Ode aan de beemstervrouw

Gemeente Purmerend vindt een aantal ‘Beemstervrouwen’ van Jeroen Hermkens aanstootgevend: “Dan gaat alles weg”

Dit werk van Jeroen Hermkens zou aanstootgevend zijn.

14 litho´’s en vier tekeningen maakte Utrechtse kunstenaar Jeroen Hermkens van Beemster vrouwen. Ze hangen al twee weken in het gemeentehuis van Purmerend maar morgen haalt Hermkens ze weg. En dat is eerder dan de bedoeling was.

‘Ode aan de Beemstervrouw.’ Dat was de naam van de expositie die tot stand kwam vanwege het samengaan van Beemster met Purmerend. “Beemstervrouwen die ik naakt en in al hun puurheid wilde laten zien. Dat was ook de wens van de vrouwen zelf”, zegt Hermkens over zijn werk. Niets aan de hand tot de kunstenaar deze week te horen kreeg dat een aantal werken door de gemeente verwijderd zouden worden. Bezoekers vonden ze aanstootgevend. Welke werken mochten blijven was niet duidelijk en dat interesseerde Hermkens ook niet.

“Ik laat niet door een zedenpreker uit Purmerend bepalen wat daar wel of niet mag hangen. Dan gaat alles weg.”

“Dit is weer zo’n voorbeeld van de vertrutting die is toegeslagen”

Hermkens begrijpt niets van de reactie van de Noord-Hollandse gemeente. “Het zijn brave schilderijen. Ja, er zijn borsten op te zien. Is dat een probleem? Dit is weer zo’n voorbeeld van de vertrutting die is toegeslagen. Een schilderij met sigaren rokende mannen moet weg, tepels op een muurschildering van Gerard van Honthorst  worden in opdracht van het Diak verwijderd, een foto met blote borsten van Jaap van de Klomp met blote borsten mag niet in de Stadsschouwburg hangen. We hebben toch niet voor niets vijftig jaar voor onze vrijheid gevochten?”

De kwestie is inmiddels landelijk nieuws geworden.

“Het heeft wel wat teweeg gebracht. Vanochtend had ik WNL en Spijkers met Koppen aan de telefoon. Landelijke kranten schreven er over. En het AD plaatste een column van Özcan Akyol waarin hij terecht schreef dat als we alles gaan verplaatsen of verwijderen omdat anderen er aanstoot aan nemen, we alle muren simpelweg kaal moeten houden.”

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *