Anton Damen tipt

Filmtip: Free Solo bezorgt je spontaan hoogtevrees

Still uit de trailer van Free Solo - YouTube

Vijftien jaar geleden bivakkeerde ik een week in Yosemite National Park, aan de voet van de majestueuze El Capitan. Hoogstwaarschijnlijk was ik de enige op het armetierige campingterrein die er níet was om de negenhonderd meter hoge granieten gigant te beklimmen. De medekampeerders -voornamelijk jonge gasten, atletisch, beetje scruffy, vriendelijk maar uiterst serieus – waren fascinerend, met hun eigen gebruiken, taal en gear. Vanuit het relatieve comfort van mijn trekkerstentje had ik mooi zicht op de waaghalzen die aan de rotswand waren geplakt.

Maar hoe dat vóelt, om koelbloedig een route naar de top uit te puzzelen, om enkel aan de vingertopjes boven de afgrond te bungelen of op een richeltje van een millimeter te balanceren? Daarvoor is gelukkig film uitgevonden. Of beter gezegd: de documentaire Free Solo gemaakt. Daarin klautert de kijker met Alex Honnold mee, een jonge klimgod die capriolen uithaalt die de Tom Cruise’s en Spider-Mans van deze wereld hem niet zouden durven nadoen. Zónder touwen, alleen op wils- en spierkracht.

Met zijn grote vriendelijke ogen en kamerbrede grijs blijft de oernuchtere Honnold een mysterie, maar eentje waar je naar niet van weg kunt kijken. Ook niet in de hoogtevreesopwekkende shots en kippenvel oproepende scènes. Want Honnold mag dan een durfal zijn, je loopt de film niet uit zonder ontzag voor de cameramannen die met hem mee gingen op El Capitan om het allemaal zo spectaculair en bloedstollend mogelijk in beeld te brengen. Bij de uitverkochte voorpremière in Rembrandt, met een opvallend hoge concentratie Northface en Arc’teryx-dragers in de zaal, kon je een speld horen vallen. Adembenemend.

Vertoningen zijn hier te vinden

 

Als de adrenaline-injectie van Free Solo naar meer smaakt, dan is de REEL ROCK Film Tour met de beste klimfilms van het jaar ongetwijfeld een aanrader. Op zondag 20 januari in Klimcentrum Neoliet Utrecht, van 20:00-23:00 uur.

 

Auteur Anton Damen
Auteur

Anton Damen

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *