Cees sketches

Dit schuilt er achter de Zakkendragerssteeg…

 • Door Redactie
 • |
 • 24 maart 2023
 • |
 • 2 reacties

In mijn studententijd lopend vanaf het station naar de Kievitstraat was de doorgang in de Zakkendragerssteeg een dagelijkse routine. 130 meter lang slechts deze steeg.

Destijds kon ik alle kasseien wel de grond uit kon kijken. Zo smal als dit straatje was, zo weinig licht, donker, deprimerend bijna en toch, toch bleef het mij op een of andere manier boeien. En later, veel later begreep ik waarom… was het de nieuwsgierigheid naar de herkomst van de naam? Nee eigenlijk niet maar toch leuk te weten; zakkendragers, een beroep vele honderden jaren geleden, waren destijds werkzaam in het noordelijk stadsgebied en konden in het wachtlokaal in deze steeg even op adem komen. Rond 1619 werd dit gaandeweg de definitieve naam voor de steeg.

Maar wat boeide dan wel aan de Zakkendragerssteeg? Het kwartje viel pas vele jaren later, bij mijn schetspassie voor Utrecht. Toen kwam alles samen. Is het weleens opgevallen hoe weinig wij eigenlijk om ons heen en omhoog kijken? Illustreren is kijken, het illustreren van stadsgezichten is ook naar boven kijken. Daar waar daken overgaan in kleurrijke luchtpartijen. En zoekend naar het ‘perfecte plaatje’ werd die gevonden bij de Oudegracht met een doorkijk naar de Zakkendragerssteeg. Wat een magnifiek beeld. De werfkelders, de monumentale hoge torenpanden op beide hoeken, het kleurenspel, de diepte van het steegje. Dit was het, wat een genot om dit in een schets vast te leggen. De Zakkendragerssteeg blijft boeien! (Cees van de Cappelle)

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

2 reacties

 • WJM schreef:

  Dat de Zakkendragerssteeg er de afgelopen járen zo netjes bij ligt en ontwikkeld is, komt mede ook door de familie Lorenzo van Venezia!!!
  Die geschiedenis weet deze huidige wethouder Economische Zaken natuurlijk niet, want toen woonde zij, denk ik, nog ver buiten Utrecht.

 • Margriet Broekman-Sanders schreef:

  En zo is dat!
  Kennis van de stad en haar geschiedenis zijn onontbeerlijk om een stad te kunnen besturen.
  De braafste van Europa willen zijn, maar niet weten hoe deze stad zo aantrekkelijk is geworden als deze nu is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *