Pand heeft nog steeds een anti kraak-status

Na vertrek Kytopia nog geen enkele bouwactiviteit in pand oude Tivoli

  • Door Redactie
  • |
  • 12 augustus 2020
  • |
  • 9 reacties

In maart 2019 moest Kytopia het oude Tivoli gebouw aan de Oudegracht verlaten om plaats te maken voor een boetiekhotel. Het pand stond te koop en de gemeente vroeg belangstellenden om plannen in te dienen voor de bestemming.

Voorwaarde was dat de bestemming een cultureel karakter had. De winnaar werd Stadswaarde met hun plan voor een boetiekhotel. Andere kandidaten kregen te horen dat ze vanwege te weinig punten afvielen. Hoe de puntenverdeling tot stand kwam was onduidelijk. Protesteren had geen zin, want ze hadden geen inzicht in de argumenten. Dat zijn de implicaties van meewerken aan een tender, want iedereen heeft zich te houden aan een geheimhoudingsplicht.

Toen de winnaar bekend was, zei toenmalig wethouder Everhardt (D66)  “het is mooi om te zien dat er veel partijen zich hebben ingeschreven op de tender.” En dat hij “er veel vertrouwen in heeft dat ontwikkelaar Stadswaarde het voormalig Tivoli opnieuw tot een ontmoetingsplek maakt voor Utrechters en bezoekers van haar stad.” Kytopia verliet na een intensieve zoektocht de stad om zich op tijdelijke basis op een weinig aantrekkelijke locatie in Den Dolder te vestigen. Uiteindelijk lukte het niet om een definitieve plek binnen de stadsgrenzen te vinden en gooide Kytopia in januari van dit jaar de handdoek in de ring. In een open brief legden oprichters vader en zoon Benders het besluit toe: “Zo staan we als Kytopia met lege handen en ziet het er niet naar uit dat dit perspectief in de nabije toekomst gaat verbeteren. Na alle opties die we bekeken hebben, na elke steen te hebben omgedraaid, geloven we niet meer dat ons ideaal van een groot centraal complex voor muzikanten/­makers haalbaar is binnen de gemeente Utrecht. In ieder geval niet op een afzienbare termijn. Het is dan ook met veel pijn en verdriet dat wij hebben besloten onze activiteiten rondom Kytopia te staken.”

De aanvragen voor de bouwvergunningen moesten binnen zes maanden afgerond zijn

Inmiddels heeft het oude Tivoli een anti-kraak status en gaat Comedyhuis er elke woensdagavond stand-up comedy organiseren in de oude Spiegelbar. Het is mooi dat het gebouw weer een culturele functie krijgt. Al is het onduidelijk voor hoe lang. Het is nu bijna een jaar geleden dat Jeroen Messemaeckers van ontwikkelaar Stadswaarde tegenover De Nuk zijn plannen kenbaar maakte. Op de vraag wanneer hij dacht dat het hotel klaar zou zijn, antwoordde hij,  met een slag om de arm, uit te gaan van medio 2021. De aanvragen voor de bouwvergunningen moesten binnen zes maanden afgerond zijn. Toen we een maand geleden informeerde bij Jeroen Messemaeckers  naar de stand van zaken, verklaarde hij dat de bouwvergunning binnen twee maanden door de gemeente zou worden afgehandeld. Dat is een half jaar later dan gepland. In het oorspronkelijke plan werd onder meer gesproken van de participatie door een broodbakker en een gerenommeerde chef-kok. Volgens onze informatie hebben die vanwege weinig vertrouwen in het concept afgehaakt. Messemaeckers  laat weten dat het uitgangspunt nog steeds dezelfde is. Op 16 januari van dit jaar stuurde wethouder Eerenberg een brief aan de raad over de voortgang van de herontwikkeling Oudegracht 245.  Daarin stelt hij dat de verwachting is om in het najaar van 2020 te kunnen starten met de renovatie en verbouwing van het complex; de werkzaamheden zullen  ongeveer een jaar in beslag nemen. “Op basis hiervan verwacht de ontwikkelaar dat het complex naar verwachting in het najaar van 2021 in gebruik kan worden. Dit is later dan in oktober 2018 is aangegeven. De planning van de ontwikkelaar was toen dat het complex eind 2020 open zou kunnen voor het publiek`, aldus de wethouder.

Het complex blijft vooralsnog in eigendom van de gemeente. Pas nadat de Wabo-vergunning onherroepelijk is, wordt het complex vrij van huur in erfpacht uitgegeven. Concrete situatie op dit moment: sinds het vertrek van Kytopia is er nog steeds geen enkele bouwactiviteit.

De vertraging van het project is uitermate wrang voor vader en zoon Benders. Waarom moesten zij met Kytopia met spoed uit een pand dat vervolgens meer dan anderhalf jaar leegstaat? En hoe realistisch blijken de plannen van Stadswaarde, de winnaar van de tender?

Lees hier meer over de woensdagavond van Comedyhuis. En kijk hieronder naar het interview met Jeroen Messemaeckers  tijdens de Open Monumentendag van vorig jaar.

 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

9 reacties

  • Evert schreef:

    Kytopia had er dus nu nog kunnen zitten!

  • Cor Jan schreef:

    Eerst Kytopia, nu dB’s. En de wethouder maar praten over het belang van rafelrandjes in de stad. Loos gelul.

  • F. Martens schreef:

    Dit hotel wordt niets. Vanwege gezichtsverlies zal de gemeente ver gaan in hun hulp. Maar het plan deugde vanaf het begin al niet. De ontwikkelaars hebben allang door dat het allemaal veel te veel gaat kosten.

  • Carl schreef:

    En weer moest een relevant cultureel project wijken voor de vastgoed. Want wat zaten we toch allemaal te wachten op een boetiekhotel op de Oudegracht. Waar zijn die progressieve denkers in de gemeenteraad? Oh ja, die maken zich druk om een standbeeld voor de slavernij. Punten scoren voor de bühne.

  • Henry schreef:

    Everhardt had veel vertrouwen in ontwikkelaar Stadswaarde. Onze vastgoed-wethouder die godzijdank Utrecht heeft verlaten om de boel in Amsterdam te verzieken.

  • Sem Spoelat schreef:

    Dat D66 wethouder Everhardt durfde te beweren dat een hotel culturele waarde voor de stad heeft en een ontmoetingsplek voor Utrechters moet worden. En dat geen raadslid hem tegensprak illustreert een droevig bestuursniveau.

  • Jop Keizer schreef:

    De vraag is waarom er überhaupt door de gemeente is gekozen voor een hotel op deze formidabele en op cultureel gebied belangwekkende plek. Er waren meerdere initiatieven die mogelijk voor een betere invulling konden zorgen. Ik zeg mogelijk, omdat het proces zich heeft afgespeeld buiten het gezichtsveld van de burger. Weer een mooi voorbeeld dat de gemeente de hand licht met de door haar zo hartstochtelijk bepleitte transparantie. Het oude Tivoli werd gegund aan een vastgoedbedrijf. Een kwestie van handjeklap met de toenmalige wethouder Paulus Jansen, die in zijn loopbaan liet zien dat daar zijn vrienden zitten.

  • Chris schreef:

    Het is me nog steeds niet duidelijk waarom Kytopia daar niet had kunnen blijven. Geen Utrechter had daar bezwaar tegengemaakt. Integendeel. Helaas, moest “progressief “Utrecht weer in zee met de snelle jongens van het vastgoed.

  • W schreef:

    Waar zijn de bestuurders van weleer met echt hart voor cultuur in Utrecht? En niet alleen maar voor dollartekens!
    Dat Kytopia uit Utrecht verdwenen is, is toch vreselijk jammer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *