Tijd voor meer lef

Ellen Bijsterbosch kandidaat-lijsttrekker D66 Utrecht: “We zijn ons te veel gaan vereenzelvigen met coalitiepolitiek”

 • Door Redactie
 • |
 • 16 januari 2021
 • |
 • 7 reacties

Door sommigen werd D66 in het Utrechtse college het bijzettafeltje van Groenlinks genoemd. Weinig onderscheidend en vaak ondergeschikt aan de grootste partij in het college. Dat gaat veranderen als het aan raadslid Ellen Bijsterbosch (34) ligt.

Zij stelt zich kandidaat als lijsttrekker van D66. “Het is tijd voor lef. We zijn ons te veel gaan vereenzelvigen met coalitiepolitiek. Utrechters moeten weten waarvoor wij staan.”

Bijsterbosch is sinds 2018 raadslid en was daarvoor actief binnen D66 Utrecht als bestuurslid. Ze schreef ook afgelopen jaar mee aan het landelijke verkiezingsprogramma van de partij. Daarnaast is ze ondernemer in de culturele sector. Bijsterbosch: ‘Het is tijd voor meer lef binnen D66. Het afgelopen decennium hebben we als grote partij telkens bestuursverantwoordelijkheid genomen. Dat is goed, maar we zijn daardoor ook een beetje verkrampt. We zijn ons te veel gaan vereenzelvigen met coalitiepolitiek. Utrechters moeten weten waarvoor wij staan. Als de coronacrisis straks voorbij is, ligt de stad economisch aan gort. Daarom moeten we banen naar de stad halen. Tegelijk wordt de woningcrisis steeds groter. Dat is een probleem dat we niet kunnen negeren. Daarom moeten we nog meer bouwen dan we nu doen, dus ook in Rijnenburg.’ 

“De groei van de stad is goed nieuws. Daar gaan wij geen sorry meer voor zeggen, en ook niet meer omheen draaien”

Een ander belangrijk thema is voor Bijsterbosch het voluit omarmen van de groei van de stad. Utrecht is de snelstgroeiende stad van Nederland. Wat Bijsterbosch betreft, zet D66 Utrecht vol in op die groei. Bijsterbosch: ‘De groei van de stad is goed nieuws. Daar gaan wij geen sorry meer voor zeggen, en ook niet meer omheen draaien. Groei betekent meer werk, meer voorzieningen en meer plek om in deze stad te wonen. Daarvoor moeten we ook kiezen voor bouwen buiten de bestaande stad. Zo houden we ruimte over in de gebouwde omgeving. Een stad is niet alleen om te wonen maar ook om te leven. We hebben banen nodig om van te kunnen leven. Voorzieningen zoals café’s, sportvelden en muziekscholen maken de stad een plek om te leven en je te ontwikkelen. En net zoals ik ooit in deze stad ben komen wonen omdat Utrecht geweldig is, gun ik iedereen een betaalbaar, fijn huis.’ 

De periode waarin mensen kunnen stemmen duurt van 17 mei tot en met 30 mei. Begin juni wordt bekend wie de lijsttrekker wordt. Vooralsnog hebben zich geen andere kandidaten gemeld.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

7 reacties

 • Cor Jan schreef:

  Dat D66 ondergesneeuwd is binnen de coalitie klopt. Een herbezinning is dan ook terecht. Hoewel “meer bouwen” me een te beperkt uitgangspunt is om haar helemaal te beoordelen, vind ik het het geluid van Ellen Bijsterbosch op zich verfrissend en kansrijk.

 • Bas schreef:

  “Het is tijd voor lef.” Daar ontbreekt het deze vrouw niet aan. Ze zou wel eens een alternatief kunnen zijn voor progressieve Utrechters die het drammerige Groenlinks inmiddels zat zijn.

 • Henrik schreef:

  Correcte analyse. Ik heb al jaren geen idee waar D66 voor staat. Met een nieuw poppetje verandert er op zich niet veel. Maar dat mevrouw Bijsterbosch ook inziet dat haar partij een kleurloze coalitiepartner is, beschouw ik als winst.

 • jos stelling schreef:

  Vertrouwen in ‘het bestuur’ lijkt me voorlopig voldoende. Luisteren en tussen de mensen gaan staan kan helpen.

 • H.F. Wolters schreef:

  Renske Leijten gaf zojuist in Buitenhof helder aan wat de rol van de volksvertegenwoordiging is. De onderste steen boven krijgen. Als oppositiepartij maar ook als coalitiepartij. Op een uitzondering na heeft geen Utrechtse partij deze rol vervuld.
  D66 was de afgelopen periode de jaknikker van de raad. Denk bijvoorbeeld aan de Uithoflijn waar ze consequent Groenlinks/van Hooijdonk steunden. Dat er nu enig inzicht is gekomen is mooi maar wel erg laat. Vraag me ook af of deze geopteerde lijsttrekker ooit is afgeweken van de fractiediscipline.

 • Bert Verbrugge schreef:

  Als dit raadslid met deze nieuwe koers Groenlinks in de oppositie weet te krijgen, heeft ze mijn zegen.

 • Joelsz Raparte schreef:

  Ellen heeft de gewoonte in politiek heikele situates ( zoals toen de rechtsvorm van De Machinerie ineens anders dan de de gemeenteraad voorgeschreven had, uit het niets een ondemocratische werd ) de antwoorden van de wethouder af te wachten. Om met die antwoorden steevast heel blij te zijn. een karakterloos politica met ambities. Niet meer en niet minder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *