bioscoopexploitant inspirator en aanjager

Jos Stelling ontvangt Jan Nijland Zilveren Roos: “Een icoon van de Nederlandse filmindustrie”

 • Door Redactie
 • |
 • 12 januari 2023
 • |
 • 8 reacties

Jos Stelling met de roos

De Jan Nijland Zilveren Roos is dit jaar toegekend aan Jos Stelling. De prijs voor mensen of instanties die van grote betekenis zijn voor de Nederlandse bioscoopwereld werd vandaag uitgereikt tijdens de nieuwjaarsreceptie van de brancheverenigingen Filmdistributeurs Nederland en de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters in Koninklijk Theater Tuschinski.

Jos Stelling, regisseur, scenarioschrijver en producent van onder andere De illusionist, De wisselwachter en Duska werd in het juryrapport vooral geroemd om zijn rol als bioscoopexploitant, inspirator en aanjager.

Stelling was onder meer oprichter van de voorlopers van het Nederlands Film Festival, De Week van de Nederlandse Korte Film en de Nederlandse Filmdagen. ‘Hij is een klassieke selfmade man in de ware betekenis van het woord,’ aldus het juryrapport. ‘Hij heeft een on-Nederlandse visie over wat film is, moet zijn en hoe het publiek film zou moeten beleven. […] Op wel haast Machiavelliaanse wijze heeft hij in de stad Utrecht zijn stempel gedrukt op de realisering van een ongesubsidieerde filmtheatercultuur.’

‘Hij heeft daarmee niet altijd vrienden gemaakt,’ veroorlooft de jury, bestaande uit Sandra den Hamer, Michael Lambrechtsen en Boris van der Ham, zich een kritiekpuntje. ‘Ruimte voor andere aanbieders en meer alternatieve filmperspectieven zijn naar het oordeel van de jury daarbij enigszins in de verdrukking gekomen. Het zij hem vandaag vergeven. Zijn indrukwekkende staat van dienst als filmmaker en ondernemer maken hem zonder meer tot een icoon van de Nederlandse filmindustrie.’

De Zilveren Roos bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro

De prijs werd in 2013 nieuw leven ingeblazen en sindsdien uitgereikt aan onder andere Holland Film Nieuws, René Mioch en Paul Verhoeven.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

8 reacties

 • Yontie Helders schreef:

  Hulde Jos!

 • Felix Visser schreef:

  Die roos staat en past je voortreffelijk, Jos.
  En – wie heeft er ooit alleen maar vrienden gemaakt?
  Waar, in de vriendenfabriek?
  Tsss, pfff.

  Gefeliciteerd man!

 • Roland Goetgeluk schreef:

  Ha Jos

  Gefeliciteerd en dank voor de decennialange consietente Stellingnames. Die maken vele Utrechters aantoonbaar gelukkiger. Van jou krijg ik wel altijd de hoogte!

  Overigens vind ik de zinsnede “ruimte voor andere aanbieders en meer alternatieve filmperspectieven zijn naar het oordeel van de jury daarbij enigszins in de verdrukking gekomen” niet erg correct en niet passend bij een prijsuitreiking!

 • Yvonne schreef:

  Van harte gefeliciteerd voor deze welverdiende prijs! Bedankt voor je mooie sfeervolle filmtheaters in Utrecht. Met de meest bijzondere films blijf je ons boeien.
  Bij het puntje van de jury, kwam de Raffeissenlezing van Geert Mak in mij op: “Vanaf het eind van de 17e eeuw kwam het steeds vaker voor dat stedelijke ambten tussen de regentenfamilies werden verhandeld, dat het forse honorarium werd opgestreken en dat het feitelijke werk werd uitbesteed aan zetbazen. Tegelijkertijd werden er bezoldigingen uitgedeeld waarbij iedere norm was zoekgeraakt en waarbij lustig op de publieke middelen werd geparasiteerd.”

 • Jolanda schreef:

  Eat your heart out ‘t Hoogt!

 • Fred schreef:

  Gefeliciteerd Jos!
  Overigens op de duic geen énkel bericht hierover…

 • Marina schreef:

  Van harte gefeliciteerd Jos!

 • Bert schreef:

  Meneer Jos, Gefeliciteerd met je prijs. Het werd ook wel eens tijd dat je deze prijs mocht ontvangen. Ga vooral door met het promoten/aantrekkelijk te maken om naar de film te gaan. Ik wil je ook via deze weg een grote dikke duim geven voor wat je met de Slachtstraat heb gedaan. Geweldig. Een enorme aanwinst voor de stad. Ik heb ook meteen een idee/vraag. Waarom probeer je niet hetzelfde met het film theater City? Dat moet toch ook kunnen om dat samen met je dochter te kunnen regelen met de gemeente. Het gebouw is totaal in verval. Pracht plek om daar ook een mooi filmhuis van te maken. Goed voor de beurt. Goed voor Utrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *