galerie waterbolk

Expositie ter ondersteuning van Kunstliefde: 100 euro per kunstwerk

Er was betrekkelijke blijdschap bij de leden van Kunstliefde toen het Boellaard fonds besloot de huurverhoging van het pand aan de Nobelstraat van 553 procent gepaard te laten gaan met een tegemoetkoming voor de komende vier jaar.

In de praktijk betekent dit dat een vertrek uit de binnenstad voorlopig is afgewend. Maar na die vier jaar wordt het genootschap wel degelijk geconfronteerd met een extreme huurverhoging en is de toekomst wederom ongewis. Kunstenaarsleden van Kunstliefde organiseren nu in Galerie Niek Waterbolk een speciale verkoopexpositie waarin elk werk voor slechts 100 euro wordt aangeboden. De opbrengst komt geheel ten goede aan Kunstliefde.

Lou Vos, een van de initiatiefnemers, ziet de expositie vooral als statement om het belang van Kunstliefde voor kunstenaars én kunstliefhebbers in Utrecht te benadrukken. ”Natuurlijk zijn we blij dat de we de komende jaren in ons pand kunnen blijven, maar de onzekerheid is niet weg. Hoe moeten we over vier jaar die huurverhoging opbrengen? Dat kunstenaars in zekere mate ook ondernemers zijn klopt, dat ben ik ook. Maar dat betekent niet dat Kunstliefde een commerciële organisatie moet worden. De rechter mag dan wel gezegd hebben dat we dat wel zijn maar dat is gewoon niet waar. Het vervelende is dat het Boelaard fonds, waar we bijna een familieband mee hebben, vooral in munten denkt. En daarmee ontkent ze het belang van Kunstliefde voor de kunst in de stad, ook voor veel jonge kunstenaars. Met de mooie slogan ‘Kunst kleurt de stad’ luidt de Gemeente Utrecht de nieuwe cultuurnota in. Maar is dat nog mogelijk in de binnenstad? of alleen nog in de rafelranden en de periferie? Je kan wel alles naar het Werkspoorkwartier verhuizen maar dat is de oplossing niet. Amsterdam heeft Arti et Amicitea, Den Haag Pulchri. Dordrecht Pictura. En Utrecht heeft Kunstliefde. Laten we daar zuinig op zijn.”

Galerie Niek Waterbolk, Schoutenstraat 10, Utrecht

Open: do/vrij van 12.00 – 21.00 en za/zo van 12.00 – 17.00 uur.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *