegers en agenten”, meent de partij.
Raadslid Bülent Isik wil van wethouder Kees Diepeveen weten of hij bekend is met de maatregelen die het Amsterdamse college gaat treffen, en of hij het een is met de PvdA dat dergelijke maatregelen ook in Utrecht noodzakelijk zijn. Ook vraagt PvdA of de wethouder bereid is om de maatregelen in te voeren in Utrecht en om ze te verankeren in het nieuwe woonbeleid (de Woonvisie en het Stadsakkoord).
Het Parool schrijft dat er risico’s kleven aan de maatregelen van de gemeente Amsterdam. “Het gevaar dreigt dat bouwers kleine en goedkope woningen neerzetten. Lelijk bovendien.” Een bouwbesluit moet volgens de krant garanderen dat de nieuwbouw aan de eisen voldoet.
Laat mensen die geen verstand hebben over de woningmarkt geen voorstellen doen.
De reden dat de Utrechtse markt overspannen is en de prijzen zo snel stijgen is dat er in de afgelopen periode veel te weinig is gebouwd. Zal de nieuwbouw stijgen door een maximum prijs in te voeren voor het midden segment? Nee, er zal nog minder gebouwd gaan worden met alle gevolgen van dien.
Het aanbod moet worden vergroot. Dit doe je niet door prijzen te beperken, daarmee vergroot je de vraag en beperk je juist het aanbod..