"Mooiste meisjes" in coronatijd

Karin Elich: “Na 16 maart had ik het gevoel dat ik in een trein zat die plots stilviel”

Samen lopen we elke dinsdag om 19.30 uur een "mini" parade, in aanloop tot de grote op 25 november.

In de tijd BC (Before Corona) interviewde ik iedere week een vrouw van 50+ voor mijn rubriek “Het Mooiste Meisje”. Persoonlijke gesprekken die aan de keukentafel met een pot thee tussen ons in plaatsvonden.

Ik heb vaak gezegd dat ik als een wild vreemde binnenkwam en dat we als vriendinnen uit elkaar gingen. Een band opbouwen met de geïnterviewde gaat niet in een telefoongesprek zelfs niet al zou je erbij Facetimen. In mijn vaste vragen kwam altijd het geheim van hun jeugdigheid ter sprake. De een zwom, de ander danste, de volgende had haar vriendinnen en weer een ander had haar eigen bedrijf. Karin Elich: “Mijn danstrainingen moest ik met Zoom gaan geven en het duurde even voordat ik stem, muziek en beeld tegelijk voor elkaar had.”

Wat ben je aan het doen? 

“Ik lig heerlijk in mijn hangmat op mijn balkon en ik bedenk dat het een zegen is dat ik zo’n heerlijk plekje heb. Ondanks alles gaat het genieten ook door. Ik was met van alles bezig en had het druk, na 16 maart had ik het gevoel dat ik in een trein zat die plots stilviel, niet fijn. Mijn danstrainingen moest ik met Zoom gaan geven en het duurde even voordat ik stem, muziek en beeld tegelijk voor elkaar had. Ik verduisterde mijn woonkamer met slaapzakken en de lessen konden beginnen. Iedereen kan mee doen en de lessen zijn intensiever dan ooit. Om tien voor negen inloggen, voor een praatje met elkaar en dan om negen uur stipt beginnen we. In huis heb ik ook een nieuwe manier van samenleven met mijn grote liefde Fermin. Hij is de eigenaar van Ele Tapas Restaurant en voor hem natuurlijk ook een bizarre tijd. Hij moest ook een manier vinden om mensen van zijn eten te laten genieten. Thuisbezorgd was een puinhoop dus besloot hij zelf de maaltijden rond te brengen.”

“Iedereen kan meedoen en de lessen zijn intensiever dan ooit.”

“Ik heb nu een andere man, met aspecten die ik nog niet eerder in hem had ontdekt”

“Ik vond dat hij met te veel verschillende mensen in aanraking kwam en heb besloten hier in huis ook een 1.50 meter regel in te stellen. We leven dus ook samen op afstand. Hij is niet meer de hele dag in zijn zaak, ik heb nu een andere man, met aspecten die ik nog niet eerder in hem had ontdekt. Hij bakt brood, zorgt en kan van alles. Samen lopen we iedere dinsdag om 19.30 uur een “mini” parade, in aanloop tot de grote op 25 november. Fermin is de man van de omhelzingen en de handdrukken en voor hem is het moeilijk dat dit niet meer kan. De laatste die ik een hand heb gegeven was onze burgemeester, ik herinner mij een warme handdruk. Ik had een afspraak met hem gemaakt om hem te vertellen over ons Catharina Genootschap en de Catharina Parade die ik wil organiseren. Hij was oprecht geïnteresseerd, hij had van alles over mij gelezen en onthoudenOp 25 november, de Dag tegen Geweld tegen Vrouwen en tevens de sterfdag van de Heilige Catharina van Alexandrië, kleurden het stadhuis, de Winkel van Sinkel en een groot deel van de Oudegracht oranje. De campagne was een actie van de Verenigde Naties om wereldwijd aandacht te vragen voor fysiek en seksueel geweld tegen vrouwen. Jan van Zanen had samen met minister van Engelshoven het startschot geven in Utrecht.”

“De viering van de naamdag van de heilige Catharina moet een viering worden die alle religies en culturen samenbrengt”

“Mijn droom is om dat ook te doen met andere gebouwen zoals de Dom tijdens een parade om aandacht te vragen voor St. Catharina. Ik had mij niet gerealiseerd dat het uitlichten van een gebouw tienduizenden euro’s kost, dus hier moest onze burgervader mij toch in teleurstellen. Maar als hij iets anders voor mij kon doen: ik hoefde maar te vragen, te bellen of te mailenDe viering van de naamdag van de heilige Catharina moet een viering worden die alle religies en culturen samenbrengt. Ik ben zo onder de indruk van deze vrouw, haar moed en haar trouw dat ik dit wil uitdragen. Ik heb een processie of parade voor ogen, die moet voeren langs de verschillende plekken hier in Utrecht die haar naam dragen: Catharijne Singel, Hoog Catharijne om te eindigen bij het Catharijneconvent en de St. Catharinakathedraal, waar ik dan weer tegenover woon. Een parade met zang en dans, waar iedereen aan meedoet. Tegen die tijd is in het Catharijneconvent een tentoonstelling getiteld “Body Language”, op het affiche staan twee borsten waar melk uitspuit. Het verhaal van St Catharina is dat zij werd onthoofd en uit haar borsten melk spoot, die een helende kracht zou hebben. In de overlevering bevrijdde deze melk de stad Alexandrië van de pest. Is dat niet een mooi gegeven in deze tijd van een andere “pest”.  

“Ondanks alles gaat het genieten gewoon door.”

Lees hier het interview met Karin dat eerder op De Nuk stond.

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

  • Monique schreef:

    Misschien kan die processie een beetje worden vervroegd, we hebben st.Catharina nu wel nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *