De oudste steen boven

Leeuwenbergh: van Pesthuis tot ConcertLab

 • Door Redactie
 • |
 • 10 augustus 2023
 • |
 • 6 reacties

Dit gebouw aan het Servaas Bolwerk kende vanaf 1567 veel bestemmingen. Stadsgids Bart van Mierlo neemt ze allemaal door en spreekt met Gavriel Lipkind. Hij is initiatiefnemer van ConcertLab dat tegenwoordig in de Leeuwenbergh is gevestigd. ConcertLab wordt beschouwd als de mooiste State of the art concertzaal van de wereld.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

6 reacties

 • PvC schreef:

  Als geïnteresseerde ben ik natuurlijk meteen even gaan checken wat er daar dan zoal gebeurt en wanneer ik dat ook eens kan meemaken. Maar tot mijn verbazing zie in ik de agenda van https://concertlabfoundation.nl/ alleen maar drie opnamen die alle drie gemaakt zijn in november 2022. Niets over komende activiteiten te vinden verder.
  Is Concertlab alleen bedoeld als een opnamelocatie waar artiesten gebruik van kunnen maken of vinden er ook daadwerkelijk concerten plaats waar het publiek ook bij mag zijn?

 • isabelle schreef:

  Vreemd stukje dat meer vragen oproept dan beantwoordt. Een concertagenda uit het verleden met inderdaad maar 3 concerten/opname En verder een fiscaal aftrekbare feest- en restaurantlokatie.

  Het kosten-batenoverzicht levert een interessant plaatje op: Giften en baten bedragen zo’n 80K in 2020-2021, dat dan voor bijna 100% uitgegeven wordt aan inhuur derden, juridisch advies (30K!!) en consultancy. Oh, en bijna 3K aan reiskosten voor het bestuur.

 • Gavriel Lipkind schreef:

  Met alle respect voor de twee recensenten hieronder, roekeloos schrijven zij slordige en onzinnige uitspraken door twee verschillende organisaties met elkaar te verwarren.

  Als CEO van ConcertLab BV wil ik benadrukken dat ConcertLab BV volledig gefinancierd is door particuliere en professionele investeerders, evenals een lening van de Triodos Bank. Ook persoonlijk gesproken, al mijn eigen financiële middelen zijn geïnvesteerd in dit bedrijf.

  Het is pertinent onwaar dat we ooit enige vorm van openbare fondsen ontvangen hebben, dan wel publieke middelen of overheidsfinanciering hebben aangewend voor de renovatie van Leeuwenbergh, de ontwikkeling en opbouw van de filmstudio en de dagelijkse bedrijfsvoering. Onze inkomsten zijn afkomstig van het verhuren van Leeuwenbergh aan derden voor zowel culturele als commerciële evenementen, evenals film producties.

  ConcertLab BV heeft er tot nu toe nog niet naar gestreefd om haar activiteiten actief op de markt te brengen. Desondanks dragen wij stilzwijgend bij aan de waarde voor zowel onze klanten als de bredere Utrechtse gemeenschap. Ik wil graag benadrukken dat de hierboven getoonde film waarop u reageert, specifiek betrekking heeft op ConcertLab BV en haar inzet.

  Het is belangrijk om te vermelden dat de Stichting ConcertLab Foundation een volledig onafhankelijke entiteit is. De Stichting heeft de nobele missie om getalenteerde jonge musici te ondersteunen en te promoten door het filmen van hun composities en optredens (https://vimeo.com/showcase/stichting-concertlab-foundation)

  De stichting had een kronkelende weg naar zijn huidige structuur. Echter, te midden van deze uitdagingen, heeft het prachtige resultaten opgeleverd voor de jonge musici. Voor zover ik weet, hebben de bestuursleden en talrijke vrijwilligers jarenlang belangeloos tijd en inspanning geleverd, zonder enige vorm van vergoeding te ontvangen.

  Ik nodig u hartelijk uit om op de website van de stichting verder te reageren op hun activiteiten.

  Hoogachtend,
  Gavriel Lipkind

  ConcertLab BV
  CEO & Production Designer
  http://www.leeuwenbergh.me

 • F. Wienesse schreef:

  Mooie bestemming voor dit gebouw. Complimenten voor Stadsherstel dat met de revitalisering van Landhuis Amelisweerd ook al zo’n belangrijke bijdrage leverde aan cultureel Utrecht.

 • L.H. Ravensloot schreef:

  Duidelijk verhaal van Lipkind. Niets tegen in te brengen.

 • Conny Westerwaal schreef:

  Ik ben in 1963 getrouwd in de Leeuwenberg kerk een vriend van ons speelde op het prachtige
  Orgel Daar komt de bruid.
  De Dominee en ouderling en diaken waren allemaal vrouwen heel bijzonder.
  Hoop dat het vooral voor concerten gebruikt wordt dat zou mooi zijn.

  Met vriendelijke groet Conny Westerwaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *