Familiebanden

Freriks en Freriks exposeren in Galerie Waterbolk

Lili en Maaike Freriks en Freriks exposeren van 9 tot en met 14 november bij Galerie Waterbolk in de Schoutenstraat. Twee verschillende kunstvormen in één galerie met als verbindende factor dat de vrouwen familie van elkaar zijn. Freriks? Inderdaad, Lili is echtgenoot en Maaike nicht van Philip Freriks. Een kleine introductie van de kunstenaars.

Maaike Sips-Freriks (Eindhoven, 1965) is na een studie rechten in Utrecht het bedrijfsleven ingerold en heeft daar diverse leidinggevende functies vervuld op het terrein van marketing en communicatie.
De kunst bleef kriebelen en een aantal jaren geleden besloot ze zich te wijden aan haar passie: het maken van beelden.
Haar werk wordt zowel in opdracht als op eigen initiatief gemaakt, en is inmiddels op diverse plaatsen, waaronder het Rijksmuseum geëxposeerd.

Rembrandt van Maaike Freriks
Maaike Freriks aan het werk

Lili Freriks (Parijs, 1945) droomde van een beroep in kunstzinnige sferen. Iets anders  in ieder geval dan de verstikkende regelmaat van een vaste baan bij de bank om de hoek waarop  haar ouders hun hoop hadden gevestigd. Maar door allerlei omstandigheden lukte haar niet wat ze  zo graag wilde: studeren aan de beroemde Parijse School voor Kunstnijverheid (Ecole des Arts  Décoratifs).  

Uiteindelijk kwam ze in de filmwereld terecht; Festival de Lille, Filmfestival Rotterdam,  Cinémathèque française, Centre Pompidou, Documentary Kopenhagen, IDFA, Cinekid, Sunnyside of  the Doc Marseille. Veel interessante ontmoetingen, een loopbaan als een permanente leerschool.  Maar het verlangen om te schilderen verliet haar nooit. In de laatste decennia heeft ze dat serieus  opgepakt en haar droom waargemaakt. Geholpen door ontmoetingen op haar Corsicaanse terras  met rondzwervende katten die zich maar al te graag haar kattenliefde laten aanleunen.  Vooral ook als die in kattenvoer wordt omgezet.  Het leverde de serie ‘Les chats de Lili’ op met expositie in Amsterdam en boek. 

Kat van Lily Freriks
Kleurrijke stillevens

Om haar keuken op te vrolijken is ze groente en fruit gaan schilderen. Het heeft een serie kleurrijke stillevens opgeleverd.

Bart Rutten, artistiek directeur van het Centraal Museum, zal de finissage van de expositie opluisteren.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *