Alleen is oké

Marjon Moed opent tijdelijk restaurant voor alleenstaanden op het Binnenhof

Marjon op het Binnnenhof

Het plein bij het Binnenhof wordt dinsdag 1 juni omgebouwd tot restaurant Alleen is oké. De demonstranten vragen aandacht voor de discriminatie van alleenstaanden. Politici en  voorbijgangers kunnen ‘uit eten’ met hen. De actie is een initiatief van theatermaker Marjon  Moed, het Humanistisch Verbond en CISA.  

Aankomende dinsdag staat op het Plein bij het Binnenhof het restaurant Alleen is oké, met alleen  maar tafeltjes voor 1. Wat staat er op het menu? Alles wat in Nederland duurder is voor  alleenstaanden: van afvalstofheffing, erfbelasting tot aan de kosten van een maaltijdpakket van Hello Fresh. Een alleenstaande betaalt bijvoorbeeld 71% meer voor afvalstofheffing. Politici en  voorbijgangers kunnen ‘uit eten’ met alleenstaanden om te horen op welke manier zij in Nederland  worden gediscrimineerd. 

Al decennialang benadelen de overheid en het bedrijfsleven alleenstaanden. Het gezin staat centraal.  Terwijl Nederland 3,1 miljoen eenpersoonshuishouden telt en in 2048 bijna 1 op de 4 mensen  alleenstaand is (Bron: CBS). Het is hoog tijd dat de overheid en het bedrijfsleven iedereen  economisch gelijk behandeld.  

“Ik begrijp niet waarom partners samen voor een goedkoper tarief mogen sporten, maar twee  vrienden niet,” aldus initiatiefnemer Marjon Moed. “Zij krijgen allebei een eigen pas. En waarom mag  je wel belastingvrij geld nalaten aan een partner, maar niet aan een vriend? Terwijl alleenstaanden  wel meebetalen aan het nabestaandenpensioen van partners en aan kinderbijslag. Ik wil niemand  iets afnemen, maar vraag wel om wederkerige solidariteit!” 

Marjon Moed opent de actie op dinsdag 1 juni om 12.30. Ze wil graag in gesprek gaan met Kamerleden met relevante portefeuilles en politici die zich hier persoonlijk bij betrokken voelen. Mogelijk kan ze ook de demissionair minister-president spreken, de bekendste vrijgezel van Nederland.

Hieronder legt Marjon haar plan uit.

Redactie

3 reacties

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *