Bijzondere Utrechtse samenwerking in Coronatijd

Heleen Schuttevaêr maakte film over jazzfenomeen Barry Harris (91)

  • Door Redactie
  • |
  • 15 december 2020
  • |
  • 1 reactie

Vanaf maart werkte pianiste/zangeres Heleen Schuttevaêr met video-editor Hidde Kroonbergs aan de film die vanaf vandaag voor iedereen online is te zien: The wonderful world of Barry Harris. Deze New Yorkse pianist viert vandaag zijn 91ste verjaardag 

In 2019 filmde Heleen Schuttevaêr vijf dagen tijdens de workshop van Barry Harris in Rome waaraan zij voor de zesde keer deelnam. Met de gedachte ‘dit zal niet eeuwig doorgaan’ had ze vlak voor haar vertrek een goede camera en microfoon aangeschaft om een idee te realiseren dat ze al een tijd had: het vastleggen en visualiseren van de unieke wisselwerking tussen Barry Harris en mensen. Tot eind vorig jaar reisde de hoogbejaarde muzikant nog over de wereld voor workshops om het stokje van de jazz door te geven.  

De nieuwbakken filmmaakster is tevreden met het resultaat. “Je kan veel op internet vinden van lessen – o.a. zijn lessen aan het Haags Conservatorium in de jaren ’80 en ’90 – en vele concerten, maar het verbindende verhaal waarin je kunt zien wat er zo speciaal aan hem is ontbrak naar mijn idee. Dat vond ik jammer. Er is een wereldwijde muzikale ‘community’ die hem volgt en op handen draagt. Maar hij zou veel bekender moeten zijn.”  

“Ik filmde en stelde de film samen met het oor van een muzikant, het oog van een reporter en vooral vanuit mijn hart”

De film vertelt een meer volledig verhaal dat zich moeilijk laat beschrijven. “Je moet het echt zien. Ik filmde en stelde de film samen met het oor van een muzikant, het oog van een reporter en vooral vanuit mijn hart.” Het decor is een ondergrondse danszaal in Rome die zich elke dag weer vult met een grote groep deelnemers van alle nationaliteiten, leeftijden en niveaus, met saxofoons, elektrische piano’s, gitaren, contrabassen en drumstellen. Daarnaast vele zangers en zangeressen. Een informele, ogenschijnlijk chaotische setting met Barry in het middelpunt, de regie volledig onder controle, scherp van geest en vol humor. “Hij zit uren op zijn kruk tussen de twee vleugels in of achter de toetsen, demonstreert en legt uit, vertelt anekdotes, dirigeert, gaat rustig een uur langer door. Ik kwam altijd vol energie terug van zo’n week in Rome”, aldus Heleen.  

“Ik denk dat je als een andere muzikant naar huis gaat”

Door Corona kon zij niet samen met video-editor Hidde Kroonbergs achter het beeldscherm zitten. Ze werkten op afstand via email met een enkel telefoongesprek, een bewerkelijker proces dan onder normale omstandigheden. Wat vond Kroonbergs van de hem onbekende Barry Harris? “Het is bijzonder om iemand van die leeftijd aan het werk te zien. Die man heeft zoveel energie. Hij brengt een berg ervaring met zich mee. Iedereen kan daar iets uithalen. Dat hoor je ook in de uitspraken die deelnemers over hem doen. Ik denk dat je als een andere muzikant naar huis gaat. Ik vond het mooi om aan de film mee te werken.”  

Op dit moment geeft Barry Harris vanuit zijn huis in New York elke zaterdag online workshops met deelnemers wereldwijd. Zodra het weer kan zal hij zijn wekelijkse openbare lesavonden, koor- en bigbandrepetities in Manhattan hervatten. Vanavond zal via Zoom een wereldwijd verjaarsfeest plaatsvinden en kunnen honderden mensen iets tegen hun ‘maestro’ zeggen. En bij het ontbijt zal Barry Harris de film bekijken.  

www.heleenschuttevaer.nl    

www.barryharris.com  

Kijk hieronder de film.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *