Een kunstcentrum op de stadhuisbrug

Komt er een culturele hotspot in Magazijn De Zon? De wil is er, nu nog het geld

Toen Jeroen Wielaert las over de gemeentelijke plannen voor Magazijn De Zon, het pand waar ooit warenhuis Vroom & Dreesman was gevestigd, had hij geen enkele twijfel. Hier moet een culturele hotspot voor Utrecht komen. Dat het pand op de Stadhuisbrug zich goed leent voor exposities was al bewezen met de spectaculaire tentoonstelling Actuele Kunst in de Oude Bieb die op deze plek in 2020 plaatsvond. Wielaert lanceerde het idee op De Nuk en Elaine Vis, hoofdconservator van Actuele Kunst in de Oude Bieb, pakte het op. De gemeente is met een slag om de arm enthousiast. Wat zijn de kansen? Jeroen Wielaert sprak met Elaine Vis.

Kijk hier voor meer informatie.

Redactie

32 reacties

Reageren
 1. Waarom een “tender” een democratisch fenomeen zou zijn waag ik te betwijfelen.
  Politici zijn passanten, willen scoren en (niet gekozen) ambtenaren hebben andere belangen of er gewoon geen zin in.

 2. Ja natuurlijk steun ik dit plan! Dit wordt geweldig. Ja, ik kom graag op de opening! Tot gauw 😉

  Ik wilde een plaatje plaatsen van een tof werk dat ik realiseerde in de biep / utrecht down under
  dat ik nergens anders had kunnen maken dan daar!

 3. Een goed plan op het juiste moment op de perfecte plek. Een plan dat wind in de rug verdient en kan uitgroeien tot een bruisend cultureel cadeau voor heel veel makers, bewoners en bezoekers van Utrecht.

 4. Utrecht, creatieve stad! Laat je smoel zien en draag dit plan van deze bewezen visionaire kanjers op handen! Investeer in je stad, de 4e van Nederland met de grootste kunstopleiding van Europa, Festivalstad van theater, (Oude) Muziek, Performatieve kunsten (SPRING, Tweetakt) en internationaal gelauwerde theatergroepen! Maak tijd voor een goede crowdfunding voor een stralende diamant op je grachtenstad met beeldende kunst en cultuur in de breedste zin onder het stralende blauw/witte transparante koepeldak. Let the sunshine in!

 5. Wat deze 2 damens met zoveel vrijwilligers gedaan hebben voor het culturele leven in Utrecht is groots. Heel veel vertrouwen dat ‘ Magazijn de Zon’ Utrecht zal presenteren met LEF!

 6. Wij zetten onze schouders eronder! Een levendig podium voor urgente actuele kunst op zo een prominente plek is een geweldig visitekaartje voor de stad Utrecht.

 7. Kunstliefde heeft met UtrechtDownUnder al bewezen dat het kan. En ook Art Utrecht trok veel publiek voor Art Utrecht / Broese. Duizenden bezoekers hebben deze kunst events bezocht. Dit pand verdient een waardige invulling, beeldende kunst kan het hart van Utrecht weer doen kloppen. Geen leegstand maar bruisende etalages, en uitdagende tentoonstellingen voor jong en oud. Utrecht op de kaart als kunststad- we werken er al jaren aan! Gemeente Utrecht laat de kunstsector hier zichtbaar worden, en geef de stad kleur! Groet, Lou Vos, beeldend kunstenaar en organisator in kunstsector ( Kunstliefde / Art Utrecht )

 8. en met vooral een goede en gelijkwaardige samenwerking tussen alle partijen in de kunstsector w.o. Kunstliefde, Art Utrecht, Centraal Museum, Impakt, BAK, Uncloud, kunstbroedplaatsen-en initiatieven en galeries en fondsen kan dit breed gedragen worden en heeft het kans van slagen. Een brede en duurzame programmering in het hart van de stad voor kunst in en uit Utrecht.

 9. Die ‘democratische tender’ waarnaar Jos verwijst komt bij mij ook heel vreemd binnen. Een listige formulering uit een politieke vesting waarin commerciële gezindten behendige lijntjes leggen naar platgetreden verdienmodellen. Heel kort gezegd: nog meer plintvervuiling in een oude stad die in haar voegen kreunt en kraakt.
  Politici passanten? Was het maar zo.
  Politiek corrumpeert, inherent aan het model. Het model kan ontstaan uit de oprechte wens scheefstand ten goede te veranderen – een ideaal – maar helaas: het systeem rekent af met alles wat het systeem zou kunnen bedreigen. Democratie is zand in de ogen en de motor van de beschouwer die te laat ontdekt dat hij in de verkeerde tram zit. En vervolgens na een keiharde ontgoocheling afbrandt – of zich naar een hoger echelon opwerkt. Je bent toch geen dief van je eigen portemonnee?
  Het is tijd voor een kunst en cultuur burgerberaad. En niet te vergeten een burgerberaad nutsvoorzieningen.

 10. De wethouder is terecht enthousiast over dit plan. Maar als het bij woorden blijft, schiet niemand iets op. Dat dit plan niet gepresenteerd kon worden bij de tender, kan een probleem worden. Want in de praktijk doe je niet mee. Hoe los je dit op? Zeg het maar wethouder!

 11. Geef de initiatiefnemers de tijd om een plan inclusief dekking aan te leveren. Laat ze vervolgens meedingen. Soepel omgaan met de regels.

 12. Utrecht moet blij zijn dat het mensen heeft die met verstand van zaken bereid zijn hun schouders onder dit mooie project te zetten.
  Dit verdient meer!

 13. Hoopvol vooruitzicht: een levendig ‘magazijn’ vol actuele kunst op een prachtige centrale plek in Utrecht! Een geweldige stap naar een minder commerciële en meer op uitwisseling en inspiratie gerichte stad.

 14. Laat dit idee geen stille dood sterven en hou ons dus vooral op de hoogte van de ontwikkelingen. Plannen die niet door ambtenaren zijn bedacht hebben in het stadskantoor doorgaans geen prioriteit.

 15. Broodnodig zo’n plek in Utrecht. Magazijn de Zon is heel geschikt gebleken. Geef het een kans van slagen. Hoe het ook uitpakt, Utrecht heeft een nieuw podium nodig. Daar of desnoods op een andere geschikte plek. Alsjeblieft. Anders wordt het zo’n suffe boel in Utrecht.

 16. Dit zou een enorme verrijking zijn voor de stad Utrecht. Voor iedereen. Dus laat de zon maar opkomen in het centrum van Utrecht.

 17. We konden een Tour en Vuelta organiseren. Laten de partijen die zich hier sterk voor maakten dit plan omarmen. Dan gaat het lukken.

 18. Maar dan wel
  1 Zonder subsidie en
  2 Eigen broek ophouden!
  Zo reageer ik, omdat ook de senioren in deze stad weleens met een busje uit willen! Hoeft niet ver te zijn hoor! Kan ook een ‘Utrechtse Safari’ zijn of iets anders simpels! Maar zal wel heel dankbaar zijn voor deze mensen.
  En er is geen ambtenaar of wethouder die dit soort reisjes/ uitjes voor die doelgroep organiseert! Zet die groep is op prioriteit nr.1

 19. Wat een fantastisch plan. Weer plek voor verwondering en beleving op deze mooie locatie. Dit moet er gewoon komen!!

 20. Mooi plan! Dat heeft Utrecht hard nodig want als vierde stad van het land blijft de beeldende kunst achter…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *