Een van mijn eerste illustraties was er een van een prachtig statig patriciershuis aan de Drift 17, gezien vanaf Janskerkhof. De keuze waarom was niet zo moeilijk. Kijk eens naar die prachtige details, de vele getinte raampjes, de luik, de trapgevel enz. enz. De keuze om dit huis te illustreren werd ook ingegeven door het interessante verleden ervan.
Rond 1590 werd de linkerzijde gebouwd als woonhuis voor Gilles van Ledenberch, de voormalige raadssecretaris van de Staten van Utrecht. De nakomelingen van Gilles van Ledenberch lieten het huis begin 17e eeuw grondig uitbreiden. Halverwege de Gouden Eeuw kocht oud-burgemeester Bartholomeus de Gruyter het huis en liet het opnieuw verbouwen en uitbreiden. In de 18e eeuw kende het pand vele eigenaren en bewoners. Rond die periode veranderde de oorspronkelijke straatnaam ‘Nieuwegraft by Johanskerckhoff in Drift.
In 1898 werd het woonhuis gekocht van mr. David Ragay door de Hypotheekbank. Onder toeziend oog van de bekendste Utrechtse architect uit die tijd Petrus Houtzager werd het woonhuis getransformeerd tot kantoor. Voor de uitvoering van onder andere de vergaderzaal huurde de architect de meubelmaker Jan Rietveld en diens zoon Gerrit Rietveld in. Zij kenden elkaar goed, niet alleen van de Gereformeerde kerk maar Gerrit volgde ook tekenlessen bij Petrus Houtzager. Tot 1969 was de Utrechtsche hypotheekbank gevestigd aan de Drift. In dat jaar fuseerde zijn met de Westlandsche hypotheekbank tot Westland-Utrecht. Daarna werd het gebouw een ABN bank filiaal. Vanaf 1992 kende Drift 17 verschillende ‘bewoners’, van de Universiteit Utrecht tot aan e-commercebedrijf Channable. Na het illustreren van Drift 17 en het inlezen in de historie van dit pand kreeg ik sterk de behoefte om nog een schets van Drift 17 te maken echter in een totaal andere sfeer, een wintersfeer… alsof Drift 17 zo past in het decor van een Charles Dickens boek. (Cees van de Cappelle)
Laat uw reactie achter
Reactie