Kunstenaar

Jackie Sleper: Expositie Tête Rouge in Galerie Quintessens

Werken van Jackie Sleper: Les Deux Femmes en Le mamelon - Foto's: Rene van der Hulst

In februari interviewde ik Jackie Sleper voor de Nuk. Een kleurrijke, stoere vrouw vol humor en een onafhankelijke denker. Wat mij ook bij is gebleven dat voor haar ‘het vrouw zijn’ zo belangrijk is. “Als vrouw moet je je niet in een hokje laten stoppen, maar laten zien wie je bent”.

In haar werk dat vanaf volgende week zondag 12 mei te zien is bij Galerie Quintessens laat Jackie zien wat zij met die woorden van toen bedoelde. “Al vijfentwintig jaar maak ik beeldjes die uitdrukking geven aan mijn heimelijke gedachten. Die kunnen heen en weer slingeren tussen walging en aantrekkingskracht, tussen een lach en een traan. Gedachten die je nooit uitspreekt omdat je daar misschien te verlegen voor bent. Ik kom nu eenmaal uit een milieu waar het bovenste knoopje nog dicht moest en seksualiteit en sensualiteit niet ter sprake kwamen. Maar gedachten kun je niet tegenhouden en ‘Die Gedanken sind frei’. In mijn beeldjes vind ik de vrijheid om mijn gedachten te uiten en te laten zien dat wij vrouwen daar ook uitdrukking aan mogen geven. Met de #MeToo-beweging is het zo belangrijk dat wij vrouwen ook eens laten zien hoe wij denken. Man en vrouw zijn gelijk: mannen moeten vrouwen ondersteunen en niet als een wegwerpproduct beschouwen.”

Uit een cocktailprikker maakt Jackie dan ook een nieuw beeldje van een sterke vrouw. Ze gebruikt de eerste pornografische ansichtkaarten en plaatst die in een andere setting, met als titel De Drie Gratiën. Ieder beeldje van Jackie Sleper vertelt een verhaaltje, vaak met de nodige humor maar altijd van een breekbare schoonheid. Je zou van titels als ‘Walking Pussy’ en ’Smachtende Benen’ een rood hoofd kunnen krijgen, maar dat is niet de reden dat zij haar expositie Tête Rouge noemt. De naam gaat over het feit dat je bloost wanneer je iemand leuk vindt, je je bekeken voelt of je ergens voor schaamt. “Juist het feit dat ik als vrouw de beeldjes maak en de vrijheid heb om ze ongecensureerd neer te kunnen zetten maakt ons sterk.”

Van de landbouwschool naar de kunstacademie
Sleper, geboren in 1962, groeide op in een streng gereformeerd Amsterdams nest (twee keer op zondag naar de kerk, ’s avonds uit de bijbel lezen) en dat was een ongelukkige combinatie. De familie verhuisde naar Woerden, Jackie wilde niet naar school maar op de Lagere Land-en Tuinbouwschool vond zij haar draai. “Een heerlijke tijd alleen maar jongens en een handvol meisjes en bezig zijn met de natuur.” Deze opleiding zou haar voor de rest van haar leven vormen: in haar werk, maar ook in het dagelijks leven: een eigen moestuin en ‘als je per se vlees wil eten moet je eerst een dier kunnen slachten’.

Op haar zeventiende ging ze het huis uit en kwam in de harde kern van de Utrechtse kraakbeweging terecht. Wat heeft zij niet gekraakt? Zij kraakte zelfs een pand aan de Nobeldwarsstraat van haar latere man Jan Jacob Sleper. Haar lange haar knipte zij af en ze verfde het gitzwart. Zong in garage-punkband the Sundowners die de tweede prijs zou winnen van de Grote Prijs van Nederland. Ze ging naar de kunstacademie, die ze zelf moest betalen en kreeg een dochter.

Nu, jaren later, is ze een gevierd kunstenaar, ze won in 2007 the International Award Lorenzo Il Magnifico voor Sculpturen en Installaties. Hierna exposeerde zij haar werk in acht musea in Mexico, ook in New Delhi, Jaipur, Florence, Venetië, Praag en NY was haar werk o.a. te zien. Jackie maakte een van de zestig grote Nijntje beelden voor de Nijntje art parade. Ze schrijft boeken, houdt lezingen en is nu pas op het punt dat ze alles kan geven in haar werk. In Nederland was haar werk onder meer te zien in Amsterdam (KunstRai/Auditorium Rijksmuseum), Rotterdam (Museum Boijmans Van Beuningen en Galerie /Christian Ouwens) en nu bij in Utrecht bij Galerie Quintessens.

Donderdag 9 mei verschijnt het boek “Tête Rouge” bij uitgeverij GMG World. Het boek is ook bij de expositie te verkrijgen.

De expositie van Jackie Sleper is te zien in Galerie Quintessens, Nieuwegracht 53. Vanaf 12 mei tot 8 juni. Op donderdag t/m zaterdag van 12 tot en met 17 uur en op zondag van 13 tot 17 uur.

Foto: Nico Koster

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *