Van Piekeren aan het woord

Dubbele petten

Onze demissionaire MP trekt nu al weken lang als een kameleon door medialand om zijn imago op te poetsen. En het ziet er goed uit voor Teflon Mark. Het is hem bijna gelukt om zijn antiaanbaklaag te ontdoen van de Pinokkio neus, die hij er zelf aan vast had laten koeken. 

Ik heb een hoop geleerd van al zijn excuses en gedraai. Hij heeft pertinent niet gelogen en als je als grootste partij 22% van de stemmen hebt gehaald dan wordt je logischerwijs weer de baas over 100%. 

De Tjeenk mag weer genieten van zijn verdiende pensioen en Mariëtte Hamer mag als informateur een poging doen om uit te zoeken hoeveel knopen de VVD zal moeten inleveren om onze Mark in het torentje te houden. Hij gaat het allemaal anders doen, heeft vreselijk veel geleerd van alle schandalen en zal nu eens even laten zien dat een Neoliberaal, eigenlijk ook een padvinder is,  die voor iedereen gelijke kansen garandeert. 

De toverwoorden voor de komende jaren zijn al bekend. “Transparantie” en “ macht- en tegenmacht”.  Transparantie is het makkelijkste probleem. Je vraagt gewoon of alle overheidsinstellingen hun dikke zwarte stiften willen inleveren en de gevraagde informatie kan gewoon gelezen worden.  De macht – en tegenmacht is wel een dingetje.  

Zolang onze afgetreden Minister President en anderen beide machten in één persoon zijn, wordt het niks

Zolang onze afgetreden Minister President en anderen beide machten in één persoon zijn, wordt het niks. Hoe kun je nou Minister President zijn van ons allemaal en op hetzelfde moment ben je ook de Partijleider van de VVD, net zoals Wopke Hoekstra bij het CDA en Siegrid Kaag bij D’66. Nee, zij weten precies wanneer ze de machtspet op moeten zetten en wanneer het om partijzaken gaat.  Je zag het de afgelopen weken tijdens Ruttes charme offensief.  Bij de ene vraag was hij de Minister President,  bij de volgende vraag reageerde hij weer als partijleider; Best lekker dat je altijd kunt kiezen uit twee antwoorden.

Als je ècht wilt dat het transparanter wordt in Den Haag, dan is het misschien een idee dat we stoppen met die dubbele petten. Het is natuurlijk maar een “Dijkhofje” een “proefballonnetje” maar het lijkt me een uitstekend idee. Als de Partijleider van een politieke partij na de verkiezingen in de regering plaats neemt, dat hij of zij dan ook het Partijleidersstokje overdraagt aan iemand anders in de partij. 

Het heeft niet alleen het voordeel dat er nooit meer partijspelletjes via het volk worden uitgespeeld, het maakt de verkiezingsuitslag ook een stuk inzichtelijker. Nu hoor ik Dhr. Rutte steeds zeggen dat hij 2 miljoen voorkeursstemmen heeft gehad, maar is dat wel zo?  Ik denk dat hij 500 duizend stemmen heeft gehad als Partijleider van de VVD over de inhoud van zijn plannen met Nederland, 500 duizend stemmen van zwevers die bang waren dat de PVV de grootste zou worden en een miljoen stemmen als Minister President. Als je de persoonlijke Rutte premierbonus, door de Corona pandemie, er af zou halen, wat blijft er dan nog over voor de inhoud van de VVD. 

 Nu hoor ik Dhr. Rutte steeds zeggen dat hij 2 miljoen voorkeursstemmen heeft gehad, maar is dat wel zo?

Nooit meer tijdens verkiezingsdebatten de inhoud omzeilen door alleen maar de leiderschapskaart te trekken, maar een partijleider die in een debat met andere partijleiders alleen nog maar kan debatteren over de inhoud en de partijplannen voor ons mooie landje.  Als Rutte niet zelf alle petten had opgehad, dan was hij ook makkelijker te vervangen omdat de kiezer dan nog een ander VVD-lid zouden kennen.

De formatie wordt vanaf nu een makkie. De Coronacrisis en de klimaatproblemen dwingen Rutte naar links te kijken en volgens mij wil links heel graag. Met een rechtse meerderheid in de kamer kun je als linkse partij beter eieren voor je geld kiezen, mee gaan doen en dan hopen dat de komende regeerperiode alle partijen rechts van de VVD elkaar de tent uitvegen. Haga die Forum verlaat is een mooi begin. 

We zullen zien hoeveel knopen het Rutte gaat kosten om al zijn nieuwe inzichten in de praktijk te mogen brengen. 

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *