partnerbijdrage

Dit is het echte effect van zonnepanelen

Zonnepanelen klinken heel duurzaam en besparend. Bijna een ware trend. Maar is het plaatsen van zonnepanelen nu echt zo eenvoudig? En zijn er nog meer voordelen dan alleen een lagere energierekening? 

Voor de één is het plaatsen van zonnepanelen een must en de ander vraagt zich af wat het effect nu werkelijk is. De afgelopen jaren zijn er veel zonnepanelen geplaatst. Daardoor is er inmiddels meer bekent over het effect op bijvoorbeeld de waarde van je woning. 

Duurzaamheid weegt steeds zwaarder

Waarom zijn zonnepanelen zo in trek zijn, is niet lastig te beantwoorden. Duurzaamheid wordt steeds belangrijk. Inmiddels weten we dat we niet eindeloos energie kunnen opwekken op de ‘oude’ manier. Maar wel met zonne- en windenergie. Deze bronnen tasten de aarde niet aan en zijn onuitputtelijk.  Noemen dat ook wel hernieuwbare energie, energie die nooit op gaat. 

Deze afwegingen tellen ook mee als iemand een huis wil kopen. In de afgelopen jaren zagen we daardoor dat woningen met zonnepanelen veel sneller verkocht werden dan vergelijkbare woningen zonder zonnepalen. Daarnaast bleek in veel gevallen de verkoopprijs voor een woning met zonnepanelen ook hoger te zijn. En dat is interessant natuurlijk. 

Wat moet je weten

Misschien is het je met bovenstaande wel duidelijk waarom zoveel mensen zonnepanelen monteren in Utrecht. Overweeg je zelf ook zonnepanelen, dan is het belangrijk om te weten dat je op de kosten van de panelen zelf en op de montage van de zonnepanelen, de btw terug kunt vragen. Dit geldt overigens alleen als je ook energie teruglevert. Door dit terugleveren ben je voor de belastingdienst een (kleine) energieleverancier. Een ondernemer dus, en die kunnen btw terugvragen. 

Overigens gelden er wel wat uitzonderingen op deze regel. De btw terugvragen kan niet als je al eerder btw op zonnepanelen teruggevraagd hebt of de KOR al van toepassing is. Ben je al ondernemer of van plan om binnen nu en 3 jaar ondernemer te worden, ook dan kun je niet zomaar een teruggave aanvragen. Daarnaast mag de btw op de factuur ook niet hoger zijn dan €2.500 euro. 

Waar moet je nog meer op letten?

Omdat de grootste kostenpost bij het plaatsen van zonnepanelen de zonnepanelen zelf zijn, klinkt het logisch daarop te besparen. Toch kies je liever voor kwaliteit. Ook het professioneel laten plaatsen van de panelen door een gecertificeerde installateur is verstandig. Zeker in verband met het terugleveren van de energie die je niet gebruikt. 

Daarnaast is het verstandig om voor een leverancier van je energie te kiezen die ook je panelen kan monitoren. Dat helpt niet alleen in het gebruiksgemak maar zorgt er ook voor dat er minder rendementsverlies is. 

Een aantal leveranciers hebben een eigen monitoringssysteem. Pure Energie bijvoorbeeld heeft het zon-collectief waardoor ze jouw systeem continu monitoren en daarmee rendementsverlies kunnen voorkomen. Eventuele storingen en mankementen worden ook eerder gesignaleerd. Want zelfs bij zonnepanelen van een hoge kwaliteit die geïnstalleerd zijn door gecertificeerde installateurs, kan er wel eens een storing zijn. Storingen zorgen in het algemeen voor kosten zoals arbeids- of transportkosten. Met het automatisch monitoring en services pakket van Pure Energie worden in de meeste gevallen zelfs de kosten bij een defect of storing vergoed. En dat scheelt je een hoop zorgen. 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *