Zaterdag te zien in Louis Hartlooper Complex

Film Donbass terug in de bioscoop

In samenwerking met Imagine Filmdistributie vertoont het LHC op zaterdag 5 maart de film Donbass (2018) van regisseur Sergei Loznitsa. De volledige opbrengst van de voorstellingen gaat naar Giro 999 van Stichting Vluchteling, deze dagen opengesteld voor vluchtelingen uit Oekraïne. Kijk voor meer informatie op www.vluchteling.nl.  

Wanneer oorlog vrede wordt genoemd, propaganda tot waarheid wordt gebombardeerd en haat tot liefde wordt verheven, dan begint het leven op de dood te lijken. Regisseur Sergei Loznitsa geeft een ‘praktische handleiding’ voor het overleven in zo’n hel. In dit geval heeft die hel een specifieke naam: het Oost-Oekraïense Donbass, waar criminele bendes, het lokale leger en Russische troepen elkaar bevechten op straat. Overal heerst angst, woede en argwaan, maar wat is echt en wat is fake news?

Met acteurs en inwoners van de regio herschept Loznitsa filmpjes die rondgaan op social media om te tonen dat de waarheid vaak wonderlijker is dan fictie. Zijn episodische fictionalisering, die hem de prijs voor Beste Regie opleverde in het Cannes-programma Un Certain Regard, benadrukt het groteske van situaties die vreemd en verontrustend zijn. Vol gitzwarte humor toont Loznitsa ons een maatschappij in verval, terwijl absurde komedie gaandeweg omslaat in absurde tragedie.

Lees hier de recensie van Donbass in de Filmkrant.

Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *