Rijnenburg en Reijerscop

Het verzet tegen windmolenparken in Utrecht verhardt

Foto ter illustratie - Pixabay

Als het aan wethouder Lot van Hooijdonk ligt, worden de polders Rijnenburg en Reijerscop volgebouwd met windturbines en zonnepanelen. Vanavond wordt er meer duidelijkheid over de plannen gegeven. Omwonenden zien in het project een (financieel) debacle. “Wind is een al lang achterhaalde techniek die alleen de zakken van initiatiefnemers vult, maar tegelijkertijd een onoverzienbare ramp voor de omwonenden en de omgeving veroorzaakt”, aldus omwonende Marco van den Hoogen. 

Van den Hoogen ziet een windpark absoluut niet zitten en weet dat andere omwonenden het plan ook niet zullen steunen: “Windturbines veroorzaken onder meer laagfrequent geluid, en hebben slagschaduw en knipperende lichten. En dan zouden we ook nog dag en nacht geluidsoverlast hebben van draaiende wieken.” Omwonenden hebben zich verenigd in de groep ‘Buren van Rijnenburg’ en zijn een petitie gestart.

Het Utrechtse college heeft een half jaar geleden zes scenario’s gepresenteerd voor het gebied Rijnenburg en Reijerscop, het groene gebied achter De Meern, en vanavond wordt tijdens een bijeenkomst (link naar Facebook-evenement) bekend gemaakt welk scenario zal worden uitgevoerd. In het ene scenario is de energieopbrengst niet zo hoog, in een ander scenario is bijvoorbeeld ruimte gemaakt voor een roeibaan. In het scenario met de meeste energieopbrengst (zie plattegrond onder aan dit bericht) zou 227 hectare aan zonnepanelen worden aangelegd, en zouden maximaal twaalf windmolens van 235 meter hoog worden verspreid over Rijnenburg en Reijerscop – ter vergelijking: de Domtoren, het hoogste gebouw van de stad, is ruim 112 meter hoog. Dit laatste scenario zou 89.000 huishoudens per jaar moeten kunnen voorzien van stroom.

Niet genoeg wind
“Weet je waarom de windturbines zo groot moeten zijn in onze polders Rijnenburg en Reijerscop?” Marco van den Hoogen stelt een vraag waarop hij het antwoord zelf geeft. “Omdat er onvoldoende wind is voor deze capaciteitsvraag in dit gebied.” Daar zit volgens hem dan ook meteen het pijnpunt. Van den Hoogen, zelf ondernemer: “Deze duurzame industrie wordt louter in stand gehouden door subsidies en agenda’s van de overheid. Het zal nooit economisch rendabel zijn.” De financiële investering voor het nieuwe gebied is erg groot, de energieopbrengst zal lager zijn dan gehoopt en er moet veel voor worden opgeofferd. Schadeclaims zullen worden ingediend door omwonenden, waardoor het volgens Van den Hoogen een financieel debacle zal worden, net als de Uithoflijn.

Een omwonende heeft zijn/haar huis ’te koop’ gezet – Foto: Facebookpagina Buren van Rijnenburg

Domino-effect
“Ik heb ooit een boerderijtje gekocht omdat ik in het landschap wilde wonen. We hebben al last van geluid van de snelweg, maar nu willen ze ook nog eens enorme windturbines gaan plaatsen aan de andere kant. Als de plannen doorgaan, wil ik hier niet meer wonen. Het landschap wordt straks verkracht door zonnepanelen en windturbines. ” Van den Hoogen kan niets positiefs zeggen over de plannen. Hij is zelfs bang voor een domino-effect langs de A12, dat er straks tot aan Woerden windturbines worden geplaatst.

“Ik begrijp dat we met z’n allen duurzamer moeten worden en ben voor groene energie, maar dit is een druppel op een gloeiende plaat. Waarom moeten windturbines worden geplaatst bij een dichtbevolkte woonwijk?” De omwonende heeft niet het gevoel dat naar hem en zijn buren is geluisterd. De bijeenkomsten waar hij is geweest, waren volgens hem gekleurd en eenzijdig.

Gezondheid
“Waar is de gemeente mee bezig? Het gaat om de gezondheid van mensen en dieren, en zo gauw het een slechte invloed heeft op de gezondheid, ontstaat er een probleem. In Nederland geldt het voorzorgsbeginsel waarbij de overheid beschermende maatregelen kan nemen tegen mogelijk schadelijke milieueffecten van een situatie, ook als die effecten nog niet onomstotelijk zijn bewezen. Dit is ver te zoeken in de plannen van de gemeente Utrecht.”

Van den Hoogen zegt dat omwonenden tussen de drie en zeven uur per dag last kunnen hebben van slagschaduw en laagfrequent geluid van deze enorme windturbines, en dat deze zelfs tot in Veldhuizen zullen worden waargenomen. “Het laagfrequente geluid dat door de windmolens wordt uitgestraald, is niet gezond. Huizen in een straal van twee kilometer gaan fungeren als klankkast. Onder de grond heeft het ook invloed, door de trillingen.” Gemeenten rondom het Drentse Exloo, waar 45 windmolens gebouwd zullen worden, laten een gezondheidsonderzoek uitvoeren op verzoek van omwonenden. Ook zij maken zich zorgen over de effecten van de windturbines op de gezondheid. Zo’n onderzoek gaat volgens het lokale nieuwsplatform echter jaren duren, en zou vragen om een grootschalige en langdurige aanpak om wetenschappelijk betrouwbare resultaten te krijgen.

Stress, ruzie en jaloezie
Bij de omwonenden onderling is ook gedoe ontstaan door de plannen. Het gebied kent veel agrariërs. Aan twee van hen is gevraagd of ze willen participeren – de contracten zijn al een tijd geleden ondertekend. “Dit zorgt voor stress, ruzie en jaloezie in de wijk”, aldus Van den Hoogen. “Het levert erg veel geld op, anderen zijn verontwaardigd.” Een ander punt dat Van den Hoogen aankaart is dat de gemeente ook zelf grond heeft in dit gebied en daar geen turbines op zal plaatsen. Dat heeft volgens hem te maken met de aansprakelijkheidsrisico’s die de gemeente zelf niet wil nemen.

Van den Hoogen noemt nogmaals de situatie bij het grootschalig windmolenpark in de Drentse Monden. Daar hebben 250 mensen zich aangemeld bij de Stichting Windturbines Megaschadeclaim, dat een juridische procedure zal starten en claims wil indienen. Jan Nieboer van Platform Storm zegt tegen RTV Drenthe dat de schade alleen al van de waardedaling van de huizen wordt geschat op zo’n half miljard euro. “Het is een ongelooflijk drama”, vindt hij.

Als de plannen doorgaan in Utrecht, zullen Marco van den Hoogen en andere omwonenden ook kijken wat de de mogelijke vervolgstappen zijn. “We zullen voorlopige schades opmaken en mogelijke claims indienen bij de windboeren. Wie wil er nu wonen op een plek waar op 600 meter afstand 230 meter hoge windturbines staan?”

Mogelijke uitwerking met de meeste energie-opbrengst – Bron: Gemeente Utrecht

Laat uw reactie achter

Reactie

11 reacties

  • Joost Brinkman schreef:

    Ik zou Marco graag uitnodigen om een keer mee te gaan naar Vianen of Houten op een dag dat het waait om te ervaren hoeveel lawaai en slagschaduw er daadwerkelijk is. Voor degene die zich een voorstelling willen maken hoe dit energiepark eruit zal zien (dat potentieel energie voor bijna 100.000 huishoudens levert) > https://theimagineers.com/rijnenburgenreijerscop

  • Ruud Elbertse schreef:

    Totaal eenzijdig bedacht plan, enkel ten nadele van de omwonenden.
    Ik ben fel tegen dit plan.
    Met hartelijke groet
    Ruud Elbertse

  • MdG schreef:

    Hoe kan een gemeente dit plan bedenken.
    11 windmolens en zoveel hectare zonnepanelen.
    Aanwonenden hebben al geluidsoverlast van de A12 en de A2.
    Hebben mens en dier nog rechten om te leven in dit gebied?

    Gemeente Utrecht, windmolens in de Haarrijnseplas?

  • Henny Tielrooy schreef:

    Het is ongelofelijk dat de gemeente Utrecht op deze manier er een plan wil doordrukken wat ten koste gaat van een grote woon en natuuromgeving en zodoende ook voor onze kinderen verloren gaat met grote gezondheidsschade voor direct omwonenden.
    Op lage Weide hebben ze eieren voor hun geld gekozen om er Windmolens te plaatsen omdat de schade na claims in de miljoenen gingen lopen en er een Geluidsovertreding na meting geconstateerd werdt.
    Zodoende raakten ze hun Subsidies kwijt. Bezint eer gij begint.

  • Maarten schreef:

    Een financieel debacle kan je aan Lot van Hooijdonk wel overlaten. We zijn gewaarschuwd maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat de politiek zich realiseert in wat voor moeras we nu weer worden getrokken.

  • Frank schreef:

    Windmolen met een hoogte van 235 meter. Pardon?

  • Bernard Tomlow schreef:

    @frank.235 m is de hoogte van drie gestapelde hoogspanningsmasten Ik was gisteren op de bijeenkomst. En,ja, mevrouw van Hooijdonk had negen geluidsmetingen verzwegen,zo vertelde Pieter van Veenen,woordvoerder van de actiegroep Buren van Rijnenburg,die 2250 mensen vertegenwoordigt, mij.Het staat allemaal op hun website. Dat krijg je na twee moties van afkeuring in de raad en allerlei bewezen misleidingen. Bij alles wat van Hooijdonk beweert, weet je dat het niet klopt en ga je op eigen onderzoek.Wordt vervolgd.

  • Marco van den Hoogen schreef:

    @Joost Brinkman; Beste Joost ik sta altijd open om dat te doen, echter gaat het ons (ook) met name over onze gezondheid welke jullie ‘niet bewezen’ achten (laag frequente trillingen). Wie gaat hier aansprakelijk zijn, als al onze gezondheidsangsten die we hebben met deze plannen, uit gaan komen? Dit los van Planschade. Denk dat het loket bij de Gemeente Utrecht dan gesloten is.
    Omwonenden zitten niet te wachten op een windturbinepark nabij hun woonwijk in De Meern! Dit was ook gisterenavond weer goed duidelijk op de bijeenkomst van de gemeente in La Place De Meern. Hier dramt de wethouder (Van Hooijdonk) gewoon lekker door met kokervisie waar maximaal rendement voorop staat (–>niet wat wij als bewoners willen). Toch vreemd dat we weer op zo’n korte afstand met Houten (windmolens), nu ook in Rijnenburg en Reijerscop, hetzelfde ‘plan’ groter willen gaan uitvoeren met windturbines (220 meter) en zonnepanelen, waarbij wij (en ook gemeente Utrecht) al weten dat het rendament in Houten maar 40% is… Daarbij komt ook nog eens dat de omwonenden zelf een App hebben om de windturbine stop te zetten. Moet toch niet gekker worden in Nederland. Mooie businesscase van onze belastingcenten en subsidies (niet dus)!

  • Bernard Tomlow schreef:

    Vandaag las ik in de Volkskrant een interview met Niels Koeman,lid van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur.Zij komen na de zomer met een advies over burgerluchtvaart.Als je de klachten van burgers samenvat,is het;overheid,je rekent selectief en wij zijn de dupe.Dat hoor je ook steeds over Rijnenburg.Een citaat in het interview kondigt een stille revolutie aan:

    “Die normen moet je niet alleen meten met een decibelmeter. We pleiten voor een hindernorm die kijkt naar de beleving van het geluid. Hoe dat er uitziet moet worden uitgewerkt. Maar het is een waarheid als een koe dat hoe mensen hinder beleven verdergaat dan alleen maar het geluid dat een vliegtuig produceert. Neem de frequentie waarin toestellen over je hoofd vliegen of het uur waarop”

    Wordt vervolgd .

  • Dennis van Oeveren schreef:

    Dat van Hooijdonk inzake de Uithoflijn door D66 werd gespaard is niet zo vreemd. Zij er uit, Everhardt er ook uit. Maar in dit geval lijkt er geen sprake van een dergelijke gijzeling. Tijd dus dat D66 laat zien dat dit gedrag van de Groenlinks wethouder niet te accepteren is. Tijd dat deze potentaat de Utrechtse politiek verlaat.

  • Nico Voormolen schreef:

    Dit onzalige plan dient met alle ter beschikking staande middelen te worden bestreden.
    Het is gewoon te gek voor woorden om deze polder gelegen in de Randstad te offeren op het altaar van de vergroening, terwijl dit bestemd is voor broodnodige woningbouw in een te ontwikkelen ruim opgezette woonwijk met veel groen als aanvulling op Leidse rijn.
    In plaats van de reeds jaren uitgestelde woningbouwplannen, gegeven de noodsituatie op de woningmarkt, versneld ter hand te nemen wordt een economisch volstrekt oninteressant plan, louter gebaseerd op overheidssubsidie en groen hobbyisme, toch doorgedrukt.
    Mijn hoop is dat naast de economische argumenten ook massaal protest van alle
    omwonenden en betrokken grondeigenaren de uitvoering van dit plan zal torpederen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *