versoepeling op 9 maart?

Geen animo bij Utrechtse horeca om op 2 maart open te gaan

Erik Derksen

Op 2 maart wil een grote groep horecaondernemers in Nederland uit protest de terrassen opengooien. Ze zijn het zat dat ze nog steeds dicht moeten, zeker na de beelden van grote groep feestende en drinken mensen in de parken die de afgelopen dagen te zien waren. De oproep vindt vooralsnog in Utrecht geen weerklank.

Erik Derksen, vice-voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland Utrecht en mede-eigenaar van Buurten, zal op 2 maart niet opengaan. “Zoiets moet je alleen doen als je het collectief doet. En dat is moeilijk in een diverse branche als de onze. Daarnaast moet ik vanuit mijn rol de wet eerbiedigen en dus past zo’n actie mij slecht. Ik krijg wel steeds meer signalen dat er op 9 maart een versoepeling aankomt. Er is van alle kanten druk op de regering om iets te doen. En die druk is zeker vanuit de burgemeesters groot. Zij zien ook steeds meer dat het niet meer te handhaven is. Kijk even naar het feest in het Vondelpark gisteren. En in Utrecht afgelopen weekend. Ik liep op zaterdag langs de singel en ik werd niet vrolijk van wat ik zag. Grote groepen bij elkaar met drank. Ook bij Roost waar de ze limonade en soep mogen verkopen terwijl daarnaast mensen met tassen vol drank in het zonnetje zaten. Nergens in de stad zag ik een handhaver. Dat lijkt beleid. Niet ingrijpen om escalatie te voorkomen. Triest, als je bedenkt dat wij het in de horeca prima geregeld hadden met looplijnen, afstand tussen de tafels en alle andere vereiste maatregelen.”

Richard den Hartog

Ook Richard den Hartog van Het College in de Mariastraat doet niet mee met de actie. “De overheid schiet in alles tekort. Laten ze het OMT aanvullen met psychologen en andere wetenschappers, want nu is de blik veel te eenzijdig. De horeca is het afgelopen jaar schofterig behandeld, in de persconferentie worden we nauwelijks genoemd. Maar toch wacht ik nog even af. Ook omdat er nog een rechtszaak dient. Wat mij betreft gaan we op 1 april open. En dan niet alleen het terras, want daar koop ik met mijn vier tafels niets voor. Blijft de horeca op 1 april dicht, dan word ik ook ongehoorzaam en gooi ik de zaak open.”

Martijn Cools

Martijn Cools (Orloff): “Wij gaan op 2 maart niet open. Het is inmiddels wel duidelijk hoe de horeca er over denkt. Mogelijk dat er binnen twee weken versoepelingen aankomen. Laten we daar maar op wachten.”

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *