Gehandicapte ouders kunnen vaak prima voor hun kind zorgen – soms met wat hulp en aanpassingen. Een extra paar handen om het kind te tillen en verschonen bijvoorbeeld, of een onderrijdbaar ledikant om een kind vanuit de rolstoel in bed te leggen. Maar lukt het ouders met een handicap ook om deze hulp te krijgen? Dit onderzoekt Tamar Doorduin namens de Utrechtse Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) Cliëntenraad.
“Al voordat ik zwanger werd vond ik het spannend,” vertelt Tamar Doorduin. “Ik wist dat ik een goede ouder kon zijn, maar zou ik het fysiek ook volhouden om voor mijn kind te zorgen?” Doorduin is chronisch ziek, kan niet lang staan of lopen en gebruikt buitenshuis een rolstoel. Ondertussen is haar peuter twee en gaat het prima, maar niet zonder hulp. Haar partner neemt een groot deel van de zorg op zich, oma komt oppassen en ze maken gebruik van de kinderopvang. Maar Tamar wil ook graag zélf een band met haar kind opbouwen. Op haar mamadag wil ze de regie hebben, maar dan heeft ze wel hulp nodig met onder andere tillen en verschonen. Daarom komt J. elke week een paar uurtjes helpen. “J. werkt op mijn aanwijzing, zodat ik op die dag echt de primaire opvoeder ben.”
Maar dit soort hulp is moeilijk te regelen. In theorie zou de gemeente hiervoor een pgb kunnen aanbieden vanuit de Wmo, er is jurisprudentie. Maar Tamar kreeg dit niet voor elkaar en had geen geld om naar de rechter te gaan. “Nu regel ik het via vervangende mantelzorg, vergoed door de zorgverzekering. Maar daarmee kom ik niet aan genoeg uren.” Ook in haar omgeving hoort Tamar van veel chronisch zieke en gehandicapte ouders dat zij in de knel zitten. “Als je een gehandicapt kind hebt, is er van alles mogelijk, maar heeft de ouder een beperking, dan bestaan er eigenlijk geen regelingen voor. Het is alsof de overheid denkt dat wij niet bestaan.”
Heb jij een beperking of chronische ziekte, en heb je één of meer kinderen of een kinderwens? Dan zoekt Tamar jou! Vul de vragenlijst in en laat weten of jij voldoende hulp en hulpmiddelen hebt om voor je kind te kunnen zorgen. Hier vind je de vragenlijst.
Klopt als een bus. Als je een ouder bent met een beperking, krijg je geen hulp.
Ik heb zelf een dwarsleasie, en een kindje van 3. En inderdaad nergens krijg je hulp of ondersteuning.
Zelfs al heb je als ouder je beperkingen niet direct op schrift bij de aanvullende zorg..
Er wordt zelfs gewoon WLZ zorg van je afgenomen en zegt het juiste loket..dan stopt u uw kind toch gewoon in een instelling daar is het WLZ geld
Voor en niet voor zorg thuis..
????