Creatieve broedplaats

Erik Benders over Kytopia: “Ik zie geen oplossing meer”

 • Door Redactie
 • |
 • 7 januari 2019
 • |
 • 10 reacties

Kyteman en zijn orkest tijdens het allerlaatste optreden in Tivoli Oudegracht - Foto: Archief Jantine Albers

Het zat er natuurlijk aan te komen maar uiteindelijk was de schok nog behoorlijk groot: Kytopia dreigt dakloos te worden. Over twee maanden loopt de huurovereenkomst met het pand aan de Oudegracht af en een alternatief lijkt vooralsnog niet te vinden. Erik Benders, zakelijk leider van Kytopia, ziet de toekomst somber in.

“Nee, sinds het bericht naar buiten kwam heb ik geen concrete nieuwe suggesties gekregen. Dat is ook niet zo gek, want we zoeken al twee jaar zonder resultaat naar een nieuwe locatie. Over sympathie hebben we niet te klagen en de gemeente doet haar best, maar we lopen tegen het probleem aan dat er geen beleidskader is dat culturele makers faciliteert. Ik herinner me een bijeenkomst vorig jaar waarin de gemeente met vastgoedontwikkelaars en culturele makers om de tafel zat. Het was de bedoeling dat we gezamenlijk tot een oplossing kwamen om de huisvestingsproblematiek op te lossen. Dan blijkt dat de gemeente nauwelijks een rol speelt en de twee andere partijen er uit moeten zien te komen. Dat heeft niets opgeleverd.”

Kwam er nou nooit iets voorbij waar jullie enthousiast van werden?

“We werden door een ambtenaar getipt over de bovenste verdieping van de Jaarbeurs. Leek ons een perfecte plek maar dat was niet betaalbaar voor ons. Ook interessant zou het gebouw van het UCK op het Domplein zijn (oud-gemeenteraadslid van de VVD André van Schie opperde afgelopen weekend deze plek-red) maar dit valt onder de portefeuille onderwijs. Dus onderwijs en niet cultuur heeft de eerste stem over de bestemming.”

Dus toch maar weg uit Utrecht?

“Daar lijkt het nu wel op”, verzucht Benders. “Het steeds maar verhuizen naar een tijdelijke locatie is voor ons financieel niet op te brengen. Dat zijn enorme investeringen, want het gaat niet alleen om de huurprijs. We moeten het pand opnieuw inrichten, studio’s bouwen, etc. De tijd dringt en we realiseren ons allemaal dat er eigenlijk geen oplossing is. Althans, wij zien hem niet meer. We denken nu aan een kavel waar we een muziektentjescomplex gaan neerzetten. Dat gaan we dan verhuren aan geïnteresseerden. Vermoedelijk zal dat ergens in Houten of Zeist zijn.”

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

10 reacties

 • Peter van Beerendonk schreef:

  Het zoveelste voorbeeld dat duidelijk maakt dat de Utrechtse politiek geen fuck geeft om cultuur, maar gaat voor de investeerder. Links of rechts maakt schijnbaar niets uit ! Volksverlakkers zijn het !

 • Max schreef:

  En wie zegt er sorry tegen Kyteman?

 • Victor schreef:

  Kyteman naar Houten? Doe normaal Utrecht!

 • Sjaak schreef:

  Meneer Benders kan toch gewoon naar een makelaar..? Volgens mij staat er genoeg leeg.
  Waarom de gemeente eea zou moeten faciliteren blijft een raadsel.

 • W.H. de Groen schreef:

  De Gemeente subsidieert liever bij voorbaat mislukte eliteplekjes zoals de MOA Amelisweerd. Het gehele subsidiebeleid van de gemeente Utrecht mag wat mij betreft eens flink doorgelicht gaan worden waarbij de afhandeling van het echec rondom Sophies eerders me nog scherp voor de geest staat.

  Het innoverende en experimentele karakter van Kytopia mag wat mij e.v.a. betreft niet verloren gaan voor Utrecht en het is meer dan duidelijk dat de Gemeente/Provincie hier een taak heeft die zij heel serieus mogen gaan nemen.

  Persoonlijk ben ik dan ook van mening dat Kytopia moet blijven zitten waar het zit tot de juiste oplossing gevonden gaat worden.

  Kortom,bezetten die plek en laat Gemeente cq Overheid nog maar eens flink nadenken of het wel zo’n fijn besluit is geweest om ons lokaal bijeenvergaarde vastgoed in de uitverkoop te gaan doen.

  Laat hierbij de nieuwe eigenaar het maar gaan uitzoeken met de Gemeente want genoeg is genoeg.

 • Janneke Voskamp schreef:

  Uitgelezen kans voor samenwerking met het door sluiting bedreigde UCK op het Domplein! Inclusief horeca-functie met terras.
  De hele stad Utrecht heeft baat bij een dergelijk toekomstig bruisend muziek- en kunst-onderwijscentrum annex podium…

 • Kees Romme schreef:

  Ik weet vanuit mijn rol bij een culturele instelling dat de gemeente Utrecht wel degelijk aandacht heeft voor het hebben of creëren van plaatsen voor makers van cultuur.
  Ik heb ook gelezen dat de St. Gregorius school naar een nieuwe locatie wil gaan en o.a. het grote pand in de Nobeldwarsstraat wil verlaten.
  Dat lijkt mij een mooi onderkomen voor Kyteman en nog heel veel andere cultuurmakers in Utrecht. Maar iemand zal het moeten financieren….
  Ik ben van mening dat cultureel aanbod (evenals sport aanbod) de aantrekkingskracht van een stad enorm positief beïnvloeden.

 • W.H. de Groen schreef:

  Betaalbare “Creatieve” broed en werkplaatsen faciliteren kent een “Wet der Wederkerigheid” die de stad/provincie boven de middelmatigheid zal doen uitstijgen waarbij dit ook garant staat voor vele nieuwe start-ups waarin de deelnemers elkaar op deelgebieden positief weten te ondersteunen.
  Een dergelijk “lokaal” Circulair gebeuren staat hierbij tevens garant voor een aantal positief economische factoren die maken dat er in deze wat meer financieen vrij gemaakt kunnen gaan worden willen we een vooraanstaande rol gaan spelen.
  Voor een schijntje op de voorste rij willen zitten is over.

  Het Sociaal en Economisch belang van “Cultuur” in de breedste zin van het woord is een eerste stap op weg naar iets waar we veel profijt gaan trekken en begrijp hierbij ook dat dit vanuit de laagste regionen opgebouwd dient te gaan worden .
  Elke wijk dient hierbij zijn eigen broed/werkplaatsen te gaan kennen waarbij ook het ambacht weer de plek zal krijgen die het verdient.

  Werk aan de winkel beste Gemeente, en begrijp dat hierbij de uitverkoop van ons lokaal bijeengespaarde vastgoed hierbij snel een einde gaat kennen.

  Dan andere kant is nml dat de Utrechtse burgers bij gebrek aan ruimtes lang leegstaande panden gaan confisqeren om de openbare orde en veiligheid in onze wijken te gaan verbeteren en versterken.
  Je wilt toch niet dat ze gekraakt gaan worden of dat deze bezet gaat worden door junks etc…..!
  Ze langere tijd laten bezetten door 1 of 2 personen(kraakwacht) zal hierbij ook een einde gaan kennen daar dergelijke schijnbewegingen niet passen in een goed werkende cq Sociale samenleving.

  Dat is dan weer een Participatieproject wat wel de noemer gaat dekken.

  Met vriendelijke groet………….V…………….

 • kirco schreef:

  De gevangenis aan de Gansstraat staat nog leeg!

 • JeeBee schreef:

  “maar we lopen tegen het probleem aan dat er geen beleidskader is dat culturele makers faciliteert.” Meneer Benders moet eens ophouden met huilie huilie doen, volgens mij gebeurt er genoeg en is er meer dan genoeg mogelijk… (RAUM, Werkspoorkathedraal, Kapitaal, Stadstuin etc etc etc)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *