Bij nader inzien had de stichting geen behoefte aan een gesprek

Hoorzitting over foto expositie daklozen in Zocherpark:”Worden ze er nu wéér uitgeduwd?”

 • Door Redactie
 • |
 • 26 augustus 2021
 • |
 • 4 reacties

Volgens de planning opent wethouder van Ooijen op 3 september de Daklozen expositie in het Zocherpark. Of gaat het bezwaar van Stichting Singelgebied Utrecht toch nog roet in het eten gooien? Initiatiefnemer Ruud Spaargaren twijfelt er niet aan dat hij op 1 september de panelen in de grond kan zetten. Maar eerst is er vrijdag nog een hoorzitting bij de gemeente.

Vorige week plaatsten we op de Nuk dit bericht over gedoe rond de expositie in het Zocherpark. Stichting Singelgebied Utrecht vindt het park niet geschikt voor de plaatsing van 15 panelen. Maar het positieve nieuws was dat beide partijen (Spaargaren en Sichting Singelgebied) bereid waren met elkaar in gesprek te gaan. Sterker, een half uur na de publicatie waren de agenda’s getrokken. Voor afgelopen dinsdag stond er een afspraak. Die ging niet door. Het bestuur van de stichting vond bij nader inzien geen draagvlak voor een gesprek. “We hebben sympathie voor het initiatief alleen past het niet in het beleid voor het Singelgebied, zoals neergelegd in de Beheervisie uit 2003. Een gesprek is wel aardig voor onderlinge verstandhouding maar dient niet het belang van het Singelgebied. Het gaat ons er om dat er een andere geschikte plek voor je 15 panelen te vinden, en dat kan je beter zonder ons.”

Vrijdag wordt duidelijk of de expositie doorgaat.
Harco overleed in december 2019

“Monumentenzorg heeft heel secuur naar het plan gekeken”

Spaargaren vindt het jammer dat het gesprek niet doorgaat maar kan zich niet voorstellen dat de Stichting nog iets kan inbrengen tegen de expositie. “De toestemming is niet zomaar gegeven. Er is goed overleg geweest met Wim Horst, adviseur Bijzonder gebruik, en hij zag geen problemen.”

Wim Horst beaamt de opvatting van Spaargaren. “Monumentenzorg heeft secuur, en dan bedoel ik heel secuur, naar het plan gekeken. Ze zijn akkoord. Ik zelf heb de  nodige afspraken met Spaargaren gemaakt. Zo moet er handmatig gewerkt worden en komen er geen auto’s in het groen. Daar zal ik toezicht op houden.”

De gemeente laat weten dat het bezwaar binnen de termijn is binnengekomen. Bij bezwaar wordt beoordeeld of de omgevingsvergunning terecht en op de juiste wijze verleend is. Zo ja, dan blijft de vergunning in stand en kan de tentoonstelling doorgang vinden. Zo nee, dan kan de omgevingsvergunning nog herroepen worden en kan de tentoonstelling niet doorgaan. Het bezwaar van de Stichting Singelgebied Utrecht is het enige bezwaar dat tegen de expositie is ingediend.

“Worden ze er nu wéér uitgeduwd?”

Frank Dries van Straatnieuws sprak met Ruud Spaargaren. Hieronder het interview.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

4 reacties

 • Dirk Zijlstra schreef:

  Dit niet maar dat brandhout (akwaglot) wel. Het is maar net waar je je druk om maakt.

 • WMJ schreef:

  Het gaat hier, denk ik, ook om precedentwerking!
  Het is beter om dit stukje (nog) ongerept Zocher zo te laten en er niets in organiseren. Voor je het weet wil men er bij voorbeeld foto’s van de honden die er uitgelaten worden plaatsen. Wat besluit de gemeente dan?

 • mees kees schreef:

  Goede vondst, WMJ, ‘precedentwerking’!
  Blik alvast op de toekomst gericht (nog vóór 3 september) !
  Regeren is vooruitzien. Top.

 • Thoreau schreef:

  Een deogredenerende WMJ hierboven. Hellendvlakargumentatie van de koude grond. Gewoon exposeren die boel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *