Draconische huurverhoging

Faillissement Kunstliefde dreigt na draconische huurverhoging pand Nobelstraat

 • Door Redactie
 • |
 • 15 maart 2019
 • |
 • 9 reacties

Kunstliefde, in 1807 opgericht en sindsdien uitgegroeid tot een cultureel instituut van groot belang in de stad, dreigt de deuren te moeten sluiten. In een conflict tussen Kunstliefde en de Stichting Het Boellaardfonds over de huurverhoging van het pand aan de Nobelstraat heeft de rechter in het nadeel van Kunstliefde beslist. Concreet betekent dit dat de maandelijkse huur van 500 euro naar 2.667 euro gaat. Een bedrag dat Kunstliefde zegt niet te kunnen opbrengen en in de praktijk het einde van de organisatie zal betekenen. Vanmorgen bracht Kunstliefde onderstaande verklaring uit.

Het bestuur van Stichting Het Boellaardfonds*, (Agnes Jongerius, Annelore Scholten, Frans van de Ven en Hendrik Jan de Vries, voorzitter) heeft Kunstenaarsvereniging Kunstliefde* in maart 2017 gedagvaard omdat Kunstliefde aangaf niet over de financiële middelen te beschikken om de geëiste huurverhoging van 533% te betalen voor het pand dat Kunstliefde sinds 1939 aan de Nobelstraat in gebruik heeft. Het Boellaardfonds is eigenaar van het pand. De buitensporige huurverhoging zou het faillissement en einde kunnen betekenen van het genootschap dat al sinds 1807 een belangrijke rol vervult binnen de beeldende kunst in Utrecht. Zonder een pand met ruimte en mogelijkheden tot tentoonstellingen is er weinig bestaansrecht voor een kunstenaarsgenootschap. Kunstenaars worden juist lid vanwege de prachtige ruimte om te kunnen exposeren, elkaar te ontmoeten en te inspireren. Zonder pand zal het kunstenaarsgenootschap uit 1807 wellicht ophouden te bestaan.

Bij Kunstliefde zijn meer dan 120 kunstenaars en ruim 100 kunstlievende leden aangesloten, zowel uit Utrecht als landelijk. Het genootschap heeft een rijke geschiedenis en historische banden met de stad. Grote namen als Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld en Dick Bruna waren lid van Kunstliefde. Met het verlies van het prachtige historische pand aan de Nobelstraat verliest niet alleen Kunstliefde, maar ook de stad en de kunstenaars een bijzondere presentatie- en ontmoetingsruimte in Utrecht.

Kunstliefde en Het Boellaardfonds zijn historisch altijd nauw verbonden geweest. Stichting Het Boellaardfonds is in 1939, vanuit Kunstliefde opgericht om het aan haar in 1872 gelegateerde vermogen te beheren van mevr. M.C. Boellaard dat o.a. bestond uit een pand aan de Oudegracht en kapitaal. Kunstliefde heeft in haar verweer betoogd niet alleen de extreme huurverhoging onterecht te vinden maar ook dat het Boellaardfonds enkele jaren geleden haar statuten in stilte heeft gewijzigd op het punt van de bestuurssamenstelling waardoor bestuursleden van Kunstliefde niet meer in het Boellaard bestuur werden gevraagd. Kunstliefde heeft daartoe geen actie ondernomen in de achterliggende jaren maar was zich niet bewust van de verstrekkende gevolgen daarvan; de statutenwijziging heeft het mogelijk gemaakt dat het Boellaard Fonds zich nu los koppelt van Kunstliefde.

 De rechtbank heeft beslist dat er binnen Kunstliefde commerciële activiteiten plaatsvinden en dat Kunstliefde als zodanig een marktconforme huurprijs moet betalen. Kunstliefde heeft echter zeer geringe inkomsten uit kunst, en is in eerste plaats een presentatie- en ontmoetingsruimte. Per 1 januari 2020 zal Kunstliefde de door Stichting Het Boellaardfonds geëiste huurverhoging van 533% moeten betalen.

Kunstliefde betreurt het dat het bestuur van het Boellaard Fonds in de achterliggende jaren zich weinig betrokken heeft getoond, en geen idee heeft van wat Kunstliefde allemaal doet voor zowel leden als niet leden, kunstenaars en kunstliefhebbers in en buiten Utrecht. Het visitatierapport van de Gemeente Utrecht (december 2018) was zeer lovend; ‘Kunstliefde heeft een unieke positie in Utrecht dankzij de rijke historie en het brede profiel en is daarin onderscheidend. Kunstliefde heeft een duidelijke en belangrijke sociale functie, biedt makers in de stad ruimte om te exposeren en zich te ontwikkelen en brengt makers met elkaar in contact. Kunstliefde is de schakel tussen een grote diversiteit aan kunstenaars en een breed kunstminnend publiek.’

 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

9 reacties

 • Marja van Embden schreef:

  Wat zijn dit voor praktijken!!!
  Waarop is dit bedrag gebaseerd???
  Ik vind dit een schande en dit moet op de televisie komen onder b.v.:
  Hetkannietwaarzijn.

  Heel veel succes!!!

 • Rick schreef:

  Stichtingen waar geld in zit en waar mensen in het bestuur komen om de statuten,ten nadele van de originele doelstelling en vaak ten voordelen van de bestuurders (soms indirect via vage constructies)… Het gebeurt steeds vaker. Wellicht moet deze stichting ook eens aan een nader onderzoek onderworpen worden …

 • jos stelling schreef:

  In ‘ons’ door de gemeente/ambtenaren afgewezen plan voor Tivoli aan de Oude Gracht, was ook een nieuwe mogelijkheid voor ‘Kunstliefde’ bedacht. Wellicht kan men bij de nieuwe eigenaar/ontwikkelaar alsnog proberen Kunstliefde daar ruimte te geven.

 • Erica van Seeters schreef:

  Mevrouw Boellaard zou zich omdraaien in haar graf: zo is het niet bedoeld. Schande en Schaamte. Primair zou het liefde voor de kunst moeten zijn!! Nu vermoordt het kind de moeder en waarom?!

 • Jos Sanders schreef:

  Wie iets meer af weet van de verhouding Boellaardfonds – Kunstliefde vindt de oorzaak van dit conflict bij het jarenlange
  wanbeleid van de diverse besturen en directie van het Genootschap Kunstliefde.

 • Marja Oosterman schreef:

  Het gaat maar door het vernielen van onze cultuurhistorie door al die huurverhogingen door vastgoedspeculanten. Wijze Kater straks ook weg…
  Nee Jos Stelling, Kunstliefde moet niet verhuizen maar kunnen blijven waar het al meer dan 100 jaar is gevestigd!
  Het gespeculeer met panden in binnensteden moet gestopt worden!

 • jos stelling schreef:

  Eens Marja.

 • Henk Westbroek schreef:

  Aha 533 % huurverhoging aan kunstliefde is het gevolg van wanbeleid bij die organisatie.Dat is de logica van ene Jos Sanders. Leg dan eens uit hoe het zit in plaats van het slachtoffer ongemotiveerd te gaan zwartmaken.

 • Patrick Moonen schreef:

  Failliet omdat de huur verhoogd wordt? Je kan toch ook verhuizen naar een goedkopere locatie. Genoeg (en zelfs meer ruimte) voor hetzelfde geld in een van de vele creatieve hotspots of gewoon op een bedrijventerrein in Overvecht of Lunetten. Mensen die geinteresseerd zijn komen dan nog steeds wel hoor. Of wil het bestuur alleen maar doorgaan als het op een prachtige A-locatie zit voor weinig geld?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *